Fašisti, fašisti! Po internetu koluje toto video, kde obyvatelstvo „vítá" přijíždějící ukrajinskou armádu

02.05.2014 15:47

Ukrajinské vládní jednotky dnes brzy ráno zahájily útok na proruské separatisty v některých východoukrajinských městech. Zpočátku agentury zmiňovaly útok na města Slavjansk a Kramatorsk. Během dnešního dne se na internetu objevilo video, dokumentující příjezd vojenské kolony ukrajinské armády do obce Jasnogorka.

 Fašisti, fašisti! Po internetu koluje toto video, kde obyvatelstvo „vítá" přijíždějící ukrajinskou armádu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Anketa

Jaké řešení doporučujete v případě východní Ukrajiny?

hlasovalo: 31913 lidí

Dav lidí se přitom v obci, která leží mezi Slavjanskem a Kramatorskem v Doněcké oblasti, snažil odtlačit obrněný transportér. Jeden člověk byl zraněn. Shromáždění občané pak na ukrajinské vojáky začali křičet „fašisti, fašisti“. Původně se toto video objevilo na ruské sociální síti „Vkontaktě“, následně ho převzal web ruské televize NTV, stejně jako server listu Komsomolskaja pravda.

Ukrajinská armáda přišla o dva, možná i o tři vrtulníky

Jeden z vůdců povstalců a samozvaný slavjanský starosta Vjačeslav Ponomarjov ruské agentuře Interfax řekl, že jeho lidé sestřelili dva vrtulníky, přičemž jeden pilot byl zabit a druhý zajat.

Vše k vývoji na Ukrajině ZDE.

Později tuto informaci potvrdilo v prohlášení ministerstvo obrany, které zároveň zvýšilo počet mrtvých na dva. Uvedlo také, že stroje byly zasaženy přenosnými protiletadlovými raketami, což vyvrací tvrzení Ruska, že město je v rukou civilního obyvatelstva, jež vzalo do rukou zbraně.

 

Ponomarjov další ruské agentuře RIA Novosti přiznal také jednoho mrtvého a několik zraněných na straně vzbouřenců. Podle agentury povstalci tvrdí, že už sestřelili tři armádní vrtulníky Mi-24, a helikoptéry se teď drží dál od města.

Podle agentury Reuters ukrajinská tajná služba SBU upřesnila, že jeden bojový vrtulník Mi-24 byl sestřelen, přičemž jeden člen posádky zahynul a druhý byl zajat. Druhý vrtulník, který letěl v tandemu, byl nucen přistát. Zasažen byl i třetí stroj s lékaři, z nichž jeden utrpěl zranění.

Podle Avakova použili separatisté proti ukrajinským silám těžké zbraně, včetně granátometů a ručních protiletadlových střel.

Separatisté v Luhansku prý opustili obsazené sídlo prokuratury

Proruští separatisté ve východoukrajinském městě Luhansk dnes bez střetu opustili tamní sídlo prokuratury, které spolu s dalšími úřady obsadili v úterý. Informovaly o tom ruské agentury. Stalo se tak den poté, co radikálové vtrhli do budovy prokuratury v Doněcku, dalším městě do značné míry ovládaném ozbrojenci prosazujícími odtržení východu země od Ukrajiny.

„Osvobození budovy bylo výsledkem jednání. V současné chvíli tam pracovníci prokuratury ještě nejsou, je tam operativní skupina vyšetřovatelů," sdělila podle Interfaxu mluvčí luhanské prokuratury. Nikdo z „aktivistů", kteří budovu obsadili, není uvnitř ani nikde v okolí.

Luhansk je jedním z přibližně deseti měst, kde proruští separatisté obsadili sídla místních či regionálních úřadů, včetně radnic, justičních orgánů a policejních budov. Ve čtvrtek se tak zatím naposledy stalo v Doněcku, kde dav asi 3000 lidí obklíčil oblastní prokuraturu a podle ukrajinských médií napadl policisty, kteří ji střežili. Zranění utrpělo 23 napadených.

Zpráva o uvolnění prokuratury v Luhansku přišla v době, kdy ministryně zahraničí EU Catherine Ashton v Berlíně zdůraznila, že klíčové v ukrajinské krizi je omezení násilí a ukončení okupace úřadů. Po setkání s německým ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem zároveň označila jako „absolutně nezbytnou" existenci funkčního parlamentu, v němž budou moci „společně pracovat všichni představitelé Ukrajiny".

Všechny země EU by měly platit za ruský plyn stejnou cenu

Evropská unie chce prosadit, aby všechny členské státy osmadvacítky platily za dodávky ruského plynu jednotnou cenu. Řekl to dnes ve Varšavě evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger. Komisař jednal s polským premiérem Donaldem Tuskem, který je velkým zastáncem energetické unie a společného nákupu ruského plynu.

Tusk dlouhodobě volá po omezení energetické závislosti EU na Rusku. Podle něj by měla vzniknout energetická unie, která by koordinovala zajištění energetických surovin pro všechny státy EU a zajistila by zdroje plynu ve větší míře mimo Rusko. K tomu by ale bylo potřeba, aby začal plně fungovat vnitřní energetický trh Unie, zlepšit by se musela také infrastruktura pro tok plynu.

Eurokomisař má dnes jednat s ministry energetiky Ruska a Ukrajiny

Oettinger bude dnes jednat ještě s ministry energetiky Ruska Alexanderem Novakem a Ukrajiny Jurijem Prodanem, a to zejména kvůli hrozící krizi kolem dodávek ruského plynu. Moskva si totiž stěžuje, že jí Kyjev nesplácí dluhy za dodávky, což může podle ní mít dopady i na přepravu suroviny do Unie.

Ruský plynárenský monopol Gazprom ve středu oznámil, že dluh Ukrajiny za dodaný ruský plyn po započtení dubnových nedoplatků stoupne na 3,5 miliardy dolarů (téměř 70 miliard Kč), z nynějších 2,2 miliardy dolarů. Společně s nedávno ohlášeným požadavkem platby za neodebraný plyn by se tak celkové pohledávky uplatňované Gazpromem vůči Ukrajině vyšplhaly na téměř 15 miliard dolarů (zhruba 300 miliard Kč).

Ruská firma v úterý varovala, že spor s Ukrajinou ohledně ceny plynu by mohl narušit její vývoz do Evropy. Ve středu nicméně zopakovala, že dodávky přes Ukrajinu do Evropy zůstávají beze změny.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v pondělí prohlásil, že Ukrajina urychleně zaplatí svůj dluh 2,2 miliardy dolarů, pokud Gazprom sníží cenu plynu zpět na původně dohodnutou úroveň. Gazprom na počátku dubna ohlásil zvýšení ceny plynu pro Ukrajinu o 44 procent.

Moskva ztratila spojení s Putinovým zmocněncem na Ukrajině

Kyjev dnešní „trestnou operací" na jihovýchodě Ukrajiny zmařil poslední naději na životaschopnost ženevských dohod o vyřešení ukrajinské krize. Podle agentury ITAR-TASS to dnes prohlásil mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Mluvčí zároveň sdělil, že v oblasti operace se nachází Putinův zmocněnec Vladimir Lukin, s nímž Moskva prý ztratila kontakt. Lukin byl podle Peskova vyslán na východ Ukrajiny ve čtvrtek večer, aby vyjednal propuštění zadržovaných vojenských inspektorů OBSE, mezi nimiž je i jeden Čech. Minulý týden se jich tam zmocnili proruští separatisté a zatím je odmítají propustit.

„Od zahájení trestné operace ruská strana zatím nemůže s Lukinem navázat kontakt," uvedl Peskov. Obvinil přitom Kyjev, že jeho „bojovými letouny ostřeluje civilní sídliště", a vyzval k zajištění bezpečnosti Lukina a ruských i jiných zahraničních novinářů.

„Zatímco Rusko vyvíjí úsilí k uklidnění situace a urovnání konfliktu, kyjevský režim se rozhodl ostřelovat bojovými letouny civilní sídliště, zahájil trestnou operaci, čímž fakticky zmařil poslední naději na životaschopnost ženevských dohod," citoval ITAR-TASS Peskova.

Putin dostává veškeré informace

Mluvčí ale rovněž uvedl, že Putin operativně dostává veškeré informace o vývoji situace na jihovýchodě Ukrajiny „související se zahájením trestné operace s nasazením ozbrojených sil, včetně bojového letectva".

Kyjev obviňuje Rusko, že napjatou situaci na jihovýchodě země vyvolalo podněcováním rebelie proruských separatistů a že tam vyslalo své lidi. Moskva ale opakovaně důrazně popřela, že by na ukrajinském území měla jakékoli vojáky či agenty.

Podobně Kreml popíral přítomnost ruských vojáků na území Krymu v době, kdy se tamní proruské obyvatelstvo postavilo proti novému režimu v Kyjevě a rozhodlo o připojení poloostrova k Rusku. Putin později přiznal, že ruští vojáci separatisty zabezpečovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…