,,Evropské hodnoty? Ne." Další s Orbánem: Slovinský premiér ostře na Brusel

07.07.2021 9:35

Převzal předsednictví Evropské unie a hned se zastal Orbána. Slovinský premiér Janez Janša si možná u západních politiků zavařil. Nejenomže podpořil maďarského premiéra, co se týče nového, údajně diskriminačního zákona, ale také řekl, že Orbánovi by mělo být dovoleno přednést svou vizi budoucnosti EU. Jinak prý dojde ke kolapsu EU. A evropské hodnoty dle Janši vnímá každý jinak.

,,Evropské hodnoty? Ne." Další s Orbánem: Slovinský premiér ostře na Brusel
Foto: Repro Youtube
Popisek: Slovinský premiér Janez Janša

Anketa

Která volební strana předvedla zatím NEJHORŠÍ kampaň?

4%
10%
2%
2%
4%
hlasovalo: 45122 lidí
Slovinský premiér Janez Janša se postavil za svůj maďarský protějšek, Viktora Orbána. Jak uvádí agentura Reuters, v pátek uvedl, že Viktoru Orbánovi musí být dovoleno přednést svou vizi budoucnosti Evropské unie. Pokud mu to totiž dovoleno nebude, bude se dle Janši Evropská unie dále zmenšovat. Podle agentury se jedná o další znak toho, že vzniká aliance Slovinska s Polskem a Maďarskem.

Dle Reuters, která se odvolává na slova diplomatů, byl Janez Janša kromě polského premiéra jediným lídrem země EU, který se za Orbána a zákon o sexuální výchově mládeže postavil.

Slovinsko převzalo předsednictví Evropské unie 1. července. Hned druhého července Janša před reportéry prohlásil: „Myslím, že má právo vysvětlit, jak si představuje budoucnost Evropské unie. Pokud při debatě o budoucnosti Evropské unie budou lidé vylučováni již předem, tak si myslím, že Evropská unie se bude dále zmenšovat.“ To řekl Janša s údajnou narážkou na brexit. Dle agentury se nejedná ani tak o to, že by někdo Orbána umlčoval, ale spíše o to, jak se k němu chovají lídři západních zemí.

Podle slovinského premiéra je nutné respektovat rozdílné kultury a tradice zemí Evropské unie. „Pokud teď odsoudíte člověka kvůli vymyšleným evropským hodnotám, které každý vnímá jinak, a používá se dvojí metr, tak to je podle mě nejrychlejší cesta ke kolapsu,“ řekl Janez Janša. Kromě Orbána Janša podpořil i Polsko ve sporu s Evropskou komisí o reformu soudnictví.

Jak agentura píše, vztahy Slovinska a Evropské unie také začínají být napjaté. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová využila tiskové konference s Janšou, aby volala po svobodě vyjadřování, rozmanitosti a rovnosti. A řekla, že musí být zachována vláda práva a evropských hodnot. A navíc, eurokomisař Frans Timmermans odmítl být na jedné fotografii s Janšou, údajně kvůli tomu, že Janša zpochybňoval nezávislost soudců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…