„Kam běžně kandidáti nejezdí.“ Nerudová objede republiku, aby ji lidé poznali. Bude jim vysvětlovat Rusko a Ukrajinu

03.06.2022 8:20 | On-line

Někdejší rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová před pár dny s konečnou platností potvrdila, že bude kandidovat na českou prezidentku. A hned zdůraznila, že ve stávající složité ekonomické a uprchlické krizi si musí občané České republiky pomáhat navzájem. Ta část Čechů, která by odmítla pomáhat druhým, na to podle Nerudové může jednoho dne nepěkně doplatit. Hodlá dělat kontaktní kampaň, a to i tam, kde to jiní kandidáti neplánují.

„Kam běžně kandidáti nejezdí.“ Nerudová objede republiku, aby ji lidé poznali. Bude jim vysvětlovat Rusko a Ukrajinu
Foto: Archiv Danuše Nerudové
Popisek: Danuše Nerudová, bývalá rektorka Mendelovy univerzity

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí
Ještě v době, kdy Ministerstvo práce a sociálních věcí vedla sociální demokratka Jana Maláčová, řídila ekonomka Danuše Nerudová komisi, která se snažila nastavit systém spravedlivějších důchodů v České republice. Komise např. hledala cesty, jak navýšit důchody ženám.

Teď se profesorka naplno vložila do boje o Pražský hrad. Začala sbírat podpisy nejméně 50 tisíc občanů, které jí umožní zapojit se do klání o nejvyšší politický post v zemi jako občanské kandidátce.

V rozhovoru pro internetovou televizi DVTV poslala už teď všem svým spoluobčanům zprávu o tom, co by jako prezidentka dělala.

„Prezident může vysvětlovat, proč je důležité, aby ti, na které ta krize tolik nedopadne, pomáhali těm, na které ta krize dopadne více. Protože na konci dne se může stát to, že ti, na které ta krize tolik nedopadne, se stanou cizinci ve vlastní zemi,“ varovala všechny.

V jejím vystoupení také zaznělo, že je mámou od dvou dětí, i přiznání, že jí řada lidí zatím nezná. Může to prý být i tím, že za ní nestojí žádné politické hnutí. Díky tomu se ale může opřít o to, že za ní není žádná politická zátěž z minulosti, kterou si za sebou vlečou jiní uvažovaní uchazeči o prezidenta.

„Proto moje kampaň bude kontaktní, bude v regionech a bude i v regionech, kam běžně prezidentští kandidáti nejezdí,“ upozornila.

Ráda by se prý pokusila o zlepšení soudržnosti České republiky. Na narušení soudržnosti má podle Nerudové podíl i ekonomická krize, které čelíme. „My musíme budovat soudržnost společnosti,“ zdůraznila. Vedle toho by se podle ní mělo Česko zaměřit na svou energetickou bezpečnost.

„Jako jedna z mála objíždím a vysvětluji lidem, jaké jsou ekonomické dopady války na Ukrajině. Vysvětluji, co způsobují ekonomické sankce, proč jsou mířeny tam, kam jdou, vysvětluji, co se děje v ruské společnosti a čemu bude muset čelit. Tohle je důležité, to je to zásadní, co by každý člověk měl dělat, aby lidé chápali, proč je důležité ty sankce uvalovat, proč je důležité zbavit se energetické závislosti na Rusku,“ pokračovala kandidátka na prezidentku.

Konstatovala, že vláda premiéra Petra Fialy (ODS) posílila postavení Česka na mezinárodní scéně, ale teď podle ní musí zabrat i na scéně domácí. „Jinak velmi hrozí, že na podzim prohraje na domácí scéně a to proto, že skutečně roste sociální napětí a máme seriózní problém s ekonomickými dopady. A na naše lidi musí začít někdo myslet a musí přijít se silným sociálním programem,“ upozornila Nerudová s tím, že prezident musí vládě připomínat, aby myslela na všechny občany. „Já teď vidím zásadní problém vlády v tom, že ona sice přichází s nějakými sociálními programy pro lidi, ale velmi špatně je komunikuje,“ vyjádřila své mínění Nerudová.

Obává se toho, že pokud některým skupinám obyvatel vláda nepomůže, mohou se tyto skupiny radikalizovat a to není v zájmu české společnosti jako celku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…