Do nové datové schránky se dosud nepřihlásilo téměř 734 tisíc podnikatelů

10.04.2023 6:30

Do datové schránky se zatím nepřihlásilo téměř 734.000 podnikatelů nebo nepodnikajících právnických osob, kterým stát letos schránku nově ze zákona zřídil.

 Do nové datové schránky se dosud nepřihlásilo téměř 734 tisíc podnikatelů
Foto: rep
Popisek: Datové schránky

Celkově bylo nově aktivováno 1,8 milionu schránek a 1,077 milionu lidí se do nich přihlásilo. Vyplývá to z aktuálních údajů Digitální informační agentury (DIA), která správu datových schránek od dubna převzala.

Ministerstvo vnitra od začátku roku rozeslalo přes dva miliony dopisů s aktivačními údaji ke schránkám. „Dopis zaslaný Ministerstvem vnitra k povinně zřízeným datovým schránkám si nevyzvedlo 321.000 osob. Neznamená to však, že všichni z nich datovou schránku zřízenou ze zákona ignorují. Někteří se mohli přihlásit přes Identitu občana, což je například přes mobilní klíč eGovernmentu či bankovní identitu, nebo přišli osobně na Czech POINT a zažádali si o nové přístupové údaje," uvedl ředitel agentury Martin Mesršmíd.

V letošním roce, na základě změny zákona, došlo k automatickému zřízení datových schránek živnostníkům, spolkům a nadacím. Každý nový uživatel dostal dopis do vlastních rukou s přihlašovacími údaji. Ne všichni se však do datové schránky již přihlásili. DIA proto podle Mesršmída bude i nadále aktivně komunikovat k občanům o možných rizicích v případě neužívání datové schránky.

Dopis s přihlašovacími údaji došel podle DIA do schránky každému. Část uživatelů si však dopis ještě nepřevzala. Datová schránka je podle ředitele nicméně aktivní od 15. dne po doručení dopisu, a to i fikcí, což nastává desátým dnem po uložení nevyzvednuté zásilky. Pokud si občan dopis nevyzvedl či jej ztratil, může se k datové schránce dostat i na nejbližší pobočce Czech POINT, kde mu vystaví nové přihlašovací údaje.

„Očekáváme, že počet aktivních uživatelů se bude z důvodu blížícího se termínu podání daňového přiznání zvyšovat. Živnostníci vlastnící datovou schránku mají totiž nyní povinnost podávat daňové přiznání elektronicky, což můžou učinit s datovou schránkou až do 2. května," dodal Mesršmíd.

Podle poradenské společnosti Dun & Bradstreet do poloviny března zrušilo v Česku živnost zhruba 146.000 podnikatelů, přičemž podle firmy je za rušením živností především právě povinné zavedení datových schránek i pro OSVČ. Je to více než za poslední dva roky dohromady, když loni skončilo s podnikáním 80.163 osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) a o rok dříve 47.708.

Prostřednictvím datové schránky lze podat daňové přiznání, zažádat o výpis z rejstříku trestů, získat výpis bodů řidiče nebo například zaslat omluvenku dítěti do školy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…