„Den hněvu.“ Policie bude mít dnes napilno. Hamás vyzval muslimy z celého světa

13.10.2023 6:30

Den D pro palestinský Hamás. Právě dnes mají muslimové na celém světě dát najevo svůj hněv nad počínáním izraelské armády proti Palestině. Izraelské úřady v čele s ministerstvem zahraničí vyzvali Židy po celém světě k opatrnosti. Už ve čtvrtek se ve Francii scházeli propalestinští demonstranti, kteří jásali nad teroristickými činy Hamásu. Z Izraele mezitím zaznívá, že boje hned tak neustanou a OSN bije na poplach.

„Den hněvu.“ Policie bude mít dnes napilno. Hamás vyzval muslimy z celého světa
Foto: Repro Twitter
Popisek: Nemocnice v Gaze po izraelském náletu

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29500 lidí
Je to tady. Den hněvu. Tak pátek 13. října označují teroristé z palestinského hnutí Hamás, které vyzývá muslimy po celém světě, aby právě v tento den dali najevo svůj hněv za to, co se dnes děje v Izraeli a Palestině. V sobotu komanda teroristů zaútočila na izraelské území, povraždili stovky lidí, tisíce jich zranili a mnoho dalších unesli.  Teď mají muslimové na celém světě dát najevo, že se jim ani trochu nelíbí počínání izraelské armády,  

„Na pozadí operace Swords of Iron vydalo vedení Hamásu výzvu všem svým příznivcům ve světě, aby nadcházející pátek (13. října) uspořádali ‚Den hněvu‘, včetně výzvy, aby vyšli ven a ublížili Izraelcům a Židům. Z toho je pravděpodobné, že v různých zemích světa dojde k protestním akcím, které se mohou rozvinout v násilné akce,“ stojí ve zveřejněném prohlášení.

Izraelské úřady v čele s ministerstvem zahraničí vyzvali Židy po celém světě k opatrnosti a v případě potřeby informovali místní bezpečnostní síly o možných demonstracích a nepokojích. O této výzvě informoval server izraelského listu Jerusalem Post.

Už ve čtvrtek se ve Francii scházeli propalestinští demonstranti, kteří jásali nad teroristickými činy z pera Hamásu. Demonstranti na historickém náměstí Republiky ve čtvrtek pískali, tleskali a skandovali hesla ve francouzštině včetně „Všichni jsme Palestinci“ a „Palestina bude žít, Palestina zvítězí“.

Francouzská policie na to konto začala demonstranty rozhánět slzným plynem. A francouzské úřady tento typ demonstrací zakázaly. Na vydání zákazu upozornila americká zpravodajská stanice CNN.

Demonstrantům se postup policie ani trochu nelíbil.

„Zákaz propalestinských shromáždění není v právním státě normální,“ řekl agentuře Reuters jeden z účastníků jménem Ryan.

„Ve Francii, skvělé zemi, jak se říká, že Francie je, nemůžete svobodně demonstrovat, jak je vaším právem. Bohužel, svoboda už tady není a my jsme nuceni vzdorovat francouzským zákonům, jak by se řeklo, a demonstrovat, abychom ukázali pravdu,“ dodal.

Jiný protestující označil zákaz za „velkou nespravedlnost“ a agentuře Reuters řekl, že za nošení keffiyeh, tradičního palestinského šátku, dostal pokutu 135 eur (zhruba 140 dolarů).

„Propalestinské demonstrace musejí být zakázány, protože pravděpodobně způsobí narušení veřejného pořádku,“ řekl francouzský ministr vnitra Gerald Darmanin. Dodal, že jakákoli organizace takových protestů povede k zatýkání.

Darmanin také vyzval policii, aby chránila všechna místa navštěvovaná francouzskými Židy, jako jsou synagogy a školy, a řekl, že každý cizinec, který se dopustí antisemitismu na francouzské půdě, bude „okamžitě vypovězen“.

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve svém čtvrtečním projevu k národu vyzval Francouze, aby zůstali jednotní, a uvedl, že „právě tento štít jednoty nás ochrání před odklonem a před veškerou nenávistí“.

Velitel letectva izraelských ozbrojených sil Tomer Bar ujistil Izraelce, že armádám je k dispozici seznam osob, které naplánovaly sobotní útok na Izrael a přislíbil, že letectvo neustane v práci, dokud tyto osoby nezmizí.

„Dokud tato organizace nezmizí, čeká nás ještě hodně práce: ohledně její infrastruktury a personálu. Máme seznam všech, kteří se podíleli na ohavných zločinech proti našim rodinám, proti rezidencím v koridoru Gazy, a ke všem se dostaneme,“ řekl šéf letectva.

V obrovských problémech se podle OSN nalézají i palestinští civilisté.

UNFPA, agentura OSN pro sexuální a reprodukční zdraví, která říká, že 50 000 těhotných žen nemá přístup k základním zdravotním službám nebo dokonce k čisté vodě, a 5500 z těchto žen má porodit v nadcházejícím měsíci. Na prohlášení agentury upozornila britská veřejnoprávní stanice BBC.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Palestinci v mnohém připomínají naše Cikány, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 13.10.2023 8:05:53
umí se jen množit a dělat binec. Obě etnika by se mohly spojit a vytvořit si svůj vlastní stát, nejlépe někde na vzdálené planetě. Pak by se vidělo, jak dlouho by jim to bez cizí pomoci vydrželo.

|  10 |  4

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …