„Je to český Floyd“. Levice v Evropském parlamentu se pustila do ČR kvůli mrtvému Romovi, fakta šla stranou

24.11.2021 17:42 | Ze sítí

Část europoslanců a eurokomisařů z řad socialistů, komunistů a Zelených se při včerejší diskusi o policejním násilí vůči Romům v EU vyjádřila proti českým institucím v pohledu na kauzu smrti zfetovaného Roma v Teplicích, který zemřel letos v červnu krátce po policejním zákroku, během něhož agresivně napadal policisty, na předávkování drogami. „Zemřel za hrozného násilného policejního zákroku,“ tvrdil na plénu španělský socialista Juan Fernando López Aguilar. Zaznívalo přirovnání k černochovi Georgi Floydovi.

„Je to český Floyd“. Levice v Evropském parlamentu se pustila do ČR kvůli mrtvému Romovi, fakta šla stranou
Foto: Repro Twitter
Popisek: Romský narkoman se snaží rozbít okno automobilu hlavou

Anketa

Je v pořádku, když politik zbohatne na dotovaných solárních elektrárnách či jiných dotovaných obnovitelných zdrojích energie?

hlasovalo: 28386 lidí
Na půdě Evropského parlamentu někteří evropští politici odmítli závěry českého státu a šířili o smrti zdrogovaného Roma z Teplic informace, které odporují pitevní zprávě, podle níž muž zemřel z důvodu předávkování drogami amfetaminové řady. „Stanislav Tomáš, evropský občan, Rom, občan České republiky, zemřel za hrozného násilného policejního zákroku udušen k smrti,“ tvrdil v europarlamentu Juan Fernando López Aguilar ze Španělské dělnické socialistické strany s připomenutím smrti Afroameričana George Floyda.

Rozdílem podle něj je, že v Evropě nevzniklo hnutí s heslem „Nemohu dýchat“. Romové jsou podle něho obětí brutálních policejních systematických útoků. „Nastal čas, aby se celá Evropská unie ponaučila,“ hřímal a zdůraznil potřebu romské inkluze a podporu Romů v oblasti bydlení či vzdělání.

Za Zelené případ z Teplic zmínil německý europoslanec Romeo Franz a také hovořil o rasismu. „Institucionální rasismus se v Evropě rozšiřuje,“ varoval při rozebírání případu. Zdůraznil potřebu, aby Evropská unie tvrdě začala bojovat proti protiromským postojům.

Kromě europoslanců k diskusi, na níž od některých padala slova o nástupu „policejních režimů“ v Evropě, zazněly připomínky z Evropské komise. Její viceprezident Margaritis Shinas pak rovněž hovořil o muži z Teplic jako o Floydovi.

Právě za „českého Floyda“ označovali zemřelého muže z Teplic i někteří čeští aktivisté, čímž někteří odkazovali na případ černocha George Floyda, jenž zemřel v USA poté, co mu policista dlouhé minuty klečel na krku. I Floyd měl velice bohatou kriminální minulost a byl rovněž pod vlivem návykových látek, kromě intoxikace fentanylem a poruchy srdečního rytmu však měl mít podle soudu v jeho případě na jeho úmrtí vliv i zásah policisty.

Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský se proti útokům na české orgány ohradil. „Kdyby blbost nadnášela, část kolegů z Evropského parlamentu a Komise už je na měsíci,“ zhodnotil později na Facebooku.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

„To, co dnes předvedla část kolegů z řad socialistů, Zelených a komunistů, je absolutně neakceptovatelné. Možná by si měli přečíst pitevní zprávu a seznámit se s tím, jak to skutečně bylo. Závěry vyšetřování i svědectví samotných Romů mluví jasně!“ podotkl a jasně dodal: „Stanislav Tomáš nebyl oběť. On byl agresor pod vlivem drog, na které podle závěrů pitvy zemřel.“

Muž pod vlivem látky amfetaminové řady zemřel 19. června letošního roku v Teplicích. Proti několikanásobnému recidivistovi policie zasáhla poté, co bušil do zaparkovaného auta a pokusil se napadnout známého. Policisté se muže kvůli jeho agresivnímu chování snažili zpacifikovat, načež je také napadal, škrábal a kousal, když se jej snažili udržet, aby nemohl napadnout je ani nikoho z přítomných.

Na místo následně policisté přivolali záchranku, útočník v sanitě zkolaboval a zemřel kvůli předávkování drogami, což potvrdila i soudní pitva.

Úřady označily zákrok policistů za adekvátní, zasahujících mužů zákona se tehdy zastali i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO). „Pokud někdo ničí auta, je agresivní, a jednoho policistu dokonce pokouše, tak nemůže čekat, že s ním budou zacházet v rukavičkách. Soudní pitva navíc jasně dokázala, že nezemřel kvůli zákroku policie,“ napsal tehdy k případu Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…