„Já jsem neřekl, že volby přímo ovlivňují zahraniční agenti,“ bránil se vědec Drahoš posluchači na besedě, který chtěl důkazy

15.12.2017 16:20

REPORTÁŽ „Nikdy jsem nebyl v KSČ, a proto jsem nezastával do roku 1989 žádné vedoucí funkce na svém vědeckém pracovišti, kde to bylo podmínkou. Vynahradil jsem si to po změně režimu, když jsem se vypracoval na post místopředsedy a později předsedy Akademie věd. Z té doby mám i bohaté zkušeností při jednání s politiky, se kterými jsem byl nucen často debatovat, ale také se s nimi hádat. V roce 2009 jsem totiž musel bojovat o přežití české vědy, když nám chtělo ministerstvo v průběhu dvou let o polovinu snížit rozpočet, což byl návrh téměř likvidační. Z té doby vím, jak s nimi jednat – tvrdě, ale férově a někteří politici se dají dokonce po čase i přesvědčit,“ prohlásil v úvodu své debaty v luxusním ostravském hotelu Park Inn prezidentský kandidát Jiří Drahoš.

„Já jsem neřekl, že volby přímo ovlivňují zahraniční agenti,“ bránil se vědec Drahoš posluchači na besedě, který chtěl důkazy
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Profesor Jiří Drahoš

Jako hlavní důvod, proč do boje o Hrad vlastně vstoupil, uvedl český vědec, že ho k tomu dovedly poslední „výroky“ prezidenta Miloše Zemana a také stav, kdy o prezidentský post se tehdy neucházely žádné vhodné osobnosti. „Český prezident by měl lidi spojovat a ne nálepkovat podle toho, jak souhlasí s jeho názory. Měl by kultivovat domácí politickou scénu, být takovým jejím solidním moderátorem a důstojně reprezentovat v zahraničí, nejezdit pořád jen jedním směrem. Já jsem nikdy v žádné straně nebyl a nemám k nim vytvořené vazby z minulosti, což považuji za svoji výhodu. Také nesouhlasím s žádným „tvůrčím“ výkladem Ústavy, ta se musí podle zavedených zvyklostí dodržovat. Prezident má mít vize, kudy by se měla společnost ubírat, nikoli politický program, který se snaží za každou cenu prosazovat, to je posláním stran a hnutí. Od vstupu do politiky mne odrazovali kolegové z Akademie věd i rodina, naopak mí známí mě k tomu často vyzývali. Rozhodl jsem se a vyhlásil svoji kandidaturu v nejvzdálenějším městě od Prahy - v Jablunkově. Byl jsem si vědom, že to nebude snadné a budu muset čelit různým útokům, jako když nyní například kolují po internetu různé nechutné maily o tom, že jsem pedofil, že jsem dokonce zneužíval v minulosti i vlastního vnuka, že jsem spolupracoval s StB, nebo že moji kampaň financuje Andrej Babiš. Jsou to samozřejmě všechno nehorázné nesmysly, ale divil jsem se, že někteří lidé tomu dokážou dokonce i uvěřit,“ doplnil ještě Jiří Drahoš.  

Drahoš: „Jsem přesvědčený, že Rusko nás chce posunout z Evropské unie“

Diskuze, která byla hlavním bodem Drahošovy besedy, se rozběhla po krátkém úvodu hned ostrým tempem. Jeden z návštěvníků se vážného uchazeče o Hrad zeptal, co ho vedlo k tomu, že se setkal s bývalým premiérem Sobotkou ohledně ovlivňování prezidentských voleb zahraničními zpravodajskými službami. Zda má k tomu některé konkrétní důkazy, že cizí agenti působí mezi veřejností či na některých státních úřadech.

„Já jsem neřekl, že volby přímo ovlivňují zahraniční agenti, ale některé naše zpravodajské servery a jiná média, která jsou napájena informacemi lidí bůhví odkud. Víte, my všichni jsme hodně ovlivnitelní, nemůžeme být na všech akcích a musíme se spoléhat na zprávy z médií. Některá jsou solidní, jiná, a to zvláště ta elektronická, velmi chytře produkují dezinformace. Klasickým příkladem byla kauza lithium, kterou odstartoval před parlamentními volbami vyloženě proruský server areonet.cz, který zkreslené informace šíří systematicky. Domnívám se, že tento případ určitě ovlivnil volby. Byl to takový dobře zacílený výstřel. No, a dnes je už klid.  Kde je tolik výbušná kauza lithium? Jen sem tam se už o ní sporadicky dočtete. Já vám tady samozřejmě nepředložím žádné důkazy o ovlivňování voleb, ani BIS nemá seznam konkrétních osob, které to dělají. Ale připusťme si, že tady existuje systematické ovlivňování veřejnosti, zvláště ze strany putinovského Ruska, které má evidentní zájem nás posunout z Evropské unie. Samozřejmě podobně to funguje při volbách v USA, kde se teď o tom vzrušeně diskutuje, nebo ve Francii či v Německu. Ohledně této záležitosti jsem napsal dopis i novému premiéru Babišovi,“ vysvětloval svůj tolik diskutovaný krok kandidát Drahoš.

Kdo chce u nás žít, musí respektovat české zákony a pravidla

Další otázka směřovala od jedné účastnice mítinku na přístup Jiřího Drahoše k islámu. Jak by postupoval proti jeho šíření v České republice. Jestli by také využil citace z článku 16 Listiny základních práv a svobod, která umožňuje omezovat náboženství, jež potlačuje práva a svobody jiných lidí.

„Já vidím jako základní problém islámu současný terorismus. Pokud chce někdo v naší společnosti vyznávat islám, je to jeho věc, ale musí respektovat naše zákony i kulturní zvyklosti. Nemůžeme přistoupit na to, že žena a muž mají různá práva, že se tady budou běžně vdávat třináctiletá děvčata. Nechceme ani v České republice no-go zóny, které už fungují běžně například ve Francii. Když chce s námi někdo žít, musí uznávat naše hodnoty. Na druhou stranu, pokud požádá válečný uprchlík o azyl, splní všechna požadovaná kritéria a naše orgány si ho „proklepnou“, tak není důvod ho odmítnout. Pak ovšem musí, jak už jsem říkal, ctít všechna naše zavedená pravidla,“ konstatoval známý akademik.

Jiří Drahoš také zhodnotil, na dotaz z publika, prezidentskou kampaň Miloše Zemana, o které se vyjádřil, že samozřejmě už probíhá. Za tu považuje jeho výstupy v televizi Barrandov a především výjezdy do různých krajů republiky. Nejvíc mu pak na ní vadí, že prezidentské cesty nefinancuje Hrad, ale kraje, tedy všichni daňoví poplatníci, a že české úřady tyto aktivity za kampaň ani nepovažují.

S trestně stíhaným premiérem by měl Jiří Drahoš problém

V průběhu besedy se také, jako u jiných prezidentských kandidátů, dostala na přetřes kauza Čapí hnízdo, o které se jeden z návštěvníků akce vyjádřil, jako o zcela vykonstruovaném případu.

„Uvidíme, jestli se k této záležitosti, jak sliboval, vyjádří v nejbližších měsících také OLAF, evropský úřad zabývající se bojem proti podvodům. Nicméně tady bych to nesrovnával s případy dezinformací, jako když se psalo o lithiu. Pánové Babiš a Faltýnek byli už jednou policií k trestnímu stíhání vydáni, teď se spekuluje o jejich druhém vydání a oni pak budou mít šanci se hájit. To jsou prostě rizika při vstupu do politiky a přece Babiš sám na veřejnosti prezentoval, že Čapí hnízdo je jeden z jeho nejlepších projektů, takže s tím asi má něco společného, i když tím ho nechci hned odsuzovat. Já bych především měl jako prezident problém se jmenováním trestně stíhaného premiéra. Volby suverénně vyhrálo ANO, nikoliv Andrej Babiš, takže je samozřejmé, že měl sestavovat vládu někdo z tohoto hnutí, ale nemusel to být zrovna jeho předseda. Víte Andrej Babiš je teď na jednání v Bruselu, kde to všichni o něm vědí, a já nevím, jak potom budou k takovému zástupci naší země přistupovat, jaké bude mít renomé. Kdybych byl na místě Miloše Zemana, tak bych mu řekl, ať klidně vede povolební rozhovory se svým týmem, ale ať za premiéra navrhne někoho jiného,“ argumentoval profesor Drahoš.

O euru by vláda měla připravit veřejnou debatu

V  závěru besedy se pak prezidentský kandidát vyjádřil k přijetí eura. Uvedl, že v této otázce nemá zatím moc jasno. Mnoho podnikatelů mu to sice doporučilo, ale větší část české veřejnosti je prý proti. „Já jsem už na veřejnosti prohlásil, že bych uvítal, aby nová vláda zahájila seriozní veřejnou diskuzi o přijetí eura. Lidé totiž většinou slyší, že budeme platit řecké dluhy, asanaci zkrachovalých italských bank a podobně. A proč by to měla vláda vlastně udělat? Ono je prostě faktem, že po vystoupení Velké Británie z EU je pozice států, které nemají euro, více oslabena a existují reálné obavy, že se Unie skutečně rozdělí na dvou-tří rychlostní regiony a já bych chtěl, ať patříme do toho prvního, v němž se bude rozhodovat o osudu Evropy.  Marná sláva, pokud ho nepřijmeme, budeme pořád jen v takové předsíni Evropy. Já neznám žádného ze svých slovenských kamarádů, který by se chtěl po osmi letech vracet znovu ke koruně. Ale jak říkám, musí být nejprve vedena velmi seriozní debata s veřejností o přijetí nové měny,“ dodal Jiří Drahoš.          

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…