„Já nic, já muzikant.“ Piráti: Vytaženo z koše. Neměli jste vědět

08.06.2021 14:00

V roce 2017 se celkem čtyři politici vyjádřili pro časopis Lui o plánech stran, pokud jde o záležitosti sexuálních menšin. Ale jak si všimlo Info.cz, jeden z těchto rozhovorů nedávno zmizel. Ten s Mikulášem Ferjenčíkem, v němž propagoval uzákonit tzv. polyamorii, tedy partnerství více než dvou osob, ať už se jedná o jakoukoliv kombinaci pohlaví. Piráti se dušují, že o stažení nežádali. Ale další tři rozhovory na stránkách visí dále včetně rozhovoru s Dominikem Ferim. Ale kdo se na internetu vyzná, ten Ferjenčíkova slova nalezne celkem snadno.

„Já nic, já muzikant.“ Piráti: Vytaženo z koše. Neměli jste vědět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piráti a Starostové v čele s předsedy Ivanem Bartošem a Vítem Rakušanem spolu s dalšími dvanácti krajskými lídry odstartovali volební kampaň

Součástí předvolební kampaně je i vytahování toho, co politici říkali v minulých letech. A tato taktika se nevyhnula ani jinak docela mladým Pirátům, například pokud jde o slova předsedy Ivana Bartoše. Ale zmiňován na facebookových skupinách byl i rozhovor Mikuláše Ferjenčíka pro časopis Lui z 11. září 2017.

Titulek, autor a datum vydání rozhovoru s Mikulášem Ferjenčíkem:

Anketa

Podporujete boj Svjatlany Cichanouské proti Lukašenkovi?

4%
93%
hlasovalo: 18664 lidí
Ferjenčík v něm říkal, že Piráti chtějí o významech pojmů manželství a registrované partnerství vést diskusi se „zainteresovanými skupinami“. A nezůstal jenom u párů. „Piráti prosazují možnost právního svazku více osob bez ohledu na jejich pohlaví, se všemi výhodami i povinnostmi, které z něj vyplývají. V tomto kontextu Piráti podporují láskyplnou a stabilní péči o děti umožňující vytvoření stálých citových vazeb,“ řekl.

Postavil se také za adopce dětí homosexuálními páry, mají mít prý stejné podmínky jako páry heterosexuální. „Podporujeme i aktivity směřující k uzákonění polyamory jako formy registrovaného partnerství. Není úkolem státu předepsat, jak konkrétně by měla fungovat rodina či jiná skupina blízkých osob. Stát lidem nesmí určovat formy soužití; jeho úkolem je podporovat taková lidská soužití, ve kterých lidé, bez ohledu na počet a pohlaví, přebírají odpovědnost jeden za druhého, za děti, staré lidi nebo ty slabší,“ řekl tehdy ještě pouhý politik Pirátů.

I na transsexuály došlo. Ferjenčík se vyslovil za Piráty i proti tomu, aby bylo v dokladech uvedeno pohlaví. „Chceme umožnit změnu pohlaví i bez chirurgického zákroku a nezbytného rozvodu případného manželství. Zachovali bychom povinnost lékařské diagnózy,“ pravil budoucí poslanec.

Kdo si chce na stránkách magazínu Lui rozhovor přečíst, má smůlu. Jak zjistil Jan Palička z Info.cz, zmíněný rozhovor z webu Lui zmizel, což považuje za poněkud podezřelou náhodu. A spekuloval i šéfredaktor Michal Půr: „Mikuláš Ferjenčík se v jednom starších rozhovorů v magazínu Lui vyjádřil pro uzákonění svazku více partnerů. Teď rozhovor zmizel. Lui se nemá k odpovědi a poslanec si už na rozhovor nevzpomíná. Pirátská damage control za pomoci spřátelených médií?“

Piráti tuto spekulaci odmítli. „Odpověď je mnohem prozaičtější. Napsali jsme na základě vašeho článku dotaz do Lui a podle redakce došlo k vymazání inkriminovaného textu (a mnoha dalších) automaticky při redesignu jejich webu. V žádném případě jsme nikdy o stažení textu nežádali.“

Michal Půr uvedl, že se tázali jak Pirátů, tak magazínu. „První řekl, že si nic nepamatuje. Druhý neřekl několik dní nic. Když se provalil průšvih, tak teď přispěchali s vysvětlením, že článek náhodou zmizel,“ smál se a přidal se i autor článku Jan Palička. „Náhodou zmizel a náhodou se po vznesení nezodpovězeného dotazu někdo ve webu pohrabal tak, ať to neukazuje chybu, ale přesměruje na rubriku. Plus teda když umí obratem odpovědět Pirátům, mohli i mně, pak se ten článek třeba vůbec nemusel psát...“

Ovšem kdo o slova Mikuláše Ferjenčíka opravdu stojí, ten zoufat nemusí. Díky internetovému archivu Wayback Machine je může vidět v celé kráse ze dne 24. dubna 2021. A pokud jde o podobu stránek, nevypadá to, že by mezi roky 2017 a 2021 došlo k nějaké překotné změně. Barevné schéma i písmo zůstávají stále stejné, i když je teoreticky možné, že ke změně došlo ve vnitřnostech stránek.

Úryvek z rozhovoru Lui.cz s Mikulášem Ferjenčíkem:

Z Lui zmizel rozhovor s Mikulášem Ferjenčíkem. Ovšem ne zmínky o tomto rozhovoru. Pokud člověk celkem jednoduše vyhledá heslo Ferjenčík, vyběhnou celkem 4 články, z nichž ani jeden není rozhovor s ním. Mimo jiné i článek o krátkém dotazníku vypracovaném festivalem Prague Pride. V něm jsou zmíněny celkem čtyři předvolební rozhovory z období před parlamentními volbami v roce 2017. S Mikulášem Ferjenčíkem za Piráty, Dominikem Ferim za TOP 09, Janem Zahradilem z ODS a Luciou Zachariášovou ze Zelených.

Všechny čtyři odkazy jsou již nefunkční. Nicméně rozhovory se Zahradilem a Zachariášovou se dají na webu vyhledat podle jejich jmen. Rozhovor s Dominikem Ferim nikoliv, nicméně je možné ho nalézt podle nadpisu či pokud člověk zalistuje ve článcích psaných autorem Johnnem G. Midgeym. Články jsou řazeny podle data zveřejnění. Podle tohoto data by se článek, vydaný podle archivu 11. 9. 2017 měl nacházet mezi rozhovorem s Dominikem Ferim a Janem Zahradilem. Jak je možné z vyhledávání vidět, nenachází, a ani když si uživatel zadá libovolnou část nadpisu rozhovoru, Ferjenčíkovo vyjádření nenalezne. Co poslance odlišuje od ostatních politiků není známo. Ferjenčík sám na sociálních sítích smazání rozhovoru nekomentoval.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…