„Green Deal byl jen slabý odvar! Čeká nás něco strašlivého.“ Noveský a Štěpán společně vystoupili

10.11.2022 17:22 | Ze sítí

Komunitní energetika prý pomůže České republice k energetické nezávislosti, uvedl v rozhovoru s Vladimírem Štěpánem a Ivanem Noveským předseda Asociace nezávislých médií Stanislav Novotný. „Ministerstvo průmyslu a obchodu proto pod vedením známého hrobaře českého průmyslu ministra Jozefa Síkely (za STAN) vypotilo obsah sněmovního tisku číslo 313, jenž představuje návrh novely energetického zákona,“ dodal Novotný a popsal i další proces.

„Green Deal byl jen slabý odvar! Čeká nás něco strašlivého.“ Noveský a Štěpán společně vystoupili
Foto: Youtube: O čem se mlčí
Popisek: Stanislav Novotný, Ivan Noveský a Vladimír Štěpán.

„Jakou další lumpárnu chystá Fialova vláda národních škůdců?“ ptal se dál Novotný. „V čem spočívá ta dojemná starost ministra Síkely o komunitní energetiku?“ zeptal se.

„Komunitní energetika není úplně to hlavní. Sice se tam zvedá ten výkon bez licence z 10 na 50 kWh, ale je tam jiný problém. Ta novela, když se na ni pořádně podíváš, tak má vyvinit vládu z toho nezákonného půjčování obrovských desítek miliard korun různým soukromým společnostem, a říkají tomu mimořádná tržní situace. A upřímně řečeno, jedná se o to, že oni půjčili ty peníze – a teď to potřebují zlegalizovat,“ zmínil Noveský.

„Možná to trochu podpoří komunitní energetiku... Na druhé straně, zase tam vidíme jednu věc, a to je to, že poslanec ODS navrhuje pozměňovací návrh, že se nesmějí odpojovat od centrálního zásobování teplem obyvatelé, a tudíž můžou zase přecházet na ty obnovitelné zdroje. Je to takový kočkopes, který jde proti sobě,“ dodal Noveský.

A nemá se tedy zapomenout na centrální zdroje, které budovaly celé generace?

Anketa

Jezdíte nakupovat do blízkého zahraničí?

48%
hlasovalo: 10775 lidí
„Co se týče těchto věcí, tak ten smysl je, že tato koncepce má prakticky být něco jako předělaný Green Deal, že to je taková zástěrka. Ten se zprofanoval, neuspěl – a bohužel se obávám, že ten princip té komunitní energetiky bude to samé, a taky tak skončí. Protože když si vezmeme, že to soustředění na ty obnovitelné zdroje vede pouze ke zvyšování emisí, ke zvyšování dotací a ke zvyšování cen energií... – a to dramatickému. Tak to, co byl Green Deal, to byl jenom slabý odvar. Ale to, co nás čeká, to bude znamenat stovky miliard do sítí, investice, což je něco strašlivého.

A musíme vzít v úvahu, že základem toho všeho budou tedy solární elektrárny – ale ty solární elektrárny nevyrábějí, když je potřeba. A to kolísání toho jejich výkonu vlastně znamená, že se stále více využívají právě ty centrální zdroje, zejména hnědouhelné elektrárny, a ty potom jsou zdrojem velkých emisí, a proto tedy ta kombinace toho obojího by měla vést k tomu, že konečně by mělo být pojmenováno, že ty solární elektrárny – ne plynové, ale solární – jsou právě ty závěrné zdroje – což jsou ty nejdražší. Čili to jsou ty, co nás stojí nejvíc peněz, protože jak na investice, tak i na ten provoz se vynakládají obrovské peníze,“ poznamenal Štěpán.

„Ty obnovitelné zdroje patří jenom na lokální úroveň, ty se nikde jinde nevyplatí, takže udělat z toho základ energetiky, to je otázka příštích padesáti let – ale my tady musíme přežít minimálně do roku 2040 s těmi systémovými zdroji, na hnědé uhlí, na černé uhlí a na plyn," dodal Štěpán.

Polostátní energetická společnost ČEZ dnes oznámila, že od začátku příštího roku zdraží elektřinu. Většina zákazníků bude od ledna platit vládou zastropované ceny, klienti si u nejběžnějších sazeb měsíčně připlatí kolem 300 korun. Zdražení se netýká zákazníků, kteří mají cenu smluvně fixovanou. Platby za plyn zůstanou stejné, protože klienti se smlouvou na dobu neurčitou platí zastropované ceny už nyní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…