„Jste teroristé.“ Výbušné zjištění o novinářích v Izraeli zašlo ještě dál

09.11.2023 14:31

Útok ze 7. října, kdy teroristé z hnutí Hamás vtrhli do Izraele a pozabíjeli na 1500 lidí, včetně žen a dětí, je překvapivě dobře zdokumentován i muslimskými spolupracovníky ze světových agentur Reuters a Associated Press nebo deníku The New York Times a televize CNN. To vyvolává otázky, zda o útoku věděli předem nebo se na něm dokonce podíleli. Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben-Gvir měl dokonce prohlásit, že se všemi zapojenými do útoku bude nakládáno jako s teroristy.

„Jste teroristé.“ Výbušné zjištění o novinářích v Izraeli zašlo ještě dál
Foto: Repro X
Popisek: Fotograf CNN s jedním z vůdců Hamásu

Zvěrstva teroristů z Hamásu ze 7. října překvapivě dobře zdokumentovali fotoreportéři z Pásma Gazy, kteří pracují pro tiskové agentury Associated Press a Reuters nebo pro televizi CNN a deník The New York Times. Nabízí se otázka, co na místě dělali v brzké sobotní ráno a zda o jejich přítomnosti a dokumentování masakru věděli jejich nadřízení ze světových zpravodajských agentur.

Někteří ze zpravodajců dokonce cestovali na motorkách spolu s teroristy z Hamásu a sami v rukou drželi granáty. Jedním z nich byl i Hassan Eslaiah, nezávislý pracovník, který pracuje také pro CNN, jak upozorňuje server honestreporting.com. Ten se v minulosti neváhal fotit s jedním z lídrů Hamásu Yahyou Sinwarem, který stál včele plánovaného masakru ze 7. října.  

 

 

Izraelský novinář Amit Segal se ptá, zda jsou granáty běžným vybavením novinářů pracujících pro světové zpravodajské agentury. „Hej, AP, Reuters a CNN, co dělá váš nezávislý pracovník v Gaze Hassan Eslaiah na motorce s granátem, na cestě k masakru žen a dětí? Je granát součástí vybavení, které poskytujete?“ ptá se Segal.

 

 

Eslaiah mimo jiné na síti X sdílel fotky z útoku, kde například stojí před izraelským tankem. Neměl na sobě novinářskou vestu ani helmu a arabský titulek jeho tweetu zněl: „Živě z vnitřku osad v Pásmu Gazy“. Tyto příspěvky byly později smazány.

Další novináři na volné noze Ali Mahmud a Hatem Ali pořídili snímky žen unášených do Pásma Gazy na korbě aut teroristů. Fotografové z agentury AP zase nafotili sérii snímků, kdy dav teroristů lynčuje k smrti izraelského vojáka vytaženého z tanku. Obrázek agentura dokonce označila jako „fotku dne.“

Jenže právě přítomnost muslimských reportérů v úvodních hodinách útoku vyvolává vážné otázky. Je možné předpokládat, že se „novináři“ jen tak náhodou objevili brzy ráno na hranicích bez předchozí koordinace s teroristy? Nebo byli součástí plánu? A jak se k tomu nyní postaví jejich zaměstnavatelé?

I na to se ptá lídr izraelské opozice Yair Lapid. „Stejně jako mezinárodní média vždy žádají odpověď od nás, tak i my nyní žádáme odpověď od nich. Kdo jsou ti novináři? Byli do útoku zapojeni? Věděli o něm předem? A hodláte je vyhodit?“ ptá se Lapid.

 

 

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben-Gvir měl dokonce prohlásit, že se všemi zapojenými do útoku bude nakládáno jako s teroristy. „Fotografové, kteří se během masakru přidali k Hamásu, jsou teroristé a bude s nimi naloženo jako s teroristy,“ informuje izraelský investor Eli David.

 

 

Agentura Reuters proto vydala prohlášení, kde popírá, že by dopředu věděla o plánovaném útoku. Zmíněné fotografy prý narychlo najala až krátce po útoku, aby mohla o situaci bezprostředně informovat. Vedení CNN mezitím mělo prohlásit, že s fotografy, kteří do Izraele dorazili spolu s teroristy, ukončilo veškerou spolupráci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …