„Doufám, že taková hov*da jako Volný už ve Sněmovně nebudou!“ Blízký popis rvačky. Poslanec taky dostal ránu

22.01.2021 9:44

Do bitky, kterou ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně vyvolal Lubomír Volný, se zapojil také poslanec ČSSD Ondřej Veselý. Snažil se bránit místopředsedu Sněmovny Tomáše Hanzela před pěstmi poslance Volného, a sám jednu schytal. „Doufám, že taková hovada už ve Sněmovně nikdy nebudou,“ řekl Veselý v rozhovoru pro CNN Prima NEWS, kde popsal atmosféru a průběh rvačky. Server Seznam zprávy připomněl ostudné momenty i dalších politiků.

„Doufám, že taková hov*da jako Volný už ve Sněmovně nebudou!“ Blízký popis rvačky. Poslanec taky dostal ránu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Poslanec JAP Volný hrozí Ondřeji Veselému z ČSSD karate úderem

„Byl jsem ve státních aktech, pan poslanec Volný vystoupil a začal vulgárně napadat předsedajícího. Pan předsedající v souladu s jednacím řádem přerušil vystoupení a vypnul mu mikrofon,“ popisuje poslanec Veselý.

Poté Volný obešel vládní lavici a napadl předsedajícího Hanzela přímo za pultem. „To jsme v životě neviděli. Nejblíž byl Honza Chvojka, který ho začal odšťuchovat, pak jsem přiběhl já a snažil jsem se ho odtáhnout, ale pan Volný váží asi dvě stě kilo, takže pohnout s ním není jednoduché,“ pokračuje poslanec ČSSD. Nakonec přišel poslanec ANO Michal Ratiborský, i ten dostal pěstí. Po něm už následoval příchod ochranné služby, které se podařilo pana Volného vyvést.

„To je věc, kterou jsme tady nikdy nezažili. Je to něco nehorázného, napadnout předsedajícího. Máme tady ostré výměny názorů, někdy to je velmi ostré. Ale že bychom se fyzicky napadali, to je neuvěřitelné porušení všech principů, na kterých naše země stojí,“ hrozí se Veselý.

„Doufám, že taková hovada, jako je poslanec Volný, už v životě ve Sněmovně nebudou. Je to něco nehorázného a tahle země si nezaslouží, aby ji reprezentoval někdo takový,“ dodal závěrem k nevídanému konfliktu, který vyvolal obrovský rozruch.

Volný neinicioval bitku ve Sněmovně poprvé. Před dvěma lety vyzval poslance sociální demokracie Jana Birkeho, aby „šel ven“. Slovní přestřelka vznikla při debatě o vyhošťování cizinců.

Rozhodně ale není sám, kdo svým chováním na půdě dolní komory pohoršoval.

Například v roce 2007 tehdejší premiér Mirek Topolánek (ODS) pohoršil některé kolegy vztyčeným prostředníčkem směrem k opozičním lavicím. Někdejšího komunistického poslance Vladimíra Koníčka se gesto dotklo natolik, že se věcí zabýval mandátový a imunitní výbor. Topolánek nakonec vyvázl s pokáráním.

Další zdvižený prostředníček ve Sněmovně v roce 2008 věnoval tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek Davidu Rathovi, reagoval na to, že jej Rath označil za choromyslného.

Třetí prostředníček na plénu Poslanecké sněmovny zvedal i její nynější předseda Radek Vondráček. Mířil prý na stranického kolegu Ladislava Oklešťka. Před dvěma lety Vondráček při jednom ze sněmovních večírků vyrazil s kolegy do jednacího sálu, kde jim přímo na pultíku zahrál na kytaru.

V roce 2015 překvapil Jan Hamáček (ČSSD). Jako tehdejší předseda Poslanecké sněmovny řídil zasedání pléna a byl značně „unavený“. Z toho plynuly problémy s artikulací, které poté omluvil požitým alkoholem: „Odpoledne, než jsem šel tu schůzi řídit, jsem se necítil úplně dobře. Dal jsem si dva panáky slivovice. Neuvědomil jsem si v tu chvíli, že jsem bral a beru léky na bolest v zádech. To k té únavě mohlo přispět.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…