„Chceme zachovat svobody, právo se vyjadřovat. Ale...“ Fiala byl u Rakušana na návštěvě

18.10.2022 14:29

Premiér Petr Fiala v úterý navštívil v rámci svých pravidelných vizit Ministerstvo vnitra. S ministrem vnitra Vítem Rakušan (STAN) hovořil zejména o uprchlické krizi související s válkou na Ukrajině, o nelegální migraci zejména z oblasti Sýrie nebo o boji s dezinformacemi jako o jednom z důležitých programů vlády. Fiala místopředsedu vlády pochválil ze dobrou práci zejména v přístupu k uprchlým Ukrajincům, kterou prý obdivují další evropské země.

„Chceme zachovat svobody, právo se vyjadřovat. Ale...“ Fiala byl u Rakušana na návštěvě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan a Petr Fiala

Fiala na tiskové konferenci po setkání s ministrem vnitra Vítem Rakušanem uvedl, že jedním z důležitých témat byla uprchlická krize, která nastala po invazi Ruska na Ukrajinu. Za její zvládnutí Fiala šéfa hnutí STAN pochválil.

„Ministerstvo vnitra pod vedením Víta Rakušana se muselo od nástupu naší vlády potýkat s celou řadou velkých výzev. Zvládli jsme poskytnout dočasnou ochranu k dnešnímu dni pro necelých 450 tisíc lidí. Panu ministru Rakušanovi a jeho týmu jsem tak měl možnost poděkovat za velmi dobrou práci, kterou obdivují i další evropské země. Více než sto tisíc ukrajinských uprchlíků je na našem pracovním trhu, což je také velký úspěch,“ pochválil Rakušana premiér.

Další výzvou související s migrací je pokračující uprchlická vlna, přicházející do Evropy ze Sýrie. Rakušan kvůli tomu v minulých týdnech zavedl hraniční kontroly na česko-slovenských hranicích, což podle Fialy zafungovalo.   

„Dobrou zprávou je, že se v posledních dnech počet osob zachycených v rámci tranzitní nelegální migrace na území ČR snížil. Zároveň pracujeme na tom, abychom odradili převaděče a další organizátory nelegální migrace. Ministerstvo vnitra ve spolupráci s Ministerstvem spravedlnosti připravuje novelu trestního zákoníku, která umožní efektivněji stíhat pachatele této trestné činnosti,“ pokračoval Fiala.

Tématem byl i boj proti dezinformacím, což je podle premiéra jednou z vládních priorit. „Ministerstvo vnitra aktuálně připravuje návrh zákona o omezení šíření obsahu ohrožujícího národní bezpečnost. Jde o jeden z důležitých úkolů, který v oblasti legislativy ministerstvo má, a ve kterém kontinuálně navazujeme na aktivity předcházející vlády. Pro nás oba je absolutně klíčové zachování všech svobod pro občany, respekt k právu vyjadřovat se, ale současně musíme být schopni čelit dezinformacím,“ vysvětloval Fiala.

Ministerstvo vnitra pak prý také připravuje strategickou komunikaci státu. „Důležité jsou i nelegislativní nástroje a chci ocenit, jak na Ministerstvu vnitra funguje strategická komunikace,“ uvedl Fiala s tím, že další týmy pro strategickou komunikaci státu budou vznikat i na Ministerstvu obrany a Ministerstvu zahraničních věcí.

Premiér s prvním místopředsedou vlády hovořil také o postupující digitalizaci státu, která by měla zahrnout i přechod k elektronickým občanským průkazům. Ministerstvo vnitra podle Rakušana také chystá systemizaci služebních míst v rámci snah vlády snižovat počty úředníků.

Fiala se po setkání s Rakušanem také krátce vyjádřil ke zboření části plotu u Českého domu v Moskvě. Tam pracovníci tverské městské části dopoledne odstranili 19 metrů plotu. Podle Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích je přitom majetek Českého domu nedílnou součástí českého velvyslanectví v Rusku.

„Reakce ČR bude v souladu s mezinárodními zvyklostmi a v rámci české diplomacie, dál bych to nekomentoval. Není to samozřejmě akt, který bychom mohli přejít jen mlčením a mohli považovat za něco přirozeného. Tak to určitě není a ČR na to přiměřenými prostředky odpoví,“ uvedl Fiala podle informací serveru eurozpravy.cz s tím, že celou věc bude neprodleně řešit s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti).

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…