Chtěli po mně, abych materiál s agentem Burešem posoudil, pak už se ale nikdo neozval, uvedl dokumentarista Adam Kretschmer

22.11.2018 14:50

Pořad Na prahu změn přináší každé pondělí banskobystrický Slobodný vysielač. Moderátorem je Stanislav Novotný, bývalý policejní prezident a předseda Asociace nezávislých médií, který si v pořadu povídá s výraznými českými osobnostmi. Hostem posledního dílu byl informatik a dokumentarista Adam Kretschmer.

 Chtěli po mně, abych materiál s agentem Burešem posoudil, pak už se ale nikdo neozval, uvedl dokumentarista Adam Kretschmer
Foto: Archiv AK
Popisek: Adam Kretschmer

Nejdříve krátké představení. Adam Kretschmer je knihovník, informatik, dokumentarista, podnikatel, pracoval na Ministerstvu vnitra, na Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů STB a poté zločinů komunismu. 
 
Moderátor Stanislav Novotný s ním hovořil například o převratu v listopadu 1989, o hrdinech i podvodnících, o roli tajných služeb a dalších tématech.
 
Na úvod spolu hovořili o nedávných oslavách 17. listopadu. Novotného zajímalo, kdy si jeho host myslí, že vznikla představa, že se po listopadu všechno musí změnit. 
 
„Já si především myslím, že to nemá nic společného se studentským hnutím, bylo by ale zajímavé vidět, kam se rozprchli po roce 89´ a na jakých postech jsou dnes. Toto ale není jádro celého problému. To vzniklo s přístupem Gorbačova do hry a s jednáním Gorbačova na Maltě a v Reykjavíku. Sovětský svaz zjistil, že není dál schopen ty věci financovat a že je potřeba se z toho nějakým způsobem zvednout,“ řekl Adam Kretschmer.
 
 
Ten mimo jiné prozradil, kdy si myslí, že začali být aktivizovány některé špičky opozice, a kdy se dalo předpokládat, že část stranického vedení a tajných služeb uvažuje o plánu B. „Klíčová je osoba bývalého ministra zahraničí Jiřího Hájka, což byl jeden ze zakládajících členu Charty a ten se už v roce 1987 měl setkat s tehdejším poradcem prezidenta USA. K tomu ale nedošlo,“ upozornil Kretschmer.
 
Moderátor pořadu spolu s Adamem Kretschmerem upozornili na fakt, že česká strana nedávno odmítla ruskou stranu, která nabízela vstup do tamních archívů. „Ukázalo se tak, že český stát netouží po podobných informacích, protože řada lidí u nás se bojí své předlistopadové minulosti,“ řekl Stanislav Novotný.
 

Anketa

Hlasovali byste pro pád současné vlády Andreje Babiše?

10%
90%
hlasovalo: 28145 lidí
 
Následně přišly na řadu dotazy od posluchačů Slobodného vysielače. „Host říká, že došlo ke skartaci, to by znamenalo, že všechny seznamy StB, které bereme jako písmo svaté, jsou nekompletní? ptala se posluchačka. „Co se týká skartací a věrohodnosti seznamu, doporučuji článek Pavla Žáčka, jmenuje se: Můžou přijít, jsme hotovi. Je to jeden z nejlepších statistických pohledů na celou operaci skartace. Pokud se bavíme o věrohodnosti seznamů, kde jsou jednotlivé kategorie, tak máme velký balík, kterému se říká evidence zájmových osob, to jsou blokační karty. Od roku 2008 jsou digitalizovány, a to i v případě, že samostatné svazky jsou skartované,“ odpovídá Adam Kretschmer.
 
„A co náš agent Bureš?“ zeptal se další posluchač. „Když vypukla celá kauza, tak jsem byl požádán jedním slovenským novinářem, který je dnes v protiburešovském táboře, abych onen materiál posoudil. Já jsem ho tedy posoudil a napsal jsem, že je nutné, aby mi doložili spousty věcí, a pak se můžeme kvalifikovaně vyjádřit. Výsledkem bylo to, že už se nikdy neozval,“ řekl host pořadu Adam Kretschmer.
 
Více zajímavostí a celý rozhovor si můžete poslechnout zde.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…