„Jsme v pozici kolonie.“ Expertka poradního orgánu EU otevřeně

04.03.2023 20:49 | On-line

„Je zázrak, že v České republice můžeme vůbec koupit něco, co je z české produkce,“ zhodnotila pro pořad O čem se mlčí členka Evropského hospodářského a sociálního výboru Jarmila Dubravská, nakolik česká legislativa podporuje české zemědělce. České zemědělské produkci podle ní nepomáhá ani rozdílnost výše dotací mezi starými a novými členskými státy Evropské unie. „Jsme v pozici kolonie,“ shrnula expertka. Řekla, čím je podle ní „zblbnutý“ národ.

„Jsme v pozici kolonie.“ Expertka poradního orgánu EU otevřeně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mgr. Ing. Jarmila Dubravská, PhD., členka Evropského hospodářského a socialního výboru

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31652 lidí
To, že na rostoucí ceny ukazují zástupci maloobchodu, je podle Dubravské zajímavé, jelikož jsou to podle ní právě maloobchodní prodejci, kdo si určuje, za kolik vše nakoupí a prodá. „Můžeme říct, že se trefená husa ozvala,“ strefila se do maloobchodníků s tím, že lidé v prvovýrobě a zpracovatelé naopak nesou největší náklady.

„Není pravda, že si můžeme koupit cokoliv, co chceme. Můžeme si koupit jen to, co nám tam (do maloobchodů) dají, a můžeme si to koupit jen za tolik, za kolik nám tu komoditu prodají. Podívejme se, jak jsme na tom s různými akcemi a letáky – národ je zblbnutý a dá se na maso, mléko anebo na jeden druh jogurtu v akci, ale všechno ostatní má marže v několika desítkách procent. Dokonce jsou potraviny, u nichž jsou sto-, dvě- i třistaprocentní marže,“ poukázala expertka, podle níž tak například farmář produkující mléko získá zisk, se kterým se jen lehce dostane nad úroveň, na níž pokrývá své náklady, a většina marže zůstává maloobchodu.

To, že se k nám kupříkladu vepřové maso dováží ze Španělska i přes faktory jako tamní vyšší mzdy a náklady na chov i dopravu, je podle Dubravské způsobeno tím, že se tam chov prasat dotuje natolik, že mají Španělé čtyřistaprocentní nadprodukci vepřového.

V mnoha západních zemích podle ní zemědělce chrání zákony, které ukotvují, že nemohou za svou produkci získat zaplaceno méně než deset procent nad její výrobní cenu.

Novelizace evropské zemědělské politiky pak prý změny k lepšímu nepřinese. Naopak. „Celý ten systém je nastavený tak, že podpora půjde tam, kde se nic neprodukuje…,“ míní Dubravská, že to je akorát další „bič“ na ty, kteří skutečně něco produkují.

Ohledně dotací a rozdílů mezi starými členskými státy Evropské unie a těmi novými Dubravská míní, že jsme v pozici „kolonie“. „Je to ten pomyslný hřebík do rakve… Za dvacet let jsme nebyli schopni vyrovnat výše dotací, jak se slibovalo,“ uvedla a odkázala na rozdíly v dotacích na zemědělskou půdu, které mohou mezi zeměmi být až ve výši 300 eur na hektar. Národní pravidla jsou sice prý jednotná, ale zároveň je v nich velké množství výjimek a ty se uplatňují značně rozlišně.

Celý rozhovor můžete zhlédnout zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…