"Jsou tam náklady za tu časovou onanii?" Podnikatel u Jílkové v přímém přenosu nekompromisně cupoval Babišovu náměstkyni za EET

24.11.2016 23:23

Ve vládě se vede další tvrdá bitva o elektronickou evidenci tržeb. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tvrdě kritizuje svého ministra financí Andreje Babiše (ANO) za překotné změny v projektu elektronické evidence tržeb (EET). Babiš kontruje, že premiér projektu nerozumí. Na politické scéně létají hromy a blesky. A do toho přichází Michaela Jílková s pořadem Máte slovo, kde ve čtvrtek rozebírala právě EET. A stálo to za to. Padala i slova o „časové onanii“ a stovkách děkovných dopisů, které dostává ministerstvo financí.

"Jsou tam náklady za tu časovou onanii?" Podnikatel u Jílkové v přímém přenosu nekompromisně cupoval Babišovu náměstkyni za EET
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Pořad Máte slovo Michaely Jílkové.

Ve studiu České televize proti sobě stanuli náměstkyně ministra financí Alena Schillerová, zakladatel iniciativy Radostné Česko bez EET Boleslav Buzek, projektový manažer státní pokladny centra sdílených služeb Jan Jiroušek, hospodský z Ladislav Marek, majitel hotelů v Praze a v Kutné Hoře Viliam Sivek a hospodský Miloš Komínek, který chce právě kvůli EET s podnikáním skončit.

„Vy říkáte, že chcete  k 1. prosinci s podnikáním skončit, že příští čtvrtek zavřete. Je to nutné?“ ptala se hned v úvodu Jílková.

Já musím skončit, protože...

„No podívejte se, je to nutné, já nechci být pokusným králíkem u neodzkoušeného systému, kde na mě pak padnou represe. Pan ministr říkal, že chce narovnat podnikatelské prostředí, ale proč teda EET nenařídíte všem, kdo má živnostenský list? To by byly rovné podmínky,“ rozjel se pan Komínek. Zlobil se, proč se EET rozjíždí na etapy a její první obětí jsou právě restauratéři. „My máme ústavu, která říká, že zákony této země platí pro každého stejně, ale tady to tak není,“ rozčiloval se dál pan Komínek.

„My jsme byli pod neustálou kontrolou, dokonce nám vyhrožovali trestními oznámeními,“ bránila se před kamerami Babišova náměstkyně, která by ráda slyšela, proč by vlastně měli končit někteří podnikatelé. Boleslav Buzek okamžitě odpověděl. „Protože je to další a další byrokratická zátěž pro podnikatele, která je uvalena na účetní.“ Podle Buzka stát chce po podnikatelích, aby znovu a znovu prokazovali, že nejsou zloději. To je asi to samé, jako kdyby někdo neustále kontroloval, jestli na ministerstvu pracujete, nebo namísto toho hrajete třeba karty,“ pálil v pořadu Buzek do Babišovy náměstkyně. „Věřte tomu, že se to děje, že jsme kontrolováni,“ opáčila Buzkovi dáma.

„Já hospodu znovu otevřu ve chvíli, kdy EET bude mít každý, kdo má živnostenský list,“ přisadil si ještě pan Komínek.

Z publika se ozval pán, který připomněl, že v Česku působí lékaři, kteří jsou starší šedesáti let a ti se s novým systémem jen těžko sžijí. Pravděpodobně to skončí tím, že tito lékaři dostanou výjimku. A kde je ta spravedlnost pro všechny?


Pořád Máte slovo s moderátorkou Michaelou Jílkovou. (ReproFoto: ČT)

"Přijde vám normální polední menu za 69 korun?" zuřil hoteliér

„Touto otázkou však host z publika rozpálil majitele hotelů Viliama Siveka. „Vy děláte z národa blby. Je nás tu deset milionů a máme tady 11 milionů mobilů a vy tady tvrdíte, že nám schází počítačová gramotnost,“ rozčílil se Sivek. Okamžitě také vytáhl fotografii restaurace, která v Praze nabízí polední menu za 69 korun. „Přijde vám to normální? Je možné vařit za 69 korun? To se nedá. A to je důvod, proč v české gastronomii scházejí odborníci, protože každý, kdo zvládá ohřát párek, si chce otevřít hospodu,“ zuřil za řečnickým stolkem dál Sivek.

Pan Marek před kamerami prozradil, že si už před lety koupil registrační pokladnu, protože se vedla debata o tom, že budou tyto pokladny zavedeny. „Nakonec zavedeny nebyly, tak jsem ji zase uložil. A to je další riziko, jak to s tímhle projektem bude dál,“ kroutil hlavou hospodský. Nemluvě o tom, že může přijít nějaký méně šikovný číšník, který kasu rozbije, a podnikatel bude namydlený. „Pak bych vám doporučila vyměnit číšníka,“ doporučila Schillerová panu Markovi.

V průběhu vysílání však čelila další a další kritice. Z publika se ozval další podnikatel, který si postěžoval, že zavádění EET je velmi složité. Na webových stránkách ministerstva financí mu chybí nějaký základní návod. Jan Jiroušek jako IT odborník prozradil, že návod dostupný podnikatelům existuje. A vyslechl si, že IT specialisté možná nejsou normální lidé. „Ty vaše návody jsou naprosto nedostatečné, protože je psali ajťáci, kteří přemýšlejí jinak než normální lidé,“ udeřil na Jirouška host z publika.

Náměstkyně: My jsme zásadně proti výjimkám! To, co navrhuje pan Babiš, není výjimka

Schillerová před kamerami také konstatovala, že ministerstvo financí je zásadním odpůrcem všech výjimek. A to, co navrhuje ministr Babiš, např. pro malé podnikatele, to prý není výjimka. Ministerstvo financí prý jen chce pomoci těm nejmenším podnikatelům, kteří dostanou možnost „svléci se donaha“ před finančními úřady. Pokud pracovníci finančního úřadu po tomto „svlečení“ uznají, že živnostník vydělává tak málo, že bude odvádět jen určitou paušální daň bez toho, aby musel podávat daňová přiznání... To podle Schillerové není výjimka, to je krok, který může udělat pracovník finančního úřadu.  

„Když jsem já chodil do školy a někdo něco provedl, tak učitel si dal tu práci a našel viníka, kterého potrestal. Ale vy jste tady nastolili situaci, kdy všichni podnikatelé budou až nadosmrti opisovat větu: už nikdy nebudu krátit daně,“ rozčílil se další host ve studiu na Schillerovou.

Ke slovu se znovu dostal i pan Buzek, který všem divákům sdělil, že EET zdraží zboží i služby, protože podnikatelé budou muset do cen svých služeb započítat další náklady. „Jsou tam náklady za tu časovou onanii, kterou na lidi uvalujete? A co když se spletu, co když mi vypadne internet? Pak budete chtít, abych vám poslal omluvenku?“ ptal se Buzek. Schillerová ho uklidňovala, že zákon pamatuje na situace, kdy třeba vypadává internet.

Po takřka hodinové debatě se přihlásil o slovo pán, který si pochvaloval, jak se to ve studiu všechno hezky rozebralo, a teď bude EET zrušena. „Já jsem se dnes dozvěděl, že pan senátor Valenta podává návrh na zrušení tohoto zákona. Já se strašně těším,“ usmíval se starší pán z publika. Michaela Jílková připomněla, že o zrušení EET hovoří více politiků, nejen pan Valenta. 

Dostáváme stovky děkovných dopisů

Ke slovu se přihlásil i pan Bláha, který z publika bez obalu přiznal, že se v podnikání setkává s „černotou“. „Já bych se chtěl podivit nad tím, kde to vlastně žijeme. My se rozčilujeme nad tím, že musíme vydat pět tisíc za pokladnu, ale přitom si dnes a denně kupujeme dražší mobily. Já zaměstnávám 240 lidí a ke mně chodí kuchaři, kteří se mi přiznávají, že vzali peníze načerno, ale veřejně vám to nepřiznají,“ konstatoval pan Bláha. A nebyl s kritikou jediný. Další dáma na kameru prozradila, že zná hotel vlastněný Vietnamcem, kde načerno pracuje její dcera. Žena to prý hlásila příslušným úřadům, ale nikdo s tím nic nedělal.

Poslední slovo si vzala náměstkyně ministra Babiše Schillerová a diváci se od ní dozvěděli, že ministerstvo financí dostává stovky děkovných dopisů. „My máme stovky dopisů od podnikatelů, kteří nám děkují za narovnávání prostředí, protože už nebyli schopni poctivě konkurovat,“ uzavřela dáma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…