„EU do dvou let dostihne Rusko ve výrobě zbraní.“ A z Moskvy šokující odhad

11.01.2024 10:44

Rusko prý úspěšně tlačí na Ukrajině na celé frontě. Z Ruska přicházejí zprávy o nových dohodách s Íránem o strategickém partnerství. Komisař pro vnitřní trh Evropské unie (EU) Thierry Breton prohlásil, že je třeba zajistit, „aby EU měla stejnou kapacitu výroby zbraní jako Rusko“ a že EU by tohoto cíle mohla dosáhnout během 18 měsíců až dvou let. Agentura Ukrinform přišla s nadějnou zprávu pro Ukrajinu. Tři výbory Kongresu, které vedou dnes opoziční republikáni, kritizují administrativu Joea Bidena, že dělá pro Ukrajinu příliš málo a přišli s plánem, jak Ukrajině pomoct vyhrát.

„EU do dvou let dostihne Rusko ve výrobě zbraní.“ A z Moskvy šokující odhad
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V ruském městě Kursk se konala přehlídka vojenské připravenosti v rámci pětasedmdesátiletého výročí bitvy v Kurském oblouku

Válka na Ukrajině trvá už 687 dní a podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) Rusové útočí prakticky po celé délce fronty a u Bachmutu a v Chersonské oblasti se jim prý daří postupovat. A to i poblíž Doněcku. Mezitím vládní špičky dál pracují s představou, že se napadení Ukrajiny rovná obraně před nacistickým Německem. Předseda výboru obrany ruské Státní dumy Andrej Kartapolov poznamenal, že Rusko je ve válce s Ukrajinou někde v roce 1943 a krok za krokem kráčí k vítězství, protože tak jako se Němci vyčerpali v roce 1943, tak se Ukrajinci vyčerpali v roce 2023 na své protiofenzivě. Kartapolov také tvrdil, že ruská armáda bude pokračovat ve válce na Ukrajině, dokud nenainstaluje „prapor nad Říšským sněmem“ – tj. úplné vítězství na Ukrajině, které dosáhne všech Putinových maximalistických cílů.

Washingtonský Institut pro studium války konstatoval, že za druhé světové války Sovětský svaz zmobilizoval desítky milionů lidí, konkrétně 34,5 milionu a poslal je bojovat. A na válku orientoval i veškerý svůj průmysl za Uralem. A to se dnes neděje.

Kremelská propaganda vytrvale tvrdí, že válku na Ukrajině vyprovokoval Západ a nikoli Rusko a Ruská federace se jen brání.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57777 lidí

„Putin se 10. ledna setkal s obyvateli Anadyru v autonomním okruhu Čukotka a pokusil se ujistit obyvatele, že neexistují žádné problémy s materiální nebo finanční podporou pro ruské vojáky na Ukrajině,“ uvedl ISW.

Mezitím se zdá, že Írán vyvinul novou kategorii svých dronů Šahíd s doletem až 1500 km. Vedle toho prý Írán Rusku v blízké budoucnosti poskytne raketové systémy země–země. „Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a íránský ministr zahraničí Hossein Amir Abdollahian diskutovali v telefonu 9. ledna mimo jiné o rozvoji komplexní dohody o strategickém partnerství, obchodní spolupráci,“ napsal ISW.

EU dostihne Rusko. Do dvou let

Z EU zaznělo, že během jara 2024 bude možné Ukrajině dodat milion granátů. Komisař pro vnitřní trh Evropské unie (EU) Thierry Breton prohlásil, že EU bude muset snížit svůj vývoz střeliva do zemí mimo EU a zajistit, aby země EU tlačily na svůj obranný průmysl, aby zvýšil produkci. Podle ISW Breton také prohlásil, že je „extrémně důležité“, aby EU měla stejnou kapacitu výroby zbraní jako Rusko a že EU by tohoto cíle mohla dosáhnout během 18 měsíců až dvou let.

V této situaci ukrajinský prezident Volodmyr Zelenskyj nečekaně dorazil na návštěvu Litvy, kde se snaží dojednat další spolupráci a vojenskou pomoc Ukrajině. Volal především po systémech protivzdušné obrany, protože v zimě Rusko opět zesílilo raketové útoky. „Rusko zaútočilo na civilní infrastrukturu, lidi, školky, školy, elektřinu. Celkem šlo o 500 zásahů raketami a drony. Podařilo se nám odrazit v průměru 70 % těchto útoků. Bohužel došlo k obětem na životech. Vyjadřuji soustrast těm, kteří ztratili své blízké,“ řekl Zelenskyj.

Na slova ukrajinského prezidenta upozornila americká zpravodajská stanice CNN.

Agentura Ukrinform přišla s nadějnou zprávu pro Ukrajinu. Tři výbory Kongresu, které vedou dnes opoziční republikáni, kritizují administrativu Joea Bidena, že dělá pro Ukrajinu příliš málo. Plán podepsaný předsedy Výboru pro zahraniční věci Michaelem McCaulem, předsedou Výboru pro ozbrojené služby Mikem Rogersem a předsedou Výboru pro zpravodajství Mikem Turnerem nabízí cestu, jak by Spojené státy měly pomoct Ukrajině porazit Ruskou federaci.

Podle autorů dokumentu od prvního dne války „Bidenovo vyčerpávající váhání poskytnout Ukrajině kritické zbraně zdrželo ukrajinské vítězství“. Ukrajina potřebuje ke změně situace na bojišti verzi ATACMS s nejdelším doletem (ne 160, ale 300 km), letouny F-16 a také dostatečný počet kazetové munice, dělostřelectva, protivzdušné obrany a obrněných vozidel. Toto zpoždění stojí životy Ukrajinců a amerických daňových poplatníků, zdůrazňují šéfové tří výborů.

„Naznačují, že cesta k vítězství Ukrajiny bude vyžadovat za prvé rychlé poskytnutí kritických zbraní; za druhé, posílení sankcí proti Putinovu režimu; za třetí, převod 300 miliard zmrazených ruských státních aktiv na Ukrajinu,“ napsala agentura Ukrinform.

Kongresmani zdůraznili potřebu kontrolovat americkou pomoc a připouštějí, že dosud četné inspekce neodhalily žádná významná porušení. Podle jejich názoru vítězství Ukrajiny „zabrání ruské invazi do země NATO, která by byla nezměrně dražší, pokud jde o americkou krev a peníze“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Plán má chybu , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 11.01.2024 11:43:48
Odpor obyvatelstva, které nechce chudnou kvůli globalistickým plánům. Je to vidět na Německu, kde protest farmářů se mění v národní protest proti vládě, přidávají se další a další skupiny vč. dětí ve školce, které vytváří před školkou symbolickou blokádu ze svých autíček. Postupně protest přerůstá německé hranice, k podpoře se přidávají lidé z mnoha dalších zemí Evropy, mávající svými vlajkami. Podpora přichází i ze vzdálenějších míst. Hranice mlčení mainstreamu prolamují sociální sítě. Souboj stran je nahrazen lidovým odporem, jakoby si lidé začali uvědomovat, že dnešní politici nemají sílu na odpor proti globalistům a je to na lidech. Političtí poskokové se snaží o cenzuru, o změnu pravidel ve společnosti - nové daně, korespondenční hlasování, ... ale odpor lidí je velký. Zdá se že výbuch vzdoru už začal. I když náhodou bude potlačen, v lidech je nahromaděno už příliš mnoho emocí. To by mělo být varováním i pro agresivní chování naší pětikoalice, která jde proti vůli vlastních občanů.

|  21 |  0

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …