„Je to Němec.“ Zeman vypustil v Izraeli citlivá slova, která se týkají i Merkelové

27.11.2018 12:31

Prezident republiky Miloš Zeman na půdě izraelského Knesetu obdržel jako první zahraniční státník vyznamenání Obránce Jeruzaléma. K této příležitosti měl tiskovou konferenci, na které se vyjádřil jak k Izraeli, tak k Ukrajině, sankcím, českým vojákům v Afghánistánu i k hlasování o nedůvěře vládě. Video je možné vidět na Facebooku.

„Je to Němec.“ Zeman vypustil v Izraeli citlivá slova, která se týkají i Merkelové
Foto: archiv
Popisek: Prezident Miloš Zeman v izraelském parlamentu

Jako první se při otázkách novinářů ptal reportér ČT, který zmínil list Jerusalem Post, podle kterého německá kancléřka vyvíjela tlak na rumunského prezidenta, aby nepřesouval ambasádu do Jeruzaléma, a ptal se, jak bude vypadat třetí stádium posílení české účasti v Jeruzalémě a jaké budou diplomatické implikace. Miloš Zeman reportéra ujistil, že o přesunu ambasády do Jeruzaléma bude rozhodovat česká vláda, nikoliv zahraniční. Také uvedl, že se bude snažit vládu k tomuto kroku přesvědčit. Zmínil svůj bonmot, že bohužel není diktátor, takže to přesvědčování může trvat déle. Okomentoval i Rumunsko: „Rumunský prezident je proti přesunu, vláda je pro přesun. Rumunský prezident, jak víte, je karpatský Němec, nevím, jestli to nějak souvisí, ale možná že ano.“

Anketa

Obáváte se vypuknutí 3. světové války?

hlasovalo: 7501 lidí

Z ČTK přišel dotaz na komentář výroku íránského prezidenta Rúháního, který označil Izrael za rakovinný nádor. Zeman uvedl, že názor Izraele na Írán zná a že se o něm bavil i s Šimonem Peresem. Přirovnal Rúháního výroky k dřívějším výrokům o vymazání Izraele z mapy. Domníval se, že Rúhání je umírněnější než jeho předchůdce, ale tento výrok o tom podle něj nesvědčí. Otázku sankcí prý s prezidentem Izraele neřešil, protože zastávají jiný názor. „Při vší nelásce k vládě ajatolláhů, nemám důvěru v to, že by sankce něčemu pomohly, a vždy uvádím jako odstrašující příklad Kubu, kde sankce platily padesát let a nakonec je Obama zrušil,“ zdůvodnil prezident své uvažování.

V otázce námořního konfliktu Ukrajiny a Ruska sdílí prezident podle svých slov stanovisko Angely Merkelové, jež se nabídla jako zprostředkovatel zmírnění konfliktu. Zeman odmítl, že by chtěl být zprostředkovatel, což mu údajně nepřísluší, ale myslí si, že by německá kancléřka mohla v této roli obstát a bude jí prý přát úspěch. „Obě strany se obviňují ze vzájemných provokací, takže to není pouze jednostranná záležitost,“ doplnil ještě prezident a dodal, že válečný stav není vyhlášení války a že ukrajinský parlament si vynutil při projednávání stanovení data prezidentských voleb, a je tedy otázkou, kdo bude prezidentem po Porošenkově mandátu.

Prezident se velmi krátce vyjádřil k článku New York Times, podle kterého měl zemřít domnělý pachatel útoku na českého vojáka a někteří vojáci včetně českých jsou v souvislosti s tím vyšetřováni. Zeman o New York Times prohlásil, že je podle něj krajně neseriózní, a proto jeho zprávy nebere příliš vážně.

Jako poslední padl dotaz na páteční hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Zeman se nejprve ohradil nad otázkou, zda by ho mohl okomentovat, s tím, že komentátor je často člověk, který píše o všem, a nerozumí ničemu. Jako prezidenta ho prý zarazilo, že v poslední době dostával málo zákonů k podepsání. Fakt, že Parlament držel sedmihodinovou diskuzi s již jasným výsledkem, považuje, mírně řečeno, za mrhání časem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…