„Co je na tom provokativního?“ Klus se dál zaplétá do Izraele. Začal citovat Sašu Uhlovou

03.04.2024 19:22 | Monitoring

Písničkář Tomáš Klus pokračuje v kritice Izraele a jeho vojenské operace v Pásmu Gazy, při které přišly o život desítky tisíc palestinských civilistů. Novinářka Saša Uhlová Klusovy snahy kvituje, v českém prostředí podle ní probíhá příliš jednostranný pohled na celý konflikt. „Umělci, kteří se teď ozvali, získali informace ze světových médií, která popisují celkový obraz,“ tvrdí Uhlová.

„Co je na tom provokativního?“ Klus se dál zaplétá do Izraele. Začal citovat Sašu Uhlovou
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: Písničkář a politický aktivista Tomáš Klus

Redaktorka serveru A2larm Saša Uhlová mluvila v rozhovoru pro Český rozhlas o aktivismu Tomáše Kluse, který se stal vůdčím hlasem podpory Palestiny a kritikem vojenské operace Izraele, která už stála život desítky tisíc Palestinců.

„Je normální, že se umělci vyjadřují ke společenským otázkám. V tuto chvíli ve světě sílí kritika postupu Izraele,“ tvrdí Uhlová, podle níž je debata v Česku příliš jednostranná ve prospěch Izraele.

„Česká debata je odpojena od té světové. Umělci, kteří se teď ozvali, získali informace ze světových médií, která popisují celkový obraz. Je mnohem komplexnější a jsou tam perspektivy obou stran. Už jenom to, že někdo upozorňuje na humanitární katastrofu a na to, že by se měl volit jiný postup, způsobí obviňování z antisemitismu nebo touhy po pozornosti,“ všímá si novinářka.

Česko by se podle Uhlové mělo k izraelsko-palestinskému konfliktu stavět podobně jako třeba k situaci na Slovensku. „Když je na Slovensku vláda, která ohrožuje demokracii, tak neříkáme ‚to je v pohodě, protože jsou to naši kamarádi‘, ale podporujeme lidi a média, která se tomu postaví,“ upozorňuje Uhlová, že nepodporujeme izraelskou společnost, ale jen její vládu, přitom u Slovenska děláme pravý opak.

Slova Uhlové na sociální síti X sdílel i Tomáš Klus. Toho se lidé ptají, proč stejně aktivně, jako nyní „bojuje“ za Palestinu, „nebojoval“ za Izrael v den teroristického útoku Hamásu, který celý nynější konflikt odstartoval.

Klus ale tvrdí, že ani k tomu nemlčel a navíc podpora Palestiny je více potřeba, protože se o ní méně mluví. „Nemlčel, napsal jsem píseň, což je má nejpřirozenější cesta vyjádření. Psalo se o tom všude a psal o tom každý. O tom, že v Gaze počet obětí, hlavně dětských, přesáhl únosnou mez v rámci jakékoli války, nepsal nikdo. Tak jsem se ozval. Co je na tom tak provokativní?“ reaguje zpěvák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…