„Je jedno, kde vás obklíčí. Prostě máte problém.“ Prohraný Severodoněck může Ukrajinu hodně bolet

27.06.2022 8:25 | Ze sítí

Tvrdé boje na východě Ukrajiny pokračují, ruské invazní síly nakonec ovládly město Severodoněck, ale ukrajinští obránci se z města stihli stáhnout. Bezpečnostní analytik z Fakulty sociálních věd univerzity Karlovy Jan Ludvík se zamýšlí nad tím, co to může znamenat pro další vývoj války. A ačkoliv většina lidí o tomto ukrajinském městě donedávna ani neslyšela, jeho ztráta může být pro Ukrajinu velmi významná.

„Je jedno, kde vás obklíčí. Prostě máte problém.“ Prohraný Severodoněck může Ukrajinu hodně bolet
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25850 lidí
Analytik Jan Ludvík z Katedry bezpečnostních studií napsal pár slov k ruskému vpádu na Ukrajinu, který běží už pátý měsíc. Konstatoval, že Severodoněck, který již Rusové dobyli, sám o sobě velký strategický význam nemá. V této bitvě šlo podle něj o něco jiného.

„Všiml jsem si, že někteří kolegové zaměňují strategický význam bitvy i Severodoněck za význam města samotného. Dovolím si zdvořile nesouhlasit. Význam bitvy nespočívá v (nevelkém) strategickém významu města, ale v koncentraci sil v Severodoněcké kapse. A výsledek ještě neznáme,“ poznamenal expert na otázky bezpečnosti

Velkou část sil v oblasti koncentrovali jak Rusové, tak Ukrajinci a ukrajinským silám prý hrozilo obklíčení. Proto se také ukrajinští vojáci nakonec od Severodoněcku stáhli.

„V principu je jedno, jestli vaši armádu obklíčí Žukov u Stalingradu, von Moltke u Sedanu, nebo Pavel Novotný (ODS)  u Řeporyjí. Prostě máte problém. A ačkoliv je Severodoněck nejspíš město, o kterém jste ještě před pár měsíci neslyšeli, bitva o kapsu má potenciální strategický dopad,“ upozornil Ludvík.

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

Jan Ludvík promlouvá

Jan Ludvík promlouvá

Ukrajinci se rozhodli riskovat obklíčení. Podle Ludvíka se tak mohli rozhodnout ze dvou důvodů. Buď z důvodů politických, aby ukázali, že svá města rozhodně nedají Rusům bez boje, i když už přišli o Mariupol, nebo proto, že ukrajinské armádě víc než té ruské takticky víc vyhovuje boj ve městech, protože Ukrajinci nemají tolik těžkých zbraní jako Rusové, ale mají dostatek mužů.

„Důležité je, že k úplnému obklíčení nedošlo! Ukrajinci se na poslední chvíli stáhli. Nicméně město vyklízí ve chvíli, kdy ruské síly postoupily na jižní straně Doněcu až k Lysyčansku a silnice na Bachmut je nepochybně pod palbou. Jestli tedy bude bitva ruským Pyrrhovým vítězstvím, ukrajinskou taktickou porážkou bez větších implikací nebo strategickou porážkou, se ukáže, až bude jasnější, v jakém stavu ukrajinská armáda ustoupila a kolik ztrát obě strany utrpěly,“ uzavřel Ludvík.

Jan Ludvík promlouvá

Jan Ludvík promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…