„Jako v roce 1989.“ Zelení studenti si berou do úst sametovou revoluci

15.11.2023 17:40 | Monitoring

V Česku dnes začala stávka vysokoškoláků kvůli klimatické změně. Chtějí upozornit na nespravedlnost a neudržitelnost současného společenského nastavení a otevřít celospolečenskou debatu. Třídenní stávka potrvá do pátku 17. listopadu, kdy si Česko připomíná sametovou revoluci. A nejde se do školy.

„Jako v roce 1989.“ Zelení studenti si berou do úst sametovou revoluci
Foto: Sociální síť X
Popisek: Studenti vysokých škol ve středu zahájily třídenní stávku za boj proti klimatické změně

Vysokoškoláci kvůli údajně zhoršující se klimatické krizi stávkují na univerzitách v pěti městech ČR – Praha, Brno, Olomouc, Pardubice a Hradec králové. „Chceme dát hlasitě najevo, že nám naše budoucnost není lhostejná! Tenhle rok je nejteplejším v historii měření. Na vlny veder zemřelo jen v Evropě 60 tisíc lidí a situace se zhoršuje. Urychlené odvrácení klimatické katastrofy se stává existenční otázkou!“ napsalo na síti X hnutí Univerzity za klima, které stávku pořádá a podle kterého je nekonečný ekonomicky růst neudržitelný.

„Datum 17. listopadu pro nás ale není jen symbolické, snažíme se aktivně navazovat na to, za co bojovali i naši předchůdci v roce 1989. Stavíme se i za jejich nenaplněné požadavky na zlepšení stavu životního prostředí či sociálních podmínek, protože vzpomínat nestačí,“ přiblížila pro Pražský deník Mariana Müllerová z hnutí Univerzity za klima.

Univerzitní stávku za klima podpořila také Iniciativa nájemníků a nájemnic. „Podporujeme studentstvo v jejich okupační stávce za klima,“ sdělila inciativa. Na jednotlivých fakultách se v rámci stávky konají různé přednášky, do nichž spolek plánuje přispět osvětou k bydlení, které se stává problémem budoucnosti. „Zítra v Brně u Kina Scala budeme povídat o krizi bydlení alias ‚díky, že nemůžeme normálně bydlet‘.“

Zástupci hnutí Univerzity za klima na zahájení stávky přednesli své požadavky, mezi které patří schválení klimatického zákona, který by umožnil právní vymahatelnost klimatických závazků a kontinuitu české klimatické politiky.

Dále požadují zavedení občanských shromáždění.

Dále to, aby se ekonomika posuzovala podle jiného indikátoru, než je HDP. Hrubý domácí produkt považují za zastaralý ukazatel.

Stávkující studenti měli transparenty s nápisy jako „Ne sliby – chceme plán, vládo skoncuj s uhlím“, nebo „Máme holé lesy“. Na závěr shromáždění skandovali heslo „Uhlí patří pod zem“. Česká vláda podle nich nebere klimatickou krizi dostatečně vážně, studenti ji přitom považují za největší hrozbu současnosti.

Studenti budou po celou dobu stávkovat v době vyučování. Konec třídenní stávky je naplánován na zmíněný pátek 17. listopadu.

Celkem se stávky se účastní 21 fakult z devíti univerzit. V Praze se do stávky zapojilo osm fakult Univerzity Karlovy, mezi nimi například filozofická (FF), humanitních studií (FHS), přírodovědecká, právnická a matematicko-fyzikální (MFF) Zapojují se i České vysoké učení technické v Praze a umělecké vysoké školy. Studenti budou na některých fakultách i přespávat, dnes na MFF, FF a FHS UK, ve čtvrtek na FF UK.

Univerzity za klima je studentské hnutí, které vzniklo v roce 2019 v reakci na středoškolskou iniciativu Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), jejíž vznik podnítila švédská aktivistka Greta Thunberg. Protestovat stávkou za klima budou studenti letos potřetí, hnutí uspořádalo stávky v letech 2019 a 2022, připomněl server iDnes.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…