„Čečna 1999!" Americký prezident mlčí. Britská rozvědka nikoli

06.03.2022 13:40

Velmi netradiční krok, v minulosti prakticky nevídaný, zvolila některá média spolu se silovými ministerstvy Velké Británie. Na internetu se totiž v neděli objevila úsečná zpráva britského vojenského zpravodajství, kterou publikovala rovněž americká média v čele s USA Today.

„Čečna 1999!" Americký prezident mlčí. Britská rozvědka nikoli
Foto: wikipedia,Michail Evstafjev
Popisek: Čečensko.

Konkrétně jde o dokument s názvem „Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 06 March 2022", tedy o aktuální zprávu vojenské rozvědky týkající se situace na Ukrajině v neděli 6. března.

Zde se píše, že „Rusko již dříve použilo podobnou taktiku v Čečensku v roce 1999 a v Sýrii v roce 2016, přičemž použilo jak leteckou, tak pozemní munici," Zpráva také zmiňuje rozsah a sílu ukrajinského odporu při cílení na ruské zásobování a zpomalení postupu pozemních sil.

„Existuje reálná možnost, že se Rusko nyní pokouší utajit nákladní vozy na palivo jako běžné podpůrné vozy, aby minimalizovalo ztráty," stojí v prohlášení.

Podobné vyzrazení taktiky prostřednictvím civilního nebo vojenského zpravodajství je v tomto ohledu nevídané.

Zpráva vznikla s největší pravděpodobností poté, co Rusko nejprve ovládlo největší jadernou elektrárnu Evropy v Záporoží a nyní se snaží o další kontrolu nad energetickými továrnami.

Deník USA Today napsal, že vojenská zpráva přišla krátce poté, co ukrajinští představitelé varovali, že by se ruské síly mohly přesunout k obsazení hráze vodní elektrárny severně od Kyjeva. Tuto informaci jako první zmínil list The New York Times.

Citovaný dokument vojenského zpravodajství. Zdroj: Twitter

Kadyrov je Putina

Ten také dodal, že stovky tisíc ukrajinských domácností je odříznuto od plynu.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí
Americký prezident k nastalé situaci prozatím nic neuvedl.

Velká Británie, která se nyní stává centrem dění v boji proti Rusku, na webu resortu obrany poznamenala, že tamní vláda poskytuje Ukrajině řadu ekonomické, humanitární a obranné vojenské pomoci a uvaluje další sankce na Rusko a Bělorusko.

Představitelé obrany ve Spojeném království rovněž uvedli, že se domnívají, že Rusko se zaměřuje na obydlené oblasti na mnoha místech, a to včetně Charkova a Mariupolu, ve snaze zlomit ukrajinskou morálku.

Doplňme, že v roce 1992 odmítlo Čečensko spolu s Tatarstánem podepsat přidružovací smlouvu s Ruskou federací, což Rusko neuznalo. V roce 1994 zahájily proruské vojenské skupiny válku, která měla za cíl ovládnout Čečensko. Válka skončila v roce 1996 vítězstvím povstalců. Další pokus o ovládnutí Čečenska Rusko zahájilo v roce 1999. Rusku se sice podařilo Čečensko politicky ovládnout, ale boje pokračovaly až do dubna 2009.

Současným prezidentem je Ramzan Kadyrov, který se dlouhodobě těší podpoře ruského prezidenta Vladimira Putina.

Pravidelně je zmiňován jako autoritativní vůdce.

Izrael nese mír?

Izraelský premiér Naftali Bennett se v sobotu v Moskvě sešel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, aby diskutovali o ukrajinské krizi, uvedla jeho kancelář. Poté následovaly nejméně dva telefonáty s ukrajinským prezidentem Zelenským a přesun do Berlína. O rokování informuje především izraelský Haaretz. Schůzku potvrdil také Dmitrij Peskov, mluvčí Kremlu.
 
Podle izraelského prohlášení oba politici hovořili přes tři hodiny. Mimo jiné diskutovali o situaci Izraelců a Židů zasažených boji a o rozhovorech mezi Íránem a světovými mocnostmi o teheránském jaderném programu. Bennett poté odletěl za německým kancléřem Olafem Scholzem, a to jen pár dní po jejich setkání v Izraeli.
 
Současně hovořil s francouzským prezidentem Macronem, ale to ještě před svým odletem do Moskvy.
 
 
O setkání s Vladimírem Putinem věděla také Bidenova administrativa. Podle všech dostupných informací jej ocenila a souhlasila s ním. Americký prezident Joe Biden ovšem o dění v Moskvě příliš neinformoval. Na svém oficiálním twitterovém účtu se věnuje zejména domácí scéně: nárůstu pracovní míst nebo schválení zákona na podporu obětí sexuálního násilí.
 
Jak také uvádí izraelský deník Haaretz, jednání mezi premiérem Bennettem a ruským prezidentem mají nadále pokračovat.
 
Izrael, který je domovem značné části populace ukrajinských a ruských přistěhovalců, nabídl, že bude v konfliktu mezi oběma zeměmi prostředníkem, ačkoli jiní vysocí představitelé států už dříve uvedli, že nečekají jakýkoli průlom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš A. Nový

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

21:55 „Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

„Co jsme od února 2022 naučili Putina? Jen to, že jsme banda totálně zas *aných vtipálků a klaunů,“ …