„Islám nepatří do Německa,“ zaznělo z nejvyšších vládních kruhů v Německu. A spustil se poprask

16.03.2018 16:50

Šéf bavorské CSU Horst Seehofer se stal terčem kritiky svých kolegů v Bundestagu za svá kritická slova, která pronesl o islámu. Veřejně prohlásil, že islám nepatří do Německa, což současný politický a mediální mainstream v Německu neodpouští.

„Islám nepatří do Německa,“ zaznělo z nejvyšších vládních kruhů v Německu. A spustil se poprask
Foto: Vít Hassan
Popisek: Mešita a hřbitov v Berlíně

Německo patří v rámci evropského kontinentu k zemím s nejpočetnější muslimskou komunitou, která dnes tvoří podle odhadů šest až sedm procent populace. Ve větších městech je potom tento podíl mnohem vyšší a v některých čtvrtích Berlína, Frankfurtu, Kolína nad Rýnem a dalších metropolí tvoří zejména muslimští přistěhovalci desítky procent. Místům, která obývají, se potom z důvodu vyšší kriminality a nezaměstnanosti pejorativně říká „no-go zóny“.

Muslimští migranti jsou vzhledem k nízkému vzdělání a nulové znalosti němčiny vyčleněni ze společnosti a náklady na jejich obtížnou integraci dosahují milionů eur ročně. Islám s sebou do země také přinesl terorismus, vraždy ze cti a disrespekt k ženským právům a náboženskou netoleranci. Přesto celá řada příslušníků politického a mediálního mainstreamu převzala tezi, podle které je již islám nedílnou součástí země.

V posledních letech to veřejně prohlásili například bývalý prezident Joachim Gauck, kancléřka Angela Merkelová či bývalý evropský poslanec a šéf SPD Martin Schulz. Naopak zástupci Alternativy pro Německo (AfD) či protestního hnutí PEGIDA tvrdí opak. Na jejich stranu se nyní poněkud překvapivě přidal také nový ministr vnitra a šéf CSU Seehofer, který prohlásil, že „islám nepatří do Německa“.

„Islám do Německa nepatří. Muslimové žijící v Německu však jsou samozřejmě součástí naší společnosti. To všem neznamená, že se budeme vzdávat našich tradičních kulturních i jiných zvyklostí,“ cituje přesné vyjádření Seehofera magazín Die Zeit. Okamžitě po jeho slovech zazněla ostrá kritika z levicového politického spektra, jehož příslušníci jsou dnes hlavními obhájci ideologie multikulturalismu a islámu jako takového.

„Seehofer zahájil volební kampaň pro AfD, která se snaží rozdělovat společnost. Islám přitom nijak neohrožuje křesťanská tradice Německa. Pořád se přece u nás koná Octoberfest,“ konstatoval poslanec ze Strany zelených a bývalý ministr pro životní prostředí Jürgen Trittin. Ke svému stranickému kolegovi se přidala i místopředsedkyně parlamentu Claudia Rothová, která Seehofera obvinila ze snahy vylučovat muslimy ze společnosti.

Ke kritice se přidala také poslankyně za levici Petra Pauová. „Do Německa samozřejmě patří všichni lidé muslimské víry. Považuji za krajně nezodpovědné, když ministr vnitra říká ve svém úvodním projevu takové nesmysly. Jeho hlavním úkolem je zajistit, aby se bezpečně cítili všichni lidé, kteří žijí v Německu,“ konstatovala Pauová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…