„Češi chtějí euro a Fiala to ví.“ Pak přišla pravda. Jiná

01.08.2023 9:43 | Monitoring

V anketě na sociální síti X (Twitter), v níž odpovídalo takřka 5 tisíc lidí, se přes 86 % z nich vyslovilo pro přijetí eura v Česku. Komentátor serveru Seznam Zprávy Václav Dolejší naznačil, že jedním z lidí, kteří si přejí přijmout euro, je i premiér Petr Fiala (ODS). Ekonom Lukáš Kovanda se proto rozhodl upozornit, jak si teď země platící eurem stojí. Především ukázal, jak si stojí Slováci a Chorvaté. Ozval se i končící europoslanec Jan Zahradil, který na komentátora Dolejšího uhodil.

„Češi chtějí euro a Fiala to ví.“ Pak přišla pravda. Jiná
Foto: Twitter
Popisek: Premiér Petr Fiala hovoří na konci školního roku k žákům a studentům a slibuje do budoucna lepší české školství

Komentátor serveru Seznam zprávy Václav Dolejší uveřejnil na twitteru anketu, v níž se lidí zeptal, zda jsou pro přijetí eura, nebo pro zachování koruny. 86,2 % dotázaných uvedlo, že stojí o přijetí eura v ČR. Koruny se zastalo jen 13,8 % dotázaných.

anketa

Dolejší v textu pro server Seznam Zprávy napsal, že jedním z lidí, kteří chtějí přijmout euro, je premiér Petr Fiala (ODS), který v promluvě k občanům z Kramářovy vily upozornil, že jeho pětikoaliční vláda konsoliduje veřejné finance i proto, aby Česko opět začalo plnit tzv. maastrichtská kritéria. To v konečném důsledku také naznačuje větu, aby mohlo Česko jednoho dne přijmout euro.

Možná dnes premiér Fiala jen nemůže říct otevřeně a nahlas, že pod vlivem okolností změnil názor. A že už dál nemůže bojovat za ty krásné Kulhánkovy bankovky s Karlem IV., Boženou Němcovu nebo Emou Destinnovou. Vždyť Česko – bez ohledu na politiky – beztak spontánně přechází na euro. Víc než půlka podnikatelských úvěrů už se poskytuje v evropské měně kvůli nižší úrokům, exportní firmy kvůli zjednodušení přecházejí na eurové účetnictví. A stát jim dokonce chce umožnit v eurech platit daně,“ napsal Dolejší.

Ekonom Lukáš Kovanda se proto rozhodl upozornit, jak si teď země platící eurem stojí. Sáhl ke Slovensku, které spolu s Chorvatskem znají Češi asi nejlépe. Vycházel přitom z dat agentury Bloomberg.

„Červnová inflace dle Eurostatu byla na Slovensku vyšší než v Česku, 11,3 % vs. 11,2 %. V červenci se podle všeho tento rozdíl ještě navýší. Tolik k údajnému protiinflačnímu působení eura. V červenci měli Slováci suverénně nejvyšší inflaci v celé eurozóně. Následovali Chorvaté, kteří zhusta využili svůj letošní vstup do eurozóny jako záminku pro navýšení vlastních marží a zisků. Trochu se jim to ale vymklo z rukou...“ napsal Kovanda na twitteru.

Lukáš Kovanda promlouvá

Končící europoslanec Jan Zahradil (ODS) k tématu již poněkolikáté uveřejnil totožný průzkum agentury CVVM, který ukazuje, že v dlouhodobé perspektivě podpora eura mezi dotazovanými klesala. V dubnu 2008 bylo přijetí eura nakloněno 45 % dotázaných, 46 % bylo proti přijetí eura a ostatní si nebyli jisti. V dubnu 2023 bylo proti přijetí eura 73 % dotázaných, zatímco přijetí společné evropské měny podpořilo 22 % dotázaných.

Zahradil k tomuto průzkumu přidal pár slov.

„‚Dlouhé roky si euro přálo jen kolem 20 až 25 procent Čechů, zatímco teď už podle Eurobarometru podporuje euro skoro polovina lidí‘, napsal novinář Václav Dolejší ve svém článku na Seznamu. Je mi líto, ale říci to musím: Václav Dolejší je tak trochu něco jako DEZINFORMÁTOR,“ poznamenal.

Jan Zahradil promlouvá

Jan Zahrdil promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak to už by byl poslední hřebíček do rakve........, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemuž v letech , 01.08.2023 10:45:57
Tahle rádoby vláda a euro....katastrofa.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…