„Jsem neočkovaný!“, „ruce pryč od našich dětí!“ Tisíce Rakušanů v ulicích

20.11.2021 18:20

V Rakousku vyšly v sobotu do ulic tisíce lidí vyjadřujících nesouhlas se zpřísněním protikoronavirových opatření v podobě lockdownu a povinného očkování. Podle policie je na místě zhruba 12 tisíc lidí, očekávala se účast až 15 tisíc. Protesty nejsou násilné; někteří demonstranti zapalují dýmovnice a házejí plechovky s pivem po policistech, kteří začali zatýkat, píší Novinky.cz.

„Jsem neočkovaný!“, „ruce pryč od našich dětí!“ Tisíce Rakušanů v ulicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Očkování proti koronaviru, ilustrační foto

Protestující se shromáždili na Náměstí Hrdinů (Heldenplatz) nacházejícím se v areálu Hofburgu. Na shromáždění řečnil bezpečnostní šéf Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Hannes Amesbauer. Podle něj nejde o otázku, zda někdo je, či není očkován. „Obtěžování těchto lidí a svalování viny na neočkované je ostudou vlády,“ uvedl.

  • Původní zdroj ZDE

Na místě jsou k vidění lidé s Davidovou hvězdou s nápisem „Neočkovaný“. Demonstranti směrem k místu shromáždění zapalovali dýmovnice a pokřikovali hesla jako „Odpor, odpor“ nebo „Nejsem očkovaný“. Protestů se ve Vídni účastní i lidé z Itálie, Srbska, Německa či Polska.

„Jsou tady Němci i Poláci a nosí transparenty s nápisy ‚Nezabíjejte naše děti‘ či ‚Ruce dál od našich dětí‘. Celé centrum je uzavřené pro auta. Průvod je ale poměrně poklidný, pocit strachu jsme neměli. Žádné napadání, mlácení nebo bourání transparentů,“ popsaly tamní dění dvě české turistky, které jsou ve Vídni na víkend.

V souvislosti s dýmovnicemi a házením plechovek provedli policisté už první zatčení.

Povinné očkování bude v zemi zavedeno od 1. února. Neočkovaným bude hrozit až trest odnětí svobody. Kvůli rekordním počtům nakažených covidem zavádí Rakousko od pondělí plošný lockdown pro očkované i pro neočkované.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…