„Horník zdraví Vystrčil“. Debata o ženských příjmeních v Senátu nabrala grády, Němcová znechucena

01.07.2021 19:04

Senát rozhodl, že si všechny Češky budou moci nechat úředně zapsat své příjmení v mužském tvaru bez přípony -ová. Hlasování o novele předcházela pestrá diskuse, v níž kritici ukázali, jak to bude po zavedení novely vypadat, a zazněly i hlasy o nespravedlnosti návrhu vůči mužům, kupříkladu předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi. „Nemůže se stát, že by byl v čele Senátu ‚Miloš Vystrčilová‘… zjevně nespravedlivé,“ sneslo se během diskuse. Šťastná z novely není ani senátorka Miroslava Němcová, jež se odkázala na odborná stanoviska. „Je to taková móda… ale funkce jazyka by měla převážit,“ vysvětlila, proč byla proti návrhu.

„Horník zdraví Vystrčil“. Debata o ženských příjmeních v Senátu nabrala grády, Němcová znechucena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Anketa

Máte důvěru v MUDr. Petra Smejkala?

8%
54%
hlasovalo: 3855 lidí
O věci Senát rozhodl v rámci hlasování o úpravě zákona o matrikách, která je součástí souboru novel souvisejících s novým zákonem o občanských průkazech po návrhu ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO).

Pokud zákon podepíše i prezident Miloš Zeman, tak budou moci všechny Češky uvádět svá příjmení bez přípony -ová. Tuto možnost měly doposud jen cizinky, české občanky s trvalým pobytem v cizině, s další cizí národností nebo ženy, jejichž manžel je cizinec.

Že může umožnění změny vést v budoucnu minimálně k nedorozuměním a dosti bizarním situacím, ukázali kritici novely. Místopředseda Senátu a učitel češtiny Jiří Růžička tak kupříkladu na manželkách nejvyšších představitelů Senátu poukázal, že zatímco z věty „Horníková zdraví Vystrčilovou“ je zřejmé, kdo se zdraví, z věty „Horník zdraví Vystrčil“ už to zřejmé nebude.

Došlo i na diskusi o genderové vyváženosti. V jejím rámci senátor Michael Canov (SLK) glosoval, že jde o genderově nevyvážený návrh, neboť mužům nedovoluje zvolit si příjmení v ženské podobě. Poukázal, že tak kupříkladu nemůže šéf Senátu zvolit variantu svého příjmení „Miloš Vystrčilová“, což je podle něj „zjevně nespravedlivé“.

Podle Canova již nyní mohou mít ženy příjmení v mužském tvaru, stačí, když zakroužkují, že mají jinou než českou národnost. Takže kvůli tomu samému tady nevystupuje.

V rámci odlišného oslovování Češek a cizinek pak ukázal na další paradox, který by podle něj měl vyřešit Ústav pro jazyk český a česká média: „Kateřina, za svobodna Kůrková, vynikající česká střelkyně, si kdysi vzala za manžela olympijského vítěze Matthewa Emmonse. A ona se sama jmenuje Emmons. Ona sama se jmenuje od té doby Kateřina Emmons. Když střílela na olympiádě, kde se stala olympijskou vítězkou, tak ji komentátor nazýval Kateřinou Emmons. Kdyby ten olympijský vítěz Emmons měl sestru, samozřejmě americkou sestru, neboť on je Američan, a ta by také startovala na olympiádě – jmenovala by se pořád za svobodna Emmons – tak náš sportovní komentátor by ji nazýval Emmonsová.“

„To je přece na hlavu padlé. Že Češka bude uváděna bez koncovky -ová, v mužském tvaru, zatímco cizinka, která v té zemi, kde její matrika jí zanesla jméno, nemá tu koncovku -ová, tak ji v češtině má. Mělo by platit buď jedno, nebo druhé,“ komentoval paradoxní situaci.

Návrh se nesetkal se zájmem i u senátorky Miroslavy Němcové, ta hlasovala proti, jelikož jí připadá dosavadní úprava dostatečná. „Dostala jsem dopis z Ústavu pro jazyk český, který měl k úpravě významné připomínky. Držela jsem se toho odborného stanoviska,“ uvedla pro Novinky.cz.

Senátorka poukazuje, že nyní může dojít ke ztrátě informační schopnosti sdělení, zdali komunikujeme o ženě, či o muži. Pravděpodobně podle ní jde o „progresivistické trendy“. „Je to taková móda. Nikomu neberu to, že si chce něco vybrat, ale ohled na funkci jazyka u mě převážil,“ myslí si Němcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…