„Chtějí se zabít.“ Stanjura škrtl postiženým. Neprojde to jen tak

16.06.2023 9:21

MONITORING Po autonehodě Tomáš ochrnul. Ve dvaapadesáti letech obsluhuje elektrický vozík jen bradou. A aby mohl alespoň nějak fungovat, potřebuje pomoc asistentů. Asistenti si však v důsledku inflace říkají o víc peněz. Nemocný Tomáš by proto potřeboval pravidelně zvyšovat příspěvek na péči. Ale Stanjura řekl „ne“. Někteří hendikepovaní jsou prý už tak zoufalí, že uvažují o sebevraždě. Situaci bude řešit s Fialou zástupce ombudsmana.

„Chtějí se zabít.“ Stanjura škrtl postiženým. Neprojde to jen tak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdravotně postižení - ilustrační foto

Inflace je stále daleko od dvouprocentního cíle, který dlouhodobě sleduje Česká národní banka. Vysoká inflace útočí na peněženky všech českých občanů, i těch hendikepovaných. I jim se zvýšily životní náklady. Na stole byl proto návrh zvýšit příspěvek na péči osobám, které ho pobírají. Jenže ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) řekl ne a návrh zablokoval. Příspěvek na péči se navyšovat nebude.

MF Dnes v souvislosti se Stanjurovým rozhodnutím přinesla příběh dvaapadesátiletého Tomáše, který byl desítky let zdráv, ale jednoho dne mu změnila život autonehoda, v důsledku které ochrnul od ramen dolů. Od té doby páčku elektrického vozíku řídí bradou a snaží se přežít z invalidního důchodu a z již zmíněného příspěvku na péči. Aby mohl nějak běžně fungovat, potřebuje pomoc asistentů. Jenže na ty mu nezbývají peníze.

„Věčně hladový ležím v posteli, potím se bolestmi, láduji se léky a diktuji maily na úřady a nadace, sháním lidi,“ popsal Tomáš své dny. Přicházejí k němu asistenti, ale jen na pár chvil za den. „Polohování mám dvakrát denně, jídlo třikrát. Vodu nebo šťávu piji ze zásobníku. A do vozíku mě nemá kdo dát, nejsou lidi nebo dojdou měsíční finance,“ dodal na dokreslení.

Asistenti si totiž říkají o více peněz, ale výše příspěvku na péči zůstala delší dobu neměnná. „Lidé jsou závislí na péči skoro 24 hodin denně, ale mohou si dovolit zaplatit jen za čtyři hodiny za den,“ popsala situaci Hana Sixtová, sociální pracovnice České asociace paraplegiků. „Situace je opravdu zoufalá. Dokonce se mě pár klientů už ptalo, jak si zařídit eutanazii ve Švýcarsku. A vím minimálně o jednom, který tam odjel a už se nevrátil,“ doplnila Sixtová.

Ale ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) kvůli úsporám nechce dovolit automatické valorizace příspěvku na péči. „MF zásadně nesouhlasí s pevným nastavením valorizačního mechanismu do systému nepojistných sociálních dávek. (...) Návrh by měl výrazný dopad na výdajovou stranu státního rozpočtu, a to s předpokládanou každoroční tendencí růstu tohoto výdaje,“ napsal resort k chystané novele. 

Zástupce ombudsmana Vít Alexander Schorm se proto hodlá obrátit přímo na předsedu vlády Petra Fialu a požádat ho, aby zasáhl ve prospěch hendikepovaných.

Z ministerstva však zaznívá, že by se mělo využívání příspěvku na péči důsledněji kontrolovat.

„Příspěvek na péči by měl sloužit k zajištění pečující služby, která má příjemci kompenzovat sníženou soběstačnost. Skutečné využití příspěvku ale nikdo nesleduje ani nekontroluje. Příspěvek tak často může fungovat jako přilepšení k příjmu domácnosti,“ uvedl mluvčí resortu Stefan Fous. Na jeho slova upozornil Český rozhlas.

Náměstkyně ministra práce Jurečky Šárka Jelínková z KDU-ČSL upozornila, že i hendikepovaní si mohou zažádat např. o příspěvek na bydlení, pokud se ocitli ve špatné finanční situaci. Zdůraznila též, že invalidní důchody valorizovány byly.

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása nabídl na celou věc zcela jiný pohled.

„Myslím si, že tohle si Česká republika nemůže dovolit. To je zanedbávání těch nejslabších. Není možné říci, že jsme na tom tak špatně, abychom museli okrádat tyto lidi. Jsme odhodláni udělat všechno možné, aby nějaká valorizace příspěvku na péči byla. Dostávám denně dopisy, v nichž se mě lidé ptají, kdy konečně dojde na navýšení příspěvků na péči, že na to čekají, že jsou v bídě a nemůžou si služby dovolit,“ uvedl Krása.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Naše "hrdinná" vláda, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemarie01 , 16.06.2023 16:30:30
si troufne sebrat peníze jen postiženým, maminkám na rodičovské, nám důchodcům a s největší pravděpodobností i zaměstnancům, živnostníkům a malým firmám. A sobě, svým kámošům a těm nejbohatším přidá, aby náhodou nenuzovali.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…