,,Chodil za mnou." Okamura práskl Polčáka. A více o STANu

07.04.2022 10:56

Vít Rakušan věší lidem na nos bulíky jak chce dobro, ve skutečnosti ale jde ve STAN jedině o veřejné peníze. Poté, co si během pár týdnů připsalo nějaký finanční skandál kompletní vedení STAN hovořil Tomio Okamura o vládním hnutí jako o zloději, co svatouškovsky křičí „chyťte zloděje“ a u kterého se je třeba mít na pozoru u každého legislativního návrhu, jaké dojení, tunel nebo provizi do něj uschovali. Okamurův ostrý projev provázely ve Sněmovně posměšky z vládní koalice.

,,Chodil za mnou." Okamura práskl Polčáka. A více o STANu
Foto: PSP ČR
Popisek: Tomio Okamura ve sněmovně

„Vážené dámy a pánové, sešli jsme se tady dnes na mimořádné schůzi s názvem Politické podnikání Stanislava Polčáka, místopředsedy hnutí STAN“. Slova Tomia Okamury pronesená do hluku sněmovního sálu zahájila zdrcující projev, ve kterém předseda SPD tvrdě naložil špičkám STAN a jejich podivným vazbám.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

„Tou poslední kapkou v dlouhé řadě finančních a jiných skandálů představitelů hnutí STAN, kdy i značné části veřejnosti už přetekl pohár trpělivosti, je kauza místopředsedy STAN a europoslance Stanislava Polčáka, který si řekl o provizi 8 milionů korun z veřejných peněz za prosazení zákona o odškodnění pro obce za výbuch ve Vrběticích,“ připomněl Okamura a dodal, že i jednání s poslanci SPD si pan Polčák vyfakturoval.

Sám Okamura má prý zkušenost, jak mu tento lobbista lezl do kanceláře a přemlouval jej k podpoře některých zákonů. Tehdy si Okamura myslel, že jako místopředseda STAN sleduje jen politické zájmy, teď je mu jasné, že pan Polčák funguje trochu jinak.

Politickou odpovědnost vyvodil Polčák tím, že rezignoval na neplacenou funkci místopředsedy STAN, ovšem štědře placenou funkci europoslance si stále ponechává. SPD požaduje, aby za svého povedeného kandidáta přijal odpovědnost předseda STAN Vít Rakušan a vysvětlil poslancům, proč mu nevadí, že taková osoba nadále reprezentuje jeho hnutí a ČR v Bruselu.

„Zatím vidíme, že svého kamaráda a kolegu Stanislava Polčáka chrání neboli s tím jednáním v podstatě souhlasí,“ shrnul Okamura postoj předsedy Rakušana.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Stejně tak mlčí i premiér Fiala z ODS, a to i k dalším finančním skandálům, kterých STAN měl od voleb celou sérii. Dokonce prý Okamura od koaličních poslanců slyšel, že když se Polčák těch osmi milionů vzdal, tak se vlastně nic nestalo. „Nebýt odhalení novinářů, tak je všechno v uvozovkách v pořádku z pohledu hnutí STAN a prachy by panu europoslanci Polčákovi ze STAN cinkly na účet,“ poznamenal k tomu Okamura, kterého prý také fascinovalo, jak se jeden z nejvyšších představitelů vládní strany vymlouval, že v tu chvíli nedělal politiku, ale byznys.

„Dámy a pánové, tady nešlo o obchod. Šlo o dotaci obcím na náhradu škod po výbuších ve Vrběticích, kterou vyplácel stát jako dar poškozeným obcím a jejich občanům,“ připomněl opoziční předák. STAN se podle něj tváří jako zástupce zájmů malých obcí. Okamura si ale po všech zkušenostech s politiky tohoto hnutí klade otázku, zda toto „zastupování“ není spíše komerčním projektem na dojení veřejných peněz.

„Podle dosavadních indicií je to tak. STAN je prostě a jednoduše politicko-podnikatelský projekt úzké skupiny lidí. A myslím, že ani řada poslanců za hnutí STAN, kteří tady sedí, o těchto kšeftech svého vlastního vedení možná ani nevěděli,“ myslí si Okamura.

S ohledem na to by každý měl být velmi pozorný u každého legislativního návrhu, který tito obchodníci budou předkládat. Protože i když Vít Rakušan věší na nos bulíky jaké chce dobro, ve skutečnosti chtějí lidé ze STAN prostě vydělávat peníze.

„Kdo má prachy, ten si může služby STAN zřejmě koupit. Proto Vít Rakušan dodnes odmítá říct, kdo jsou koncoví majitelé firem, (kteří) sponzorovali z daňového ráje na Kypru koalici STAN a Pirátům volební kampaň. Zároveň již víme, že jiný místopředseda STAN Věslav Michalik podniká v dotačním solárním byznysu, má také firmy v daňovém ráji na Kypru, zřejmě aby se vyhnul placení vyšších daní v České republice, tak jako musí platit drtivá většina občanů naší republiky,“ připomínal dále.

Pokud jde o Polčáka, Okamura na základě právního rozboru hodnotí jeho snahu obohatit se na účelové dotaci jako dotační podvod. A tím se europoslanec dostává do oblasti trestných činů. K tomu připomněl, jak celá vládní koalice čtyři roky měla své hlavní téma z upozorňování na dotační podvod premiéra Babiše.

Aféry hnutí STAN neberou konce, shrnul Okamura. Zopakoval, jak se hnutí snažilo instalovat na Ministerstvo průmyslu „solárního barona“ Věslava Michalíka. Pokračoval Janem Farským, který aktuálně v USA bádá o tom, jak provést „v podstatě vlastizradu“ přes federalizaci Evropské unie. Původně si navíc plánoval, že po dobu tohoto bádání bude dál brát poslanecký plat a rozhodovat o tom, na jaký „bohulibý“ účel tyto peníze českých občanů pošle. I to ukazuje, jaký vztah mají ve STAN k veřejným prostředkům.

„Jak předseda STAN, vicepremiér a ministr vnitra Rakušan, tak i místopředsedové STAN Farský, Polčák, Michalík, Gazdík, doslova všichni z vedení STAN, mají během krátkého účinkování ve vládě velké finanční a jiné skandály. Kolik toho ještě bude mít tato druhá nejsilnější vládní strana a proč k tomu premiér Petr Fiala z ODS pořád mlčí? Kdyby chtěl premiér Fiala opravdu pozitivní změnu, tak ihned odvolá STAN z vlády. Premiér ale ostudně strká hlavu do písku,“ shrnul pobouřeně předseda opozičního hnutí.

Pak vzpomínal, jak se politici STAN v minulém volebním období tvářili, jak jsou čistí a čílili se nad údajnými čachry jiných. „Je to podle toho starého českého přísloví – zloděj křičí chyťte zloděje,“ oglosoval to od pultíku. Pak si rýpl do předsedy poslaneckého klubu STAN Josefa Cogana, proč on k ostudě vedení své partaje mlčí. Jinak je ale obvykle u pultíku vždy výřečný…

Pak se osopil na smějícího se předsedu lidoveckých poslanců Výborného, že na veřejných rozkrádačkách není nic k smíchu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…