„Bývalá novinářka Dobiášová“. V kauze padlo nové jméno od Babiše, Hovorková i Wollner mají jasno

11.11.2022 8:37 | Ze sítí

Hlavní editorka deníku Forum24 Johana Hovorková se tvrdě opřela do bývalé investigativní novinářky České televize Markéty Dobiášové. Důvodem je její nový pořad, za nímž má podle Hovorkové stát bývalý Babišův redaktor Marek Přibil z deníku Mladá fronta Dnes. Přisadil si i šéfredaktor reportážní publicistiky České televize Marek Wollner. Exredaktor deníku Přibil ve svém vyjádření uvedl, že kvůli těmto „lžím“ přichází o práci, „nánu“ Hovorkovou z „normalizačního tisku“ proto vůbec nešetřil.

„Bývalá novinářka Dobiášová“. V kauze padlo nové jméno od Babiše, Hovorková i Wollner mají jasno
Foto: Repro Facebook
Popisek: Redaktorka deníku Forum24 Johana Hovorková

Šafrova Hovorková tepe Dobiášovou, jíž nazývá „bývalou novinářkou“ pro její nový web infakta.cz, na kterém podle ní publikuje antivaxerské konspirační teorie“. Kromě toho, že se web zaměřuje na obsah mířící proti očkování, Hovorkovou zaujalo i to, kdo za ním stojí. „Jde o Marka Přibila, který je známý díky své novinářské práci, během níž spolupracoval s Andrejem Babišem při psaní textů, které mířily proti jeho politickým konkurentům,“ uvádí Hovorková.

O Marku Přibilovi bylo v médiích slyšet především v roce 2017 ve spojitosti s nahrávkami Skupiny Šuman. Právě ty odhalily, že Přibil vedl s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem hovory, jak prostřednictvím Mladé fronty Dnes útočit na jeho politickou konkurenci.

Přibila tehdy aktivně naháněli novináři ze Seznamu, redaktoři Sabina Slonková a Jiří Kubík, kteří chtěli rozkrýt, kdo stojí za Skupinou Šuman, utajeným projektem, který na internet vypouštěl obvinění předsedy ANO Andreje Babiše. „Ten musí mít strach jako blázen,“ vyjádřila se Slonková ke komunikaci s Přibilem, který se vyhýbal setkání. Přibil jim po telefonu schůzku odmítal s tím, že mu může hrozit fyzická likvidace. „Nyní tentýž Přibil spolupracuje s novinářkou, jejíž kroky taktéž hrály Babišovi do karet,“ podotýká dál Hovorková.

Na to, že za webem infakta.cz stojí právě Přibil, upozornil i Marek Wollner. „A je to venku, jak se teď s oblibou říká. Marek Přibil, kterého vyhodili z MfD, protože s Andrejem Babišem domlouval články na diskreditaci konkurenčních politiků (například Milana Chovance), stojí jako spolutvůrce za novým webem Markéty Dobiášové. Doména pribilproduction.com figuruje přímo na webu infakta.cz jako technická podpora. Druhá Přibilova společnost, PressPort Agency, vytvořila infakta.cz po technické stránce a web využívá i její redakční systém. Marek Přibil se k webu hlásí i jako autor,“ píše Wollner. S ním měla novinářka Dobiášová v posledních měsících rozepře za to, že odmítl odvysílat její investigativní reportáž o kauze Lysolaje.

Wollner také zmiňuje, že Přibilovo autorství je přiznané. „Webové stránky infakta.cz vytvořila po technické a designové stránce PressPort Agency. Web je nyní v základní fázi a zpřístupněný z deseti procent, nicméně již plně funkční. Budeme ho po technické stránce zdokonalovat v průběhu nadcházejících měsíců a můžete se těšit na moderní design celé řady nových rubrik i na mnohá vylepšení a funkce,“ uvádí Přibilova agentura, která samotný web představuje slovy: „Web infakta.cz je nové médium, spuštěné v říjnu 2022, které bude jako první v republice zveřejňovat informace věcným a nestranným způsobem. Fakticky.“

K celé záležitosti se na svém facebooku Marek Přibil vyjádřil. Popřel, že by web infakta.cz byl jeho projektem. „Fórum24 ve své tištěné mutaci píše, že stojím za projektem zpravodajského portálu www.infakta.cz. Uvádím na pravou míru: Nejde o můj projekt, jak z článku explicitně vyplývá, ale o projekt známé novinářky Markéty Dobiášové, ověnčené mnoha cenami. Ta mne oslovila, aby se zeptala, kdo mi dělal můj web (publicistický PressPort Magazín), že se jí graficky líbí a na kolik to vyšlo.

Poté, co jsem jí sdělil, že jsem si ho vytvořil sám, dohodli jsme se, že jí na základě smlouvy nakóduju web infakta.cz, že jej zpracuji po technické a designové stránce. Fórum24 naschvál posunulo celý význam své zprávy, aby vyzněla tak, že se paní Dobiášová spojila s osobou, která má politický škraloup, tedy se mnou, a nyní budeme sloužit panu Babišovi, s nímž mne rádi spojují, ačkoli ho vůbec neznám.

Jde o typickou propagandu, fanatismus, dehonestaci ze strany média, které se zajíká tím, jak bojuje za svobodu slova, demokracii. De facto se chovají stejně jako normalizační tisk. Jako hnusní fízlové. A je to k zblití,“ uvádí.

Obvinění mu podle jeho slov ničí zásadně reputaci. „Od včerejška neřeším nic jiného než to, že mi klienti vypovídají smlouvy. Kvůli lžím nějaké soudružky prokurátorky Hovorkové z deníku Forum24. Kdyby ta nána nevzdělaná věděla, že její Fórum24 poslední tři roky vydávalo texty jednoho spolku, které jsem v rámci ‚coby zakázky‘ psal já osobně a že mi Fórum24 vydalo tím pádem desítky článků a spolupracoval jsem s ním mnohem déle nežli s paní Dobiášovou,“ zakončuje Přibil s tím, že za obsah webu si Dobiášová coby vydavatelka odpovídá sama.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…