Česká auta s pražskou SPZ, ve kterých Pravý sektor jezdí střílet po západní Ukrajině. Na videu jsou dvě. A zní střelba

13.07.2015 12:23

Ukrajinská média uveřejnila záběry z YouTube, které mapují sobotní události na ulici Lermontova v západoukrajinském městě Mukačevo. V sobotu došlo na západě Ukrajiny k přestřelce, ve které figurovaly skupina ozbrojenců Pravého sektoru a ukrajinské silové složky. Videozáznam ukazuje – částečně bez zvuku – průběh událostí, při kterých v sobotu došlo k zabití několika lidí a k dalším zraněním.

 Česká auta s pražskou SPZ, ve kterých Pravý sektor jezdí střílet po západní Ukrajině. Na videu jsou dvě. A zní střelba
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Oděse přes její rozervanost visí pouze ukrajinské vlajky

Skupina ozbrojenců v kamufláži, a všichni ozbrojení, se pohybuje kolem několika aut před objektem Antaris. Kolem akce se pohybuje také muž v civilu, v růžovém polo tričku, v roli jakéhosi „manažera“. Následně je vidět, že člověka s prostřelenou hlavou vytahují z pod auta. Později ho nakládají do džípu a následně pro něj přijede sanitka, která ho odveze. Jak záběry ukazují, měl Pravý sektor k dispozici při své akci celkem dvě auta s českými poznávacími značkami, z nichž jedno z nich (SUV) mělo na čelním skle jasně viditelný znak Pravého sektoru. Druhé auto, které je na záběrech vidět, je bílé audi také s českou poznávací značkou. Na dalším autě s evropskou poznávací značkou (snad polskou) je umístěn kulomet.

Kolem páté minuty záznamu se na místě objevují další auta. Jde očividně o zástupce ukrajinské policie v civilním oblečení, někteří v neprůstřelných vestách, a policejní auto. Tehdy se ozvala první střelba a posléze je na záběru vidět zřejmě výbuch a kouř, nejspíš z dýmovnice.

Poté je na záběrech slyšet intenzivnější střelba, zatímco české SUV a další auta Pravého sektoru jsou v pohybu na silnici. Na cestě se zastaví, z auta se ven dívají kamuflovaní členové Pravého sektoru. Další záběr ukazuje, že došlo k blokování cesty, a záběry kamery potom začaly ukazovat další střelbu a zvuky sirén v pozadí. Potom skupina asi deseti mužů nastupuje zpátky do aut se zbraněmi v ruce a odjíždí. Poslední záběr kamery ukazuje hořící policejní auto uprostřed silnice.

Auto je kradené

Jal lze ale zjistit na stránkách policie, tak podle dostupné databáze bylo po audi vyhlášeno letos na začátku května pátrání. Podle zjištění zpravodajského serveru iDnes.cz má ale auto, už od roku 2010, stále platné povinné ručení. U dvou zbývajících českých značek, které jsou na videu, se tento údaj pak nedá zjistit.

Komu audi vyrobené v roce 2008 patřilo, prý ale nelze dohledat. Už v roce  2012 bylo nicméně auto publikováno serverem Lidovky.cz v článku o bezohledných řidičích. Audi tehdy v rozporu s předpisy parkovalo na chodníku na Národní třídě v Praze.

Článek o bezohledných řidičích si můžete přečíst ZDE.

Zprávu o pohřešovaném autu potvrdil i mluvčí policejního prezidia David Schön, který iDnes.cz sdělil, že auto je skutečně pohřešované. „Informaci jsme předali pražské policii, která to řeší,“ řekl.

Jaceňuk propustil zakarpatské celníky

O případu v Mukačevu informovaly Parlamentní listy už včera (článek k přečtení ZDE). Jak informoval web Rádia Svobodná Evropa, v pondělí se vzdali další dva ozbrojenci, ale dalších dvanáct ozbrojeným složkám stále vzdoruje.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko už kvůli mukačevskému incidentu svolal na pondělí mimořádné jednání Národní bezpečnostní rady a premiér Arsenij Jaceňuk v reakci na násilnosti už propustil všechny celníky v Zakarpatské oblasti.

„Nařídil jsem propustit všechny zaměstnance zakarpatské celní služby, od náčelníka po řadového pracovníka, a pro zajištění chodu celnic povolat do oblasti pracovníky z dalších regionů,“ uvedl premiér. Podobně razantně chce prý ukrajinská vláda postupovat i na celostátní úrovni v případě policie.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vss

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…