Drábek je na svobodě, dál lže a ještě chce kandidovat. Velký kritik exministra nemlčí

15.01.2014 14:52

Horké chvilky zažívají pracovníci, či spíše pracovnice úřadů práce. Rekordní nezaměstnanost přivádí do těchto míst stále více lidí. Situaci úřednicím příliš neulehčil ani „nový“ systém výplaty sociálních dávek zavedený za exministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka.

 Drábek je na svobodě, dál lže a ještě chce kandidovat. Velký kritik exministra nemlčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása

„Ani po dvou letech se tento systém v ceně dvou miliard korun navzdory práci přesčas a další mimořádné snaze státních úředníků nepodařilo plně zprovoznit. Nakonec koncem minulého roku tendr na jeho pořízení ocenil antimonopolní úřad tím, že ono veledílo zakázal používat,“ povšimla si Lenka Kadlecová, předsedkyně klubu ČSSD v Libereckém kraji. „Nepřinesl nic nového, jen více práce pro úřednice, které v menším počtu zpracovávaly čím dál víc narůstající počet lidí špatným systémem,“ vypozorovala pro ParlamentníListy.cz. 

Drábek však svůj systém hájí i dnes. „Ano, jednodušší a populárnější je nedělat nic. V takovém případě by MPSV platilo dál monopolnímu dodavateli jím nadiktované ceny. Změnou systému výplaty sociálních dávek se jen v roce 2012 ušetřilo 10 miliard korun. Zároveň se podle oficiálních údajů Eurostatu snížila míra ohrožení chudobou v naší zemi. Výsledky jsou jasné. Ani stokrát opakovaná lež o údajně předražených systémech to nemůže změnit,“ domníval se.

Podobné výroky rozčilují bývalého pravicového politika Václava Krásu. „Je až frustrující pana Drábka poslouchat,“ zmínil. IT služby měly podle prováděcí smlouvy stát jen 107 milionů. „Dodatky se však jejich cena zvýšila na 1,6 miliardy. Cena služby tak pětinásobně převyšuje cenu samotných licencí,“ upozornil. „Strůjce výše uvedených věcí je však pravděpodobně nepostižitelný a pořád dokola vykládá svoji lež. Dokonce  se prý připravuje na volby do Evropského parlamentu. Na jeho příkladu lze jasně poukázat na náš pokřivený pohled na činy jednotlivce. Politik, který způsobí obrovské škody na veřejných rozpočtech, destabilizuje funkčnost systému a statisícům lidí negativně vstoupí svými činy do jejich životů, není nijak postižen,“ povzdechl si.

Nemáme pro vás kolonku. Někde si půjčte

Řeč čísel je jedna věc, druhou jsou konkrétní lidské příběhy. Kadlecová například poukazuje na ten, který vyslechla od jedné nastávající mladé maminky. „Chybí nám pro vás kolonka, někde si půjčte,“ popsala sociální demokratka, s jakou zprávou odešla mladá žena, když si šla žádat o sociální dávky. „Jiná paní měla větší štěstí. Když ji propustili z práce, tak se pro ni nějaká kolonka sice našla, ale složenka se někde zatoulala. Obě ženy tak prožily vánoční svátky bez jediné koruny a s poštovní schránkou plnou upomínek. A podobných příběhů je mnohem více,“ uvedla sociální demokratka z České Lípy ParlamentnímListům.cz.

A zamýšlí se nad příčinou, proč lidé nedostávají včas sociální dávky. „Dalo by se to pochopit, kdyby náš stát neměl peníze. Třeba kvůli nějaké živelné katastrofě. Ale tak tomu není. Peníze jsou – ne sice tolik jako v nejbohatších zemích – ale je jich dost na to, aby ministerstvo dostálo svým závazkům,“ upozornila.

Drábkův systém se ani při enormní snaze nepodařilo pořádně zprovoznit

Kde je tedy hlavní problém? Podle Kadlecové je jádro pudla v systému výplaty sociálních dávek. „Drábkův systém“ v ceně dvou miliard se totiž nepodařilo navzdory práci přesčas a další mimořádné snaze státních úředníků pořádně zprovoznit. Navíc koncem roku tendr na jeho pořízení „ocenil“ antimonopolní úřad tím, že ono veledílo zakázal používat. „Pokuta, pokud vím, ještě nepadla, ale to je, obávám se, jenom otázka času,“ upřesnila.

Úřadům tedy podle Kadlecové nezbývá než se vrátit ke starému systému. Což ovšem není záležitost jednoho kliknutí myší. „Je nutné software znovu naistalovat a hlavně aktualizovat údaje v něm. Takže opět přesčasy a zbytečná práce. A hlavně z kolonek začínají `vypadávat` lidé a jejich osudy,“ zmínila.

Stres na úřadech práce – méně pracovnic na více lidí

Původní systém, ke kterému se nyní úřady vracejí, dlouhá léta fungoval. „Už před rokem jsme viděli, co nastalo po zavedení systému nového. Nyní se situace opakuje. Děvčata pracují 14 a více hodin denně včetně víkendů, aby do systému vložila data. Přesto se ne všechno stíhá. Je to zbytečně stresující nejen pro zaměstnankyně úřadů práce. Drábkův systém nepřinesl vůbec nic nového. Informační systémy jsou mnohem dražší, než on deklaroval,“ sdělila Lenka Kadlecová ParlamentnímListům.cz.

Připomíná také, že za Drábkova panování nad ministerstvem řadu zaměstnankyň úřadů práce propustili. „V menším počtu se zpracovávalo čím dál víc lidí špatným systémem,“ okomentovala.

Hrozí dluhová past

Vrací se k příběhu mladé ženy. „Rada `půjčte si peníze` je pro člověka v tíživé sociální situaci ještě horší, než `běžte se pást`. Bez jakékoliv nadsázky. Kdo totiž takovému nešťastníkovi půjčí? Banka určitě ne – ta chce, aby její klient měl stálé zaměstnání a účet. Rodina? Občas ano, ale to je jen malé procento případů. Obvykle totiž ani rodinní příslušníci nemají peníze nazbyt. Takže zbývá jedině lichvář, respektive nějaká `nebankovní společnost`. A to je přímá cesta k exekuci, jejíž následky člověka poznamenají na velmi dlouho. Často až do smrti se nevymaní z kolotoče dluhů, splátek a exekucí a zůstává občanem druhé kategorie,“ popsala Kadlecová.

Připomíná, že podobné osudy se projeví i na dalších generacích. „Jakou výchovu asi může dát dítěti rodič, který nemá na základní životní potřeby a pokaždé, když to jen jde, tak vykonává třeba dvě špatně placená zaměstnání, aby uspokojil exekutory a své věřitele? Traumata se tak přenáší na další generaci, která kvůli tomu snadněji podléhá svodům drog či třeba neonacistů a jiných extremistů,“ konstatovala.

Omluva či přijetí politické odpovědnosti nestačí

A přitom by podle ní stačilo tak málo. „Kdyby pan Drábek a pan Šiška pracovali s péčí řádného hospodáře a neměnili systém, který fungoval. Pak by k ničemu, co jsem popsala, vůbec nemuselo dojít. A ještě bychom ušetřili 2 miliardy. Domnívám se, že v tomto případě omluva, která se navíc ani nekonala, či přijetí politické odpovědnosti - ke kterému byli oba pánové spíše dotlačeni - opravdu nestačí,“ objasnila Lenka Kadlecová.

Stokrát opakovaná lež, jež se nestane pravdou

Co se týče omluvy od Jaromíra Drábka, to se asi Lenka Kadlecová načeká hodně dlouho. Soudě podle textu, který visí na webu TOP 09 a jehož autorem je Jaromír Drábek. Nese vypovídající název Stokrát opakovaná lež, jež se nestane pravdou. Drábek píše, že se před dvěma lety rozhodli na ministerstvu ukončit dvacetiletou nadvládu monopolního dodavatele, který neprošel výběrovým řízením. „Ministerstvo platilo nejen za provoz systému výplaty nepojistných dávek, ale zvlášť i za každou úpravu softwaru. Bez úprav například při změně zákona nebylo možné dávky vyplácet. A tak ministerstvo muselo platit tolik, kolik si monopolní dodavatel řekl,“ uvedl Drábek.

Nově nastavený smluvní vztah od počátku roku 2012 byl založen dle něj na tom, že ministerstvo platí výhradně za poskytnutou službu, za vývoj a úpravy softwaru neplatí nic. „Jen za první čtvrtletí roku 2012 se podařilo uspořit 70 milionů korun. Po přechodném období, kdy z důvodu doběhu výplaty dávek z minulých let, byla plánovaná úspora 200 milionů korun,“ tvrdil Drábek.

Změnou systému jsme ušetřili 10 miliard korun

„Ano, jednodušší a populárnější je nedělat nic. V takovém případě by MPSV platilo dál monopolnímu dodavateli jím nadiktované ceny. Jen úprava softwaru při legislativním změnách na počátku roku 2012 by stála státní rozpočet několik set milionů korun. Změnou systému výplaty sociálních dávek se jen v roce 2012 ušetřilo 10 miliard korun. Zároveň se podle oficiálních údajů Eurostatu snížila míra ohrožení chudobou v naší zemi. Výsledky jsou jasné. Ani stokrát opakovaná lež o údajně předražených systémech to nemůže změnit,“ domníval se Jaromír Drábek.

Je frustrující poslouchat pana Drábka

„Bohužel panu Drábkovi ani ta čísla nějak nevycházejí,“ řekla Parlamentním listům.cz Kadlecová a odkázala na text předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy na blogu Aktuálně.cz. Krása byl také bývalý pravicový politik, který prošel ODS a Unií svobody. „Systém výplaty sociálních dávek opět kolabuje. Ačkoliv pan Drábek už není ministrem, přesto důsledky jeho činů pociťujeme dodnes. Je až frustrující poslouchat neustálé opakování bývalého ministra Drábka, že vše bylo v pořádku,“ konstatoval.

IT služby měly podle prováděcí smlouvy stát jen 107 milionů. „Dodatky se však jejich cena zvýšila na 1,6 miliardy. Cena služby tak pětinásobně převyšuje cenu samotných licencí. Tuto skutečnost potvrdil NKÚ,“ napsal Krása. A srovnává i počet přesčasových hodin pracovníků úřadů práce. „V roce 2011 21 tisíc, o rok později 232 tisíc,“ upřesnil. „K tomu je třeba připočítat stres pracovníků úřadů práce, kteří pod pohrůžkou vyhazovu realizovali systém, o kterém věděli, že nebude funkční,“ sdělil.

„Strůjce výše uvedených věcí je však pravděpodobně nepostižitelný a pořád dokola vykládá svoji lež. Dokonce se prý připravuje na volby do Evropského parlamentu. Na jeho příkladu lze jasně poukázat na náš pokřivený pohled na činy jednotlivce. Politik, který způsobí obrovské škody na veřejných rozpočtech, destabilizuje funkčnost systému a statisícům lidí negativně vstoupí svými činy do jejich životů, není nijak postižen,“ uzavřel Václav Krása.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…