„Jsme na něj hrdí.“ Kvůli herci si Macron zažívá peklo. Ale nepovoluje

03.01.2024 15:15

Francouzský prezident Emmanuel Macron čelí hněvu francouzských žen. Macron se v prosinci postavil za herce Gérarda Depardieua, který čelí od roku 2020 několika obviněním ze znásilnění a sexuálního násilí. Macron prohlásil, že ctí presumpci neviny a že je Francie na Depardieua hrdá. To vyvolalo vznik petice odsuzující slavného herce, kterou už podepsalo na 2500 lidí. „Prezident zklamal francouzské ženy,“ uvedla pařížská radní za Zelené Raphaëlle Rémy-Leleuová.

„Jsme na něj hrdí.“ Kvůli herci si Macron zažívá peklo. Ale nepovoluje
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Francie, Emmanuel Macron

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39600 lidí
Depardieu čelí několika neprokázaným sexuálním obviněním už od roku 2020, v listopadu loňského roku se ale jeho kauza znovu dostala do popředí mediálního zájmu, když v televizním dokumentu herec pronesl několik obscénních poznámek a sexualizoval desetiletou dívku. To opět vyvolalo ve Francii široké společenské debaty o sexuálním násilí.

Na podporu slavného herce, který čelí od vznesení obvinění společenskému tlaku, vznikla dokonce petice, kterou podepsalo asi sedmdesát francouzských umělců. Mezi nimi jsou známí herci jako Nathalie Baye nebo Pierre Richard. Za iniciativou, která odsuzuje lynčování Depardieua, stojí herec a novinář Yannis Ezziadi, který působí v konzervativním, až krajně pravicovém listu Causeur. V okamžité reakci vznikla 30. prosince nová iniciativa, která naopak Depardieua odsuzuje. Tu podepsalo na 2500 lidí včetně známých osobností showbyznysu.

Depardieu ale našel překvapivé zastání u francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. V prosincovém rozhovoru Macron zaskočil politický establishment, když vystoupil na podporu Depardieuho a pochválil „jeho genialitu“, jeho přínos francouzské filmové tvorbě a odsoudil „štvanici“ proti němu. „Jsem velkým obdivovatelem Gérarda Depardieu... Francie je na něj hrdá,“ řekl podle informací serveru Politico.eu.

Macron zdůvodnil svou obhajobu Depardieua a rozhodnutí odolat výzvám, aby byl herec zbaven státního vyznamenání Čestné legie, argumentem, že ostrakizace Depardieua na základě obvinění je v rozporu se zásadou presumpce neviny.

„V otázkách boje proti násilí na ženách jsem neotřesitelný... ale věci se musí dělat ve správném pořadí. Mezi naše hodnoty patří presumpce neviny a neuvidíte mě účastnit se honů na lidi, to nesnáším,“ řekl podle serveru France24.com.

Macronovy nečekané komentáře tak rozpoutaly ve Francii novou vlnu kulturní války o tom, jak se společnost staví k obviněním ze sexuálního napadení u mocných mužů. Přitom když se Emmanuel Macron dostal v roce 2017 k moci v době vrcholícího hnutí #metoo, vedl kampaň o genderových otázkách a slíbil, že boj proti sexismu bude velkým cílem jeho prvního mandátu. „Hanba musí změnit stranu,“ řekl tehdy a prosadil velký počet poslankyň, v roce 2022 také jmenoval historicky druhou ženu premiérkou země Elisabeth Borneovou.

Tak rezolutní v otázkách sexismu ale Macron nebyl, vždy se zdráhal jednat na základě obvinění vůči mužům ve své vlastní vládě. V roce 2020 Macron jmenoval Géralda Darmanina ministrem vnitra navzdory probíhajícímu vyšetřování kvůli znásilnění, z něhož byl Darmanin později očištěn, a později, když byl ze znásilnění obviněn jeden z jeho bývalých ministrů, varoval před jakoukoli unáhlenou reakcí.

Pro mnoho lidí z filmového průmyslu Macron projevil nedostatek empatie vůči potenciálně poškozeným ženám. Francouzská herečka Laure Calamyová uvedla, že prezidentovy komentáře jsou „fackou do tváře ženám, které měly odvahu vznést obvinění, ačkoliv je ve Francii tak obtížné podat stížnost, zejména proti mocným mužům“.

Poslankyně za stranu Zelených Sandrine Rousseauová uvedla, že prezident svou obhajobou herce urazil oběti sexuálního násilí. „Na někoho, kdo sexualizuje desetileté dítě, není země hrdá,“ uvedla podle informací stanice BBC.

Pařížská radní za Zelené Raphaëlle Rémy-Leleuová prohlásila, že pokud nebude Depardieu pohnán k odpovědnosti, oběti sexuálního násilí „nikdy nebudou brány tak vážně jako údajná pověst muže“. Podle ní prezident zklamal francouzské ženy.

Depardieu byl však i v loňském roce jedním z nejoblíbenějších herců ve Francii, což vyvolává otázky, zda Macron nejde záměrně proti proudu i politických a uměleckých elit, které jsou obecně levicově orientované a citlivé na genderové otázky. Možná tak Macron chtěl tímto komentářem odebrat některé politické hlasy krajní pravici před volbami do evropského parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nesnáším, odsuzuji a je mi z duše protivné, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 03.01.2024 16:28:26
jakékoli násilí na ženách, nejen ono sexuální... Ženy jsou krásné, inspirující a obdařeny řadou vlastností, které jsou Bohu i lidem milé. To všechno se ovšem nevztahuje na ty nány, které si z emancipace udělaly pochybnou živnost a ty zlatokopky, které na nějakém trochu známém dědkovi chtějí vyrazit nějakou korunu, protože si po třiceti letech vzpomněly že ji zrovna tenhle na nějakém mejdanu vyloženě omylem plácnul přes zadek. Kdyby tenkrát tušil, co je to za trdlo, tak by se jí dotýkal klackem...

|  7 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …