„Chodíte vy vůbec nakupovat?!“ Nekula radil Čechům, jak nakupovat jídlo. I moderátorka kroutila hlavou

06.05.2023 12:32 | On-line

Obilí i zemědělské produkty z Ukrajiny Česko podle ministra zemědělství intenzivně testuje. Žádné zakázané látky v nich kontroloři zatím neobjevili. Jak přísné jsou české kvality a kdy klesnou ceny potravin, které se stále drží nad normálem? O tom hovořil ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v pořadu Spotlight s moderátorkou Světlanou Witowskou.

„Chodíte vy vůbec nakupovat?!“ Nekula radil Čechům, jak nakupovat jídlo. I moderátorka kroutila hlavou
Foto: Screen: Aktuálně.cz
Popisek: Ministr Zdeněk Nekula v rozhovoru se Světlanou Witowskou.

Slováci musí zničit 1500 tun ukrajinské pšenice kvůli vysokým dávkám pesticidů. Jedy objevil až kontrolní test. „Ukazuje to na to, že kontrolní mechanismy, kontrolní instituce fungují tak, jak mají fungovat. Já jsem o tom hovořil se slovenským kolegou panem ministrem Vlčanem a on se podivoval nad tím, že u nás to mělo takový ohlas. Na Slovensku dělaly další testy, týkalo se to mouky, 26 vzorků testovali a naopak vše tam bylo v pořádku. A spíš se podivoval nad tím, že v České republice Kaufland dočasně stahoval mouku, která byla původem ze Slovenska a byla vlastně z ukrajinského obilí. Vše bylo v pořádku," sdělil Nekula a dodal, že je v klidu. „Naše kontrolní instituce provádí kontroly a kontrolují úplně vše, protože ten import je k nám velmi malý a vše, co k nám přichází, i z Ukrajiny, kontrolujeme. Naopak máme problém najít další vzorky k testování."

„Dovoz z Ukrajiny k nám je doopravdy minimální. A my v podstatě to, co k nám přichází, tak testujeme, na druhou stranu my se s tím jenom nespokojíme a vlastně to, co přichází i z dalších států, ať je to z Polska, Slovenska, Maďarska, tak vlastně děláme i kontroly těchto potravin. A musím říct, že ty kontroly jsou velice intenzivní, ty vzorky, které bereme, tak se testují až na 400 položek," zmínil Nekula. Na Slovensku podle něj byla situace jiná, kdy vyšel první test s nějakou vyšší hodnotou a mlýn si udělal následně svůj kontrolní test a potom požádali nezávislou referenční laboratoř.

Anketa

Jste pro větší zdanění piva a vína?

15%
79%
hlasovalo: 17871 lidí
Řeč přišla také na vysoké ceny potravin. „Lidi zajímá, kdy začnou kupovat za normální ceny," poznamenala moderátorka. „Když se podíváme na data Českého statistického úřadu, v porovnání únor-březen, tak statistický úřad sleduje 86 položek, myslím, potraviny. A už v tom srovnání únor-březen, tak u 45 položek došlo k poklesu cen," zmínil Nekula. „Ceny se snižují, ale na můj vkus pomalu. Čím to je, na to se ptáme, to zjišťujeme. Podívejme se do loňského roku. Obchodníci říkali: Musíme zvedat ceny, protože zemědělci zvedají ceny třeba obilí. V současné době zemědělci prudce snižují své ceny, teď jsou na řadě obchodníci, aby začali slevovat i potraviny na pultech. Problém je v tom, něco podobného jsme vídávali u benzinových pump. Když šla cena ropy nahoru, tak všichni pumpaři reagovali rychle a cena na těch totemech šla velmi nahoru. A obráceně, když šla cena ropy dolů, tak ti pumpaři nespěchali s tím poklesem. Něco podobného vidíme u potravin," sdělil Nekula. 

„Lidi bude zajímat určitě to, kdy začnou kupovat za normální ceny. Protože vy tvrdíte, že to je problém obchodníků. Obchodníci zase říkají, že to je problém dodavatelů, zákazníkům tohle může být celkem jedno. Je zajímá, kdy začnou nakupovat za normální ceny. Tak podle vás, kdy to bude?" zeptala se Witowská.

„Normální ceny jsou to, co zákazníci vidí, nebo nakupují v takzvaných slevách. To, co se tváří jako slevová akce, tak je normální cena. Proto vyzývám zákazníky, nekupujte mimo slevové akce," sdělil Nekula. „A co když třeba máslo, mléka, chleba, ty základní potraviny nejsou ve slevových akcích?" zeptala se Witowská. „Máslo klesá velice výrazným způsobem a je to jedna z nejrychleji slevujících položek," odvětil Nekula. Witowská opakovala otázku: „Co mají lidé dělat, nenajdou-li v těchto slevových akcích potraviny, tak je mají přestat nakupovat?" zeptala se. 

„Ne, ne, i ty základní potraviny jsou ve slevových akcích. Ale proč bych měl kupovat mléko za nějakých 25 korun nebo až 30. Počkám si pár dní, týden a nakoupím si celý karton mléka za nějakých 16-17 Kč," řekl Nekula. „A to je podle vás normální, aby člověk čekal na slevové akce?" zeptala se Witowská.


(Screen: Aktuálně.cz)

„Ale lidé nenakupují běžně každý den. Většina lidí nakupuje jednou za týden nebo jednou za 14 dní, udělají větší nákup a není nic jednoduššího, než se podívat dopředu, co který obchodní řetězec nabízí," řekl. Když se jej Witowská zeptala, zda si myslí, že na to mají lidé čas, odvětil: „Myslím si, že čtení letáků je u řady občanů docela velký sport." „A u těch, u kterých to sport není, tak ti mají dělat co? Když nechtějí nakupovat ve slevových akcích a třeba chodí každý den nakupovat, protože nemají v blízkosti velké nákupní centrum, nebo nemají auto, chodí každý den pro ty jednotlivé potraviny?" opakovala dotaz Witowská. 

„Obchodníci, nebo svaz obchodu naříká, že většina zákazníků nakupuje ve slevách, takže já přitakám svazu obchodu, který tvrdí, že je to českým hobby, nebo českým sportem. A ano, jsou lidé, kteří nakupují impulzivně a jdou třeba do večerky a nakoupí o nějakou korunu dráž," dodal Nekula.

„Chodíte vy vůbec nakupovat? Zdá se vám, že ty ceny nějakým způsobem klesly výrazně, že byste si řekl, konečně to zafungovalo, konečně ten trh funguje?" ptala se dál Witowská. „Říkám, že klesají, ale neklesají výrazně," odvětil Nekula.

Pobouřené reakce

Nekulova rozhovoru si všímají lidé na sociálních sítích. „Fialova vláda má recept na drahé potraviny. Nakupujte ve slevách a prohlížení letáků považujte za sport, radí ministr Nekula," konstatuje například Já občan 2 na svém facebookovém profilu.

„Fialova vláda ví, jak na vysoké ceny. Stačí nakupovat ve slevách, radí ministr Nekula," konstatuje i poslankyně SPD Karla Maříková.

„To je ministr, panečku!" zkonstatoval také brněnský právník Tomáš Tyl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Me pripada, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePhantom ll , 06.05.2023 14:26:14
Ze ta vlada je celou dobu zkourena. Oni ani jeden nevedi co mluvej. Jednou tak, podruhy onak. Nema cenu to vubec sledovat. Ted mame navic Pepu, co jezdi po svete a dava sliby co nemuze splnit(UA do EU a Nato). Tyhle ludry nam byl cert dluznej. Jak mohli byt volici tak blbi, ze jim to hodili? Jestli je tohle obraz naroda, tak pozdrav panbuh! Snad to proboha prezijem! Takhle blbej snad nebyl ani Jakes.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…