"Jak může garantovat bezpečnost režim, kde mizí novináři?", "Pane ministře, nechte toho!" Stropnický a Filip se v ČT tak hádali, že je musel roztrhávat Moravec

27.11.2016 13:30

V nedělních Otázkách Václava Moravce České televize proti sobě zasedli ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a šéf komunistů Vojtěch Filip. Kvůli Rusku se do sebe pustili opravdu zhurta. "Ruská federace utrácí neuvěřitelné částky na dezinformační kampaň. Na to jsou jasné důkazy. A ta kampaň docela funguje," uvedl Stropnický. "Německé a švédské ženy neznásilňují Rusové," kontroval Filip. A tím to zdaleka nekončilo. Jeden slovní kopanec střídal druhý v ostrém tempu.

"Jak může garantovat bezpečnost režim, kde mizí novináři?", "Pane ministře, nechte toho!" Stropnický a Filip se v ČT tak hádali, že je musel roztrhávat Moravec
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČT 24, ilustrační foto

V úvodu se pánové věnovali otázce, jak se světovou bezpečností zamíchá zvolení Donalda Trumpa 45. prezidentem USA. „Já s napětím čekám na další jména, která se objeví v administrativě Donalda Trumpa. Že Spojené státy mají nějaké silné slovo v NATO, kde se ovšem hlasuje a rozhoduje kolektivně, není nic překvapivého, když se vezme, kolik přispívají Spojené státy,“ zahájil člen vlády.

„Když si vezmeme tu předvolební kampaň, tak ta byla až velmi hrubá,“ upozornil Stropnický. Pokud by si Trump stejnou rétoriku zachoval v prezidentském úřadě, Stropnický by z toho neměl velkou radost s ohledem na to, jak se Trump vyjadřoval o Rusku. „Ale Trump už svou rétoriku zmírňuje, a to ještě není prezident,“ doplnil Stropnický. Jak se Trump skutečně zachová, ukáže až čas.

Podle Filipa si teď Trump může vybrat, jestli dodrží své sliby, nebo na všechny své sliby zapomene. „Donald Trump je na rozdíl od prezidenta Obamy větší realista, pokud jde o Islámský stát, protože podle něj to jsou středověcí barbaři, pokud jsem četl správně, a on říkal, že neustane, dokud je nevymaže. A z tohoto zatím nijak neslevil.“

„On dobře ví, že jeho Rusko nijak neohrožuje, a on vlastně říká, pokud chcete větší obranu, tak si ji zabezpečte, tady souhlasím s tím, že bude větší tlak na to, abychom zvýšili výdaje na obranu. Z našeho pohledu také není žádný důvod mít obavy z Ruska. Vždyť se podívejme, kdo znásilnil ženy ve Švédsku nebo v Německu. To přece nespáchali Rusové, to spáchali konkrétní lidé, kteří do těchto zemí přišli,“ zaznělo z úst předsedy komunistů.

Drsně také odmítl myšlenku, že ruský prezident Vladimir Putin stojí o co nejslabší Evropskou unii. Pravda je prý na úplně opačném pólu. Podle Filipa Putin stojí o silnou EU, se kterou by mohl obchodovat.

Tak já vám tady něco připomenu...

Šéf resortu obrany si však trval na svém. „Ruská federace utrácí neuvěřitelné částky na dezinformační kampaň. Na to jsou jasné důkazy. A ta kampaň docela funguje. Nejednota Evropy se projevuje. Evropa za této situace nezvládá řešit migrační krizi,“ řekl Stropnický. Vyjádřil se i k Sýrii. „Nezlobte se, ale Rusko se tam neangažuje z důvodů nějakého altruismu. Rusko žádnou migrační krizí netrpí, což je mimochodem taky zajímavé, že do Ruska žádní uprchlíci nemíří. Rusové vždy měli strategické zájmy v Sýrii a z toho plyne ta velkorysost vůči prezidentu Asadovi,“ konstatoval Stropnický.

Filip kontroval, že Rusko má ve srovnání se Spojenými státy minimum vojenských základen, takže je otázka, kdo je nebezpečnější.

Stropnického tím pořádně rozčílil. „Tak já vám tady připomenu, jak na našem území šíří ruskou propagandu. Ruská federace dnes oficiálně tvrdí, že v roce 1968 u nás bylo zabráněno nějakému puči z NATO. V řadě Evropských zemí dnes existuje nějaká ta partaj, občas i docela významná, která je podporovaná z Ruska,“ trval si na svém Stropnický.

Šéf komunistů stočil téma k migrační krizi. „K čemu my máme armádu? Jestliže my nejsme na vnější hranici Schengenu, tak proč by naše armáda nemohla bránit vnější hranice Schengenu?“ ptal se. Aby uvolnili ruce naší armádě, navrhují komunisté referendum o vystoupení z NATO. A jak bychom se podle komunistů měli bránit, pokud nebudeme členy Severoatlantické aliance? Filip vidí naši šanci v nové bezpečnostní konferenci o Evropě.

Jak může garantovat něco režim, kde mizí novináři?

„Bezpečnostní konference ještě nikoho neubránila,“ kontroval ironicky Stropnický. „Tyhle věci vyžadují okamžitou reakci, nezlobte se na mě,“ mračil se člen vlády.

„Ale já jsem taky nereagoval na myšlenku, že tu je až třicet serverů, které šíří ruskou propagandu, pak bych se musel ptát, kolik tady máme serverů, které šíří i jinou propagandu,“ hřímal šéf KSČM. „Bezpečnostní konference by mohla zabezpečit, že Evropa nebude válčištěm. My jsme teď ohroženi migrační krizí. Tuto bezpečnost by Evropě měla garantovat dohoda Spojených států, Ruska a Číny, protože bychom si měli uvědomit, že jsme v multipolárním světě,“ pokračoval Filip, čímž Stropnického znovu rozčílil.

„Jak může garantovat něco režim, kde mizí novináři. Jak může garantovat něco režim, který zastřelí Borise Němcova na ulici!" zvyšoval hlas Stropnický. "Pane ministře, nechte toho,“ rozkřikl se na Stropnického Filip.

„A copak neříkám pravdu,“ trval na svém Stropnický. „Ale já bych taky mohl připomenout, co se stalo v USA?" bránil se Filip a ministr ihned vyrukoval s reakcí: „Copak tam zmizel nějaký novinář, který kritizoval Obamu?“ ptal se člen kabinetu.

Vy tady lžete divákům! Nelžu!

„Já bych mohl zase připomenout, jak se chová Turecko, člen NATO, kde mizí novináři. Evropa musí mít jistotu, že se nestane dějištěm války, kterou někdo jiný vyvolal, a já nebudu říkat kdo, nebudu říkat, kdo rozpoutal válku v Libyi, kdo rozpoutal válku v Iráku a jinde,“ pálil od boku Filip.

„Prosím vás, o válce v Libyi rokovala OSN,“ ozval se Stropnický. „Pane ministře, nelžete divákům České televize,“ rozohnil se komunista. „Já nelžu,“ bránil se ihned člen vlády. „Když někdo chce garantovat naši bezpečnost Ruskem, které anektovalo Krym a podporuje rozdělení Ukrajiny, tak to je nápad století,“ zuřil Stropnický. „Tak vy se tady klidně zastávejte polofašistického režimu na Ukrajině,“ zaznělo z úst Vojtěcha Filipa.

Vy jste maskot hnutí ANO! Já že jsem maskot?

V závěru pořadu se pánové bavili o dalších investicích do české armády, která byla podle Stropnického v posledních letech velmi zanedbávána. Vojákům je třeba nakoupit vybavení, ale především je třeba získat nové. „Největším kapitálem vždycky budou lidé,“ uvedl k tématu Stropnický. „Nám se velmi dobře daří plnit rekrutační cíl, a to především na Moravě. Trochu to souvisí se strukturou nezaměstnanosti. S postupem na západ do Čech, kde je pracovních příležitostí víc, ten zájem o vstup do armády klesá,“ přiznal Stropnický. I tak se ale daří plnit stanovené cíle.

Filip o plnění cílů zapochyboval a Stropnický mu doporučil, aby si opatřil více informací u svého kolegy komunisty z bezpečnostního výboru sněmovny Alexandra Černého.

„Já se s ním ale samozřejmě bavím,“ nedal se Filip. „Já už chápu, proč se o vás říkává, že jste takovým maskotem hnutí ANO,“ přisadil si ještě šéf komunistů.

„Já že jsem maskot? Já jsem, pane předsedo, dlouhodobě mezi pěti nejdůvěryhodnějšími politiky v této zemi. Jako maskot bych toho asi těžko docílil,“ přešel do protiútoku Stropnický.

V tu chvíli Moravec debatu obou pánů raději utnul.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…