„Dobros*ři!“ „Lež!“ Jiří X. Doležal to dal Black Lives Matter pořádně sežrat

17.06.2020 21:30

Novinář Jiří X. Doležal nekompromisně řekl, co si myslí o „dobroserech“, kteří se staví na stranu Afroameričana George Floyda zabitého během zatýkání ve městě Minneapolisu, kdy mu několik minut klečel na krku policista. Jelikož jde o citlivé a kontroverzní téma, vyvolal svým názorem na facebooku zajímavou diskusi. Podívejte se sami.

„Dobros*ři!“ „Lež!“ Jiří X. Doležal to dal Black Lives Matter pořádně sežrat
Foto: Repro Youtube
Popisek: Novinář a psycholog Jiří X. Doležal

„Dobroseři, co hájí toho policií zabitého Američana, a vysvětlují, že je vlastně v pořádku prát se s policií, používají zcela stejné komunikační strategie, vytáčky a slizení, jako když smradolíci popírají globální oteplení. Lež a propaganda vypadají stejně bez ohledu na to, o čem lžete...“ sdílel Doležal svůj názorový příspěvek na sociální síti Facebook.

Anketa

Je Nora Fridrichová kvalitní novinářka?

7%
93%
hlasovalo: 27311 lidí
Samozřejmě nezůstal příliš dlouho bez odezvy; ozvali se především ti, na které Doležalova kritika mířila.

„Není to poprvé, co mě někdo nazval dobroserem. Zpravidla tak učinili mí xenofobní známí. Ale viděli jsme stejné video?“ poukázala diskutující Kateřina Svobodová na nahrávku incidentu, která obletěla svět.

„Já viděla chlapa, který sice měl dva metry, ale nebránil se, a přesto mu policista klečel na krku, dokud ho neudusil,“ napsala Doležalovi facebooková uživatelka.

Novinář na to zopakoval, že proto i jí přesně řadí mezi ty, které „lžou a manipulují“. „Nebudete tomu věřit, madam, ale když se dopouštíte trestné činnosti a pak se perete s policií, tak vás zakleknou,“ zmínil Doležal řadu kriminálních deliktů dotyčného černocha.

„Od toho totiž tu policii platíme. Ale jsem rád, že jste se sama zařadila mezi lidi, o kterých jsem psal - mezi lidi, co co lžou a manipulují,“ doplnil.

„Ale to já nerozporuju. Já jen tvrdím, že policejní zásah nebyl z mého pohledu přiměřený. Už jen proto, že v jednu chvíli na něm neklečel jeden, ale tři policajti,“ konstatovala diskutérka.

Nato Doležal připustil, že Flodya měl policista pustit asi o 2 minuty dřív, aby nezemřel. O vraždě se ale prý nedá mluvit. „Ale rozhodně nešlo o to, co český právní systém nazývá slovem vražda, jak vykřikují dobroseři. Že na něm klečeli tři, byla vzhledem k jeho rozměrům nutnost, to je při zásahu vcelku normální,“ hájil Doležal práci amerických policistů.

Všechny čtyři policisty policie po incidentu propustila ze svých řad. Pár dní poté byl zadržen a obviněn z vraždy Derek Chauvin, který Flodydovi klečel na krku a udusil ho, a následně z napomáhání vraždě i jeho tři kolegové Thomas Lane, J. Kueng a Tou Tha.

Thomas Lane, jenž byl obviněn z napomáhání k vraždě, opustil vazbu po složení 750.000 dolarů (17,6 milionu korun).

Prezident USA Donald Trump po třech týdnech trvání rasových nepokojů podepsal exekutivní nařízení, které má za cíl přimět policejní sbory po celých Spojených státech k „osvojení nejvyšších profesních standardů a k posílení transparentnosti“. Policie nebude smět například používat škrtící chvat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…