„Homosexualita je běžná, přirozená, rozšířená.“ Už i na ČT

14.07.2023 10:34

MONITORING Homosexuálové ve spojení s bisexuály vytěsňují z rozmnožovacího cyklu heterosexuály a homosexualita je alespoň částečně dědičná. Tak je možné shrnout obsah článku, který zveřejnila veřejnoprávní Česká televize na webu ČT24. Zmíněné tvrzení má dokazovat výzkum skupiny makaků, kterou vědci sledovali a mapovali jejich sexuální chování. Zda jsou výsledky přenositelné i na lidi, studie neuvádí. Vztahy mezi opicemi, jsou ale podle výzkumu značně odlišné od těch mezilidských.

„Homosexualita je běžná, přirozená, rozšířená.“ Už i na ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Gay parade

„Homosexualita je běžná u celé řady živočišných druhů, od tučňáků až po některé druhy primátů,“ píše se na webu veřejnoprávní České televize.

Tato věta uvádí článek, který ČT zveřejnila a který se zabývá homosexualitou u zvířat, přesněji řečeno jejím mapováním u tlupy opic druhu makak rhesus.

Podle této studie citované Českou televizí je homosexuální styk mezi makaky zcela přirozený, i když výraz „přirozený“ vědci používají neradi, protože má jen vágně definovaný význam, respektive si ho lidé vykládají velmi různorodě.

Výzkum prý ukazuje, že samci, kteří spolu souloží, mají evoluční výhodu oproti svým čistě heterosexuálním protějškům. Drží totiž spolu a podporují se navzájem v soubojích s jinými samci.

„Když se spolu samci makaků páří, vzniká mezi nimi svazek, který přesahuje běžné ‚kamarádství‘,“ píše se doslova v textu.

Zmíněné nadstandardní kamarádství má zřejmě pozitivní vliv i na boj, který mezi sebou vedou samci o samici.

„V těchto bojích vítězí silnější samci – ale ne vždy jsou vyrovnané, někdy si totiž navzájem ti spřátelení pomáhají. A nový výzkum prokázal, že ti, kteří spolu mají pohlavní styk, si pomáhají víc,“ přináší studie důkazy o tom, že homosexuální, resp. bisexuální samci se při konfrontacích spojují proti samci heterosexuálnímu a v takto „nefér“ vedeném souboji vítězí.

Dalším zajímavým objevem je to, že tito opičí samci nebyli striktně homosexuální, a měli pohlavní styk i se samicemi. Podle článku navíc měli bisexuální makakové více potomků než jejich heterosexuální protějšky. To je vysvětleno tak, že pokud se homosexuální/bisexuální samci spojí a v souboji o samici porazí heterosexuálního protivníka, mají pak přístup k více samicím a v důsledku toho i více mláďat.

Opice - ilustrační foto PL

A tito jejich potomci pak mají zase vyšší pravděpodobnost, že se budou chovat stejně – homosexuální sex je totiž u nich alespoň částečně dědičný, tvrdí Česká televize na základě zmíněného výzkumu.

Zda je možné předpokládat podobné chování i u lidí a homosexuálové ve spojení s bisexuály mohou v tomto směru ohrožovat šance heterosexuálů, není známo. Sami autoři studie uvádějí, že vztahy, které mezi sebou primáti mají, jsou značně odlišné od těch lidských.

Přesto autoři doufají, že by výsledky výzkumu mohly pomoci s vysvětlením původu a smyslu homosexuality u lidí.

„Bohužel mezi některými lidmi stále panuje přesvědčení, že sex osob stejného pohlaví je ‚nepřirozený‘, a některé země bohužel stále prosazují trest smrti za homosexualitu. Náš výzkum ukazuje, že stejnopohlavní chování je ve skutečnosti mezi zvířaty velmi rozšířené,“ dodávají vědci.

Na závěr je třeba uvést, že šéfem výzkumného týmu byl známý britský vědec Vincent Savolainen, autor tzv. ‚Darwinova paradoxu‘. Ten už v roce 2016 začal pracovat na zvířecí homosexualitě, počínaje kapitolou o vývoji homosexuality. Od té doby sestavil tým výzkumníků, kteří spolupracují, aby prozkoumali tuto otázku prostřednictvím terénní práce, genomického sekvenování a nových teoretických modelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Homosexualita je asi tak běžná, jako rozštěp patra nebo vrozená slepota, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebosstanaka , 14.07.2023 12:33:36
někteří lidé se skutečně rodí s vadou, fyzickou či psychickou, některé léčit jdou, některé nejdou, ale není to žádný důvod tyto vady oslavovat a činit předmětem pýchy. Homosexualita je zjevně neplodná, sterilní vývojová větev - což je ovšem právě ten důvod, proč nám ji globální oligarchie, která neustále myslí na naše dobro, tak vnucuje.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…