„Extrém.“ Odborníka se zeptali na drahý benzin. Rusko a nedostatek? Může být mnohem hůř

04.03.2022 6:56

Pohonné hmoty jsou v Česku nejdražší v historii. Důvodem je rostoucí cena ropy a také slabší koruna v důsledku invaze ruských vojsk na Ukrajině. Se zlevňováním nelze počítat ani v následujících týdnech, říká analytik Jiří Tyleček ze společnosti XTB. Ve vysílání ČT24 nastínil, jak by ČNB mohla v této situaci posílit korunu.

„Extrém.“ Odborníka se zeptali na drahý benzin. Rusko a nedostatek? Může být mnohem hůř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nafta, ilustrační foto.

Palivo na čerpacích stanicích podražilo za týden zhruba o dvě koruny. Litr naturalu 95 tankují řidiči v průměru za 39,36 korun, naftu pak tankují zhruba o 60 haléřů levněji. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která trh sleduje.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

A zlevnění pohonných hmot je v nedohlednu: „Se zlevněním příliš nepočítám. Jednak cena ropy dramaticky vyskočila, zvýšení v cenách ropy se ještě nestihlo úplně projevit v cenách paliv. Očekával bych další zdražení, které, pokud by situace dramaticky neeskalovala, by už nemuselo být tak výrazné jako v posledních dnech,“ doplnil.

Pokud by situace neeskalovala, ceny by podle něj mohly setrvat v blízkosti výše zmíněných cenových úrovní. 

Situace je ale skutečně velmi napjatá: „Včera cena ropy v posledních seancích vystoupala o nějakých 20 dolarů na barel. Je to extrém a ještě se to v cenách projeví,“ očekává Tyleček.

Při eskalaci situace tu máme až dramaticky velký prostor směrem vzhůru. „Pak cena paliv může růst až o desítky procent. V té nejhorší variantě, kdyby se zastavil tok paliv z Ruska, bychom se mohli dostat do stavu, kdy by paliv byl nedostatek. Na benzinkách by se ani ty zvýšené ceny nedokázaly pokrýt, benzín by tam prostě nebyl,“ nastínil analytik hrozící černý scénář.

Jedním z aspektů, proč pohonné ceny zdražují, je také kurz koruny, který celkem razantně od února oslabuje o pět procent.

Dá se zde odhadnout nějaký vývoj? „Středoevropské měny obecně patří k těm, které tu rostoucí rizikovou averzi schytaly vůbec nejvíc. Čili investoři se jich zbavují, včetně české koruny, a míří do bezpečných přístavů typu švýcarského franku nebo amerického dolaru,“ zmínil.

Nyní je otázka, co může udělat Česká národní banka. „Ta má samozřejmě nástroj, kterým je růst sazeb, ale možná by se v této situaci více nabízelo použít, nebo alespoň pohrozit, s těmi devizovými rezervami, mohla by je začít prodávat, nakupovat korunu a tím pádem by korunu posílila,“ popsal Tyleček.

Bylo by podle jeho slov však s těmito kroky ještě lepší počkat, až se situace nějakým způsobem ustálí a dá se zanalyzovat. „Nicméně pokud by byla i nadále takto turbulentní a situace by se prudce zhoršovala, rostla by pravděpodobnost prudkého vzestupu inflace, měla by centrální banka zasáhnout raději dříve než později.“

O hranici u kurzu koruny se těžko spekuluje, může to být nad 26 korunami za euro, ale může to být i výš. „Obecně v minulosti Česká národní banka nebyla úplně nejaktivnější. Ostatně už teď polská i maďarská centrální banka pohrozily, že by mohly intervenovat pro ty své domácí měny. ČNB to dosud neudělala, snaží se držet vpovzdálí a analyzovat. Zatím je to správný přístup, pokud se ale situace zhorší, měla by zasáhnout a korunu podpořit,“ míní Tyleček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…