„Flastenci“, běžte na Ukrajinu bojovat za Putina, padlo ze STANu

26.09.2022 12:51 | Ze sítí

Z Ruska uprchlo od středečního vyhlášení částečné mobilizace více než 260 000 mužů, píše ČTK s odvoláním na ruský opoziční server Novaja Gazeta. Ruští vládní činovníci kvůli tomu uvažují o uzavření hranic. Podle mnoha odborníků Putin neposílá brance do boje, ale na smrt. Podle STAN by se ale měli Putinovi přihlásit i čeští „flastenci“, jak někteří politici nazývají třeba i účastníky demonstrace na Václavském náměstí.

„Flastenci“, běžte na Ukrajinu bojovat za Putina, padlo ze STANu
Foto: Twitter
Popisek: Ruská policie zatýká demonstranty proti mobilizaci

Jak je všeobecně známo, nařídil minulý týden Vladimir Putin v Rusku částečnou mobilizaci, která by se měla týkat asi 300 000 lidí s předchozími vojenskými zkušenostmi.

„Odpor proti mobilizaci vyvolal omezené protesty v řadě ruských měst a regionů, střety mezi účastníky demonstrace proti odvodům do armády a policií dnes vypukly v jihoruském Dagestánu. I někteří prokremelští činitelé kritizovali údajné zmatky, které mobilizaci doprovázejí. Sociální sítě zaplavily snímky dlouhých kolon na ruských hraničních přechodech,“ píše k tomu ČTK.

Bez povšimnutí nenechala ruská mobilizace ani české sociální sítě. Objevila se spousta reakcí od těch věcných, po ty méně relevantní.

„Putin bojuje proti samotnému Rusku. Neposílá muže do války, ale na jatka,“ píše se třeba na oficiálním twitterovém účtu české armády.

 

„Milion vojáků aliančních armád je připraveno bránit naše území, naše bezpečí, naše hodnoty,“ ubezpečuje ale naše armáda v zápětí a pokračuje s odkazem na probíhající demonstrace proti mobilizaci.

„Stovky lidí pozatýkaných na demonstracích proti mobilizaci, o které Putin slíbil, že neproběhne. Rusové snažící se vyhnout odvodům stojí v kilometrových kolonách na hranicích. Kritika se na Kreml valí ze všech stran,“ uvádí Armáda ČR a dodává, že dva týdny výcviku z branců vojáky neudělají.

 

Z jiného úhlu na situaci nahlíží cestovatel trabantem Dan Přibáň.

„Rusové utíkají před Ruskem do země, kterou Rusko napadlo a část jí okupuje. Co si asi na hranicích Gruzie říkají? A co na hranicích Mongolska, zplundrovaného Sovětským svazem? A Kazachstánu, kde nedávno Rusko silou potlačovalo nepokoje? Uvědomují si to?“ ptá se cestovatel a naráží tak na fakt, že mnoho zemí, kam se nyní uchylují muži před hrozbou mobilizace, nemá na ruskou rozpínavost zrovna nejlepší vzpomínky.

Otázkou ale zůstává, zda by podle Přibáňovi logiky tedy neměli pomáhat uprchlíkům, kteří se chtějí vyhnout právě službě této rozpínavosti.

Starosta Tetína a člen předsednictva hnutí STAN Matěj Hlavatý dokonce vybízí tzv. „flastence“, jak mnozí politici nazývají mimo jiné i nespokojené občany, kteří přišli nedávno protestovat na Václavské náměstí, aby do Ruska odešli.

 

„To je dobrá zpráva při neděli,“ píše starosta.

„Konečně mohou čeští flastenci odjet do russka a získají i občanství. Možná bychom jim měli zaplatit dopravu,“ dodává s odkazem na skutečnost, že Putin nabízí cizincům, kteří vstoupí do armády i ruské občanství.

Že není situace ohledně mobilizace a odvodů branců v Rusku ideální, na to upozorňuje i Deník N.

„Rus postřelil šéfa odvodové komise Alexandre Jelisejeva v Usť-Ilimsku v Irkutské oblasti. Stalo se tak přímo v místnosti, kde probíhal odvod do armády. Střelcem byl pětadvacetiletý Ruslan Zinin, kterému byl doručen povolávací rozkaz.“

 

Svůj pohled na situaci přidal i europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

 

„Z Ruska uprchlo od středy, kdy byla vyhlášena částečná mobilizace, více než 260 000 mužů,“ píše na svém twitteru.

„To jsou vlastenci jako Tomio,“ dodává ještě a vypadá to, že si myslí, že by mladí Rusové měli prokázat svoje vlastenectví, zůstat a bojovat proti Ukrajině. Pro ty, kdo odmítají službu v Putinově armádě, má jen posměšné přirovnání k šéfovi SPD.

Na závěr uvádíme věcné a klidné hodnocení situace v podání Dany Drábové, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

 

„Protesty a odpor proti mobilizaci odrážejí Putinovy ??opakované a v podstatě překvapivé neúspěchy v přípravě ruského obyvatelstva na velkou a bolestivou válku,“ píše Drábová a pro uklidnění tradičně dodává, že radiační situace na Ukrajině zůstává normální.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: MaA

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…