Čeho se my, Češi, bojíme: Uprchlíků a USA čím dál víc, Ruska už mnohem méně. Tady je to černé na bílém

15.10.2015 13:55

Stále větší obavy z islámského fundamentalismu projevuje česká veřejnost. Bojí se také situace na Blízkém východě a především přílivu migrantů. Naopak strach z Ruska už není tak velký. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury STEM, který byl proveden ve dnech 18. až 28. září na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let.

 Čeho se my, Češi, bojíme: Uprchlíků a USA čím dál víc, Ruska už mnohem méně. Tady je to černé na bílém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

V průzkumu lidé hodnotili deset vybraných nebezpečí, která by mohla ohrozit naši zemi. Svůj pocit ohrožení lidé vyjadřovali na devítibodové škále, kde jednička znamenala „žádné nebezpečí“ a devítka „velmi velké nebezpečí“.

Strach z islamistů a z uprchlíků roste

Oproti obdobnému průzkumu z května letošního roku vzrostly obavy z islámského fundamentalismu. Celkem jej za velké nebezpečí považuje 85 % občanů, zatímco v květnu to bylo o 3 procentní body méně. Oproti květnu se také zvýšilo zastoupení lidí, kteří za velké nebezpečí považují příliv uprchlíků, a to ze 71 % na 76 %.

Podobně vysoký podíl lidí se cítí být ohrožen terorismem a mezinárodním organizovaným zločinem, jejich závažnost však od května nevzrostla. Posílily ale obavy z vývoje situace na Blízkém východě, a to z 59 % na 65 %.

Celý průzkum ZDE

Obavy z Ruska se zmírňují, strach z USA roste

Z květnového průzkumu vyšlo, že podíl lidí, kteří politiku Ruska vnímali jako velké nebezpečí pro naši zemi, se v porovnání s rokem 2011 více než zdvojnásobil. Podle autorů průzkumu byla tato změna zřejmá v souvislosti s politikou Ruska vůči Ukrajině.

Ovšem v zářijovém průzkumu se podíl občanů, kteří za velké nebezpečí považují politiku Ruska, snížil z 59 % na 43 %. Nyní tedy více lidí, konkrétně jich je 49 %, považuje za významné nebezpečí ohrožující naši zemi chudobu v rozvojových zemích.

Zajímavé je, že politiku Ruska nyní za velké nebezpečí považuje téměř stejný podíl lidí jako politiku Spojených států, jejíž rizikovost v hodnocení veřejnosti od května mírně posílila.

Podle autorů průzkumu lze pokles obav z politiky Ruska spatřovat v menší intenzitě informací o situaci na Ukrajině a vyostření jiných ohnisek bezpečnostních rizik, které se projevuje ve zvýšení obav spojených s migranty, islámským fundamentalismem a vývojem na Blízkém východě.

Z dalších výsledků zářijového průzkumu STEM vyplývá, že nadpoloviční většina českých občanů považuje za v současnosti nejdůležitější problém naší země příliv uprchlíků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …