„Je mi bližší Posselt.“ Po Zemanově stopce udeřilo. Hlavní aktér? Telička

10.12.2021 19:48

Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana, do nastupující vlády designovaného premiéra Petra Fialy (ODS) nejmenovat pirátského kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského, budí po celý den nemalé vášně. „Ježiši, to je taková lidská svině, ten Zeman...“ šíří se po sociálních sítích od jedné z legend českého sportu. Negativní ohlasy prezident schytává i od sudetských Němců, které následně uklidňoval bývalý europoslanec Pavel Telička. „Posselt je mi nejen názorově bližší,“ vzkázal Telička Zemanovi. Ozval se i samotný Lipavský.

„Je mi bližší Posselt.“ Po Zemanově stopce udeřilo. Hlavní aktér? Telička
Foto: Repro ČT24
Popisek: Jan Lipavský po schůzce s prezidentem

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí
Prezident Miloš Zeman dnes vydal prohlášení, že sice u některých kandidátů na ministry přetrvaly jeho pochybnosti o odborné zdatnosti, respektuje však politickou realitu, a proto je jmenuje – pouze na jejich nedostatky upozornil předsedu vlády.

Došlo však na jedinou výjimku. „Jedinou výjimkou je osoba Jana Lipavského, jehož prezident republiky odmítá jmenovat,“ informoval Hrad, čímž se potvrdily spekulace, že osobou, o které prezident od počátku pochyboval, je právě kandidát na Ministerstvo zahraničních věcí.

Kromě některých názorů Lipavského, které jsou dle Zemana v rozporu programovým prohlášením nové vlády, má být problémem i jeho nízká kvalifikace. „Na rozdíl od ostatních kandidátů pan Lipavský absolvoval pouze bakalářské studium a podle týdeníku Euro jeho závěrečná bakalářská práce byla hodnocena nejhorší možnou známkou,“ uvedl prezident.

Sám Lipavský se ohrazuje, že Zeman návrh na jeho jmenování „přijmout musí“. „Ústava jasně říká, že prezident jmenuje na návrh premiéra členy vlády. Tento názor zastával v minulosti i sám Miloš Zeman, když říkal, že prezident nemá pravomoci kandidáty ‚kádrovat‘. Platí má nominace na post ministra zahraničí, za kterou stojí i koaliční pětka včetně premiéra Petra Fialy,“ odmítl se smířit s prezidentovým postojem.

Kandidát na ministra zahraničí i přes Zemanovo stanovisko tvrdí, že on koaliční program vznikající vlády reprezentuje. Lipavský odkázal také na to, že je kandidátem na člena vlády, která vzešla z hlasování ve volbách.

Ohlasy kauza vyvolává opravdu třeskuté.

Bývalý český hokejista Jiří Hrdina se o prezidentovi republiky vyjádřil takto: „Ježiši, to je taková lidská svině, ten Zeman... Největší škůdce týhle republiky v celý její historii.“

Podle Hrdiny by byl oproti Zemanovi lepší premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). „To i ten Bureš není takovej hajzl jako tahle lidská troska… Já už fucked nemám slov, udělat tohle ve chvíli největší krize, kterou Česko prochází,“ zaznělo od hokejisty.

Jedním z důvodů Miloše Zemana pro nejmenování Lipavského je veřejně pronesený návrh kandidáta, aby se příští Sudetoněmecké dny konaly na území České republiky.

Že něco takového Zemanovi vadí, toho si brzy všimli i samotní sudetští Němci a jejich hlavní představitel Bernd Posselt. Ten Zemanovi vzkázal, že člověk s takovýmto názorem „prospal poslední roky česko-sudetoněmeckého usmiřovacího procesu a ještě nedorazil do Evropy 21. století“.

V návaznosti na Posseltova slova se ozval i bývalý eurokomisař a europoslanec Pavel Telička, jenž se předáka sudetských Němců rozhodl uklidnit vyjádřením, nakolik je mu Posselt blízký. „Pokud bych měl říct, kdo je mi bližší nejen názorově (znám oba), tak jednoznačně Posselt,“ pravil Telička.

Telička míní, že Bernd Posselt sehrál podstatnou roli i při integraci České republiky do Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…