„Jdeme za Okamurou. Máme na něj měsíc.“ Sobotka končí, Babiš nastupuje a SPD se prý může těšit

29.11.2017 7:25

Menšinová vláda Andreje Babiše (ANO) se již poměrně znatelně rýsuje. Prezident Miloš Zeman včera slíbil, že Babiše jmenuje premiérem na Mikuláše, 13. prosince by pak měl jmenovat vládu. V ní by mělo být 9 nováčků a hned 4 ženy, píše MF Dnes.

„Jdeme za Okamurou. Máme na něj měsíc.“ Sobotka končí, Babiš nastupuje a SPD se prý může těšit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

K ministrům neměl podle šéfa hnutí ANO Babiše prezident žádné výhrady. I přesto zatím nechtěl Babiš prozradit jména, neboť to hlavě státu slíbil. Zeman se chce se všemi kandidáty totiž sejít. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová následně večer potvrdila, že se s ní vyjednává jako s budoucí ministryní obrany. Tajemstvím je však zatím obestřeno ministerstvo zemědělství, kde by Hrad stál o to, aby v čele rezortu byl šéf Potravinářské komory Miroslav Toman, Babiš má však v záloze jiné jméno.

Menšinový kabinet se nyní bude snažit najít podporu u KSČM, SPD i případně váhající ČSSD.

„Budeme jednat hlavně s KSČM a SPD. Znovu si projdeme naše programy. To, že SPD teď podporu naší vládě odmítá, nemusí znamenat, že po měsíci jednání nezmění názor,“ zmínil pro MF Dnes zdroj z hnutí ANO. Ten také dodává, že půjde o tuhá vyjednávání. „Hlasovat o důvěře vládě ve Sněmovně asi proto budeme až začátkem příštího roku,“ podotkl zdroj ANO.

Není to však stále dle Babišových představ. Ten by se totiž nejraději na koalici dohodl s ODS, jež však zatím stále setrvává na tom, že s Babišem do koalice nepůjde. 

A to přesto, že včera místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek přesvědčil většinu svých spolustraníků, aby udělali gesto a zvolili předsedu ODS Petra Fialu místopředsedou Poslanecké sněmovny. Občanští demokraté však tvrdí, že toto gesto již přišlo pozdě. 

Kromě ODS pak Babiš pokukuje i po KDU-ČSL a ČSSD a pokračování stávající vlády. Samozřejmě, že zcela z jeho obzoru se neztratily ani předčasné volby. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…