Euro: Zemanovci cílí na mladé. Sbírají na ulici podpisy pro zákon

05.08.2013 15:55

Lidé v bílých tričkách s nápisy „Zemanovci“ se údajně snaží na ulicích českých měst získat mladé lidi k podepsání petice za přijetí zákona o prokázání původu příjmů a majetku. Informuje o tom týdeník Euro s tím, že jde ale o zviditelnění strany SPOZ, která se tak chce v příštích volbách dostat do sněmovny. O populismu naopak hovoří politolog Lukáš Jelínek.

 Euro: Zemanovci cílí na mladé. Sbírají na ulici podpisy pro zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Do čela SPOZ byl zvolen Zdeněk Štengl. Tady mu blahopřeje Miloš Zeman

Týdeník Euro cílí na zemanovce. „Prezidentova strana nespoléhá jen na mediální efekt Rusnokovy vlády. Sází na přímý kontakt s ulicí a snaží se přitáhnout mladé,“ píše Euro ve svém nejnovějším vydání a vysvětluje, že najatí brigádníci se údajně snaží na ulicích českých měst získat mladé lidi k podpisu petice za přijetí zákona o prokázání původu příjmů a majetku.

Podle zjištění týdeníku se podpisy pod petice začaly sbírat od začátku července na Zlínsku a během prázdnin má dodávka objet s petičním týmem údajně všechna okresní a krajská města. Ovšem už čtvrtý týden mají prý zemanovci na kontě 50 tisíc podpisů; podepsal se i prezident a čestný předseda SPOZ Miloš Zeman. Cílem je ale údajně sto tisíc lidí...

Pracují jen za stravu a ubytování

„V průměru údajně podepsal každý čtvrtý oslovený,“ referuje Euro o nedávné akci v Ústí nad Labem. Zemanovi aktivisté z řad studentů, kteří podpisy pro petici sbírají, prý pracují jen za stravu a ubytování. „A jsou loajální,“ připomíná Euro a vypichuje, že jejich loajalita vypadá neotřesitelně.

„Námitky, že SPOZ místo konkrétního návrhu majetkového zákona mluví pouze o dvou hlavních zásadách, které mohou být i pro laika v konfliktu s ústavním právem (přímá konfiskace podezřele nabytého majetku místo zdanění, důkazní břemeno na straně obviněných), je vůbec nevyvádí z míry. Lidem stačí předestřít myšlenku, co se má dělat správně, konkrétní kroky jsou až na poslancích. Nezviklají je ani námitky, že se ve SPOZ pohybují kontroverzní osoby jako jsou Miroslav Šlouf nebo Zdeněk Zbytek,“ namítá ovšem Euro.

Podle něj ale právě tato akce jasně dokazuje, že zemanovci v tažení za politickým vzestupem nespoléhají jen na Rusnokovu vládu, chtějí se na cestě do Poslanecké sněmovny zviditelnit i jinou formou, tedy přímým oslovením voličů. A to podle Eura prý stále zabírá.

Jelínek: Zemanovci z petice vytěží určitě víc

„Zvlášť, když se vybere vhodné, populistické téma a podaří se ho zjednodušeně podat. Je to vlastně velmi snadné,“ uvedl pro týdeník ironicky politolog Lukáš Jelínek. Podle něj zemanovci z petice vytěží i v případě, když se nějaký zákon o majetkových přiznáních podaří v Parlamentu skutečně schválit.

„Vždycky budou moci říci: My jsme s tím přišli k lidem jako první,“ podotknul dále Jelínek.

Euro dále rozebírá i fakt, že se pod petici podepisují rovněž mladí lidé, takže už dávno neplatí příměr, že „důchodce z Vysočiny“ podporují zase jen důchodci.

„Je to postupné bourání představy, že strana spjatá s někdejším důchodcem z Vysočiny nemá velkou podporu u voličů mladšího a středního věku,“ uzavírá Euro.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…