„Kdo nejste bohatý nebo uznávaný, jste pro Fialu závistivý póvl.“ Premiér chtěl uklidnit společnost. Místo toho výbuch

23.05.2022 21:01 | Komentář

ANKETA „Když například nějaká firma dosáhne velkého úspěchu, má z toho prospěch mnohem víc lidí, než jen majitel. Když je někdo špičkovým vědcem, máme z toho užitek všichni. Oceňujme schopné, úspěšné a výjimečné. Zbavme se závisti, přejme si a navzájem si věřme - bude se nám žít lépe,“ napsal na twitteru premiér a předseda ODS Petr Fiala. PL.cz se zeptaly v anketě, jak toto prohlášení chápat? Je u nás hodně závisti, je třeba na ni upozorňovat?

„Kdo nejste bohatý nebo uznávaný, jste pro Fialu závistivý póvl.“ Premiér chtěl uklidnit společnost. Místo toho výbuch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

„Úspěch je určitě třeba ocenit, ale nesmíme ani zapomínat na ty, kteří z nějakého důvodu svůj boj prohráli. Neměli bychom je nechat klesnout na dno, ale spíše jim podat pomocnou ruku, aby se znovu mohli zvednout. Pan premiér řekl správně to první, ale tuto druhou část zapomněl zdůraznit,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz europoslanec za Pirátskou stranu Mikuláš Peksa, předseda Evropské Pirátské strany. 
 
 
„Reaguje na blbou náladu zasetou předchozím premiérem a snaží se jako státník komunikovat s lidmi. Já to vnímám pozitivně,“  prozradil europoslanec z KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.  
 

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec
 
„Jak to můžeme chápat? Je to nesplnitelné přání pana premiéra. Závist je stará jako lidstvo samo. Byla, je a bude. A s oceňováním úspěšných? To může současná politická garnitura výrazně změnit - vylepšit,“ doufá senátor za Jablonecko Jaroslav Zeman (senátorský klub ODS, člen SLK), starosta Albrechtic v Jizerských horách.
 
 
„Bezpochyby je. Jako národ jsme se dosti změnili. A ne k lepšímu, bohužel. Chybí nám vzory, stojíme-li o ně vůbec. Jak tady dole, tak hlavně tam nahoře. Jistě, oceňujme ty vskutku schopné, výjimečné. Ale hlavně i slušné a poctivé. Což u všech tzv. „úspěšných“, ve vší úctě, zdaleka neplatí. Abych šel příkladem. Oceňuji, že si alespoň na twitteru na nás pan premiér vůbec vzpomněl. Již jsem měl pocit, že je předsedou vlády země poněkud východnější...,“  uvedl Jiří Koskuba, bývalý poslanec ČSSD, primář interny v pražské nemocnici Na Bulovce.

„Je to jen text nějakého premiérova sekretáře pro zaplnění prostoru na twitteru. To, že si úspěšných máme vážit, ale závist je přitom věčná, přece každý ví. To nám premiér říkat nemusí,“ konstatoval Zdeněk Koudelka, právník, advokát, bývalý poslanec. „Problémem naší země není závist, jak se zcela mylně domnívá pan Fiala, nýbrž totalitní tendence jeho vlády, které nás v mnoha ohledech vracejí zpátky před listopad 1989,“ myslí si Petr Štěpánek, 1. místopředseda Trikolory. 

„Snaží se nám pan premiér naznačit, že když máme úspěšné firmy a úspěšné vědce, máme se všichni dobře a jsme všichni úspěšní. Takže by nám nemělo vadit, že máme mizernou vládu, která kašle na lidi? Vzkazuje nám tímto také, že se máme soustředit na tu malou skupinku úspěšných, jak to dělá on a jeho vláda pětikoalice. Kdo nejste bohatý nebo uznávaný, jste pro Fialu nezajímavý závistivý póvl, který se nesnaží a ani si vlastně nic nezaslouží. To je to, co nám naše vláda tímto říká!“ je přesvědčen Leo Luzar, bývalý poslanec KSČM, donedávna místopředseda strany. 

„Správně se ptáte, jak to vyjádření chápat. Viděno zprava a zleva je totiž významně odlišné. Vnímání úspěchu a toho, co je závist, je zřetelně rozdílné mezi pravicí a levicí. Takže takovéto prohlášení od pravicového politika je jednoznačné v tom, že úspěch je vnímán jako zásluha výjimečných vlastností jednotlivce a je v pořádku, že odměna majitele je i ve stonásobcích větší, než jeho zaměstnanců. Mimochodem, dnes od vládní koalice slyšíme, že nemohou zvýšit minimální mzdu a mzdy vůbec, ale zisky firem jsou i v průměru mnohem vyšší než růst mezd. To je naplnění výroku premiéra v reálu.  Úsilí o spravedlnost označuje jako prostou závist. Je to ale velmi krátkozraké, jak už několikrát ukázala historie a odpovědní zaměstnavatelé ví.  Aby svět byl opravdu svobodný a spravedlivý, musí být solidární. Úspěch ve firmách i ve vědě je vždycky prací týmů, většinou velmi pestrých. Konkurenceschopnost, opravdový úspěch, jak už dokazují vědecké studie i zkušenost mnoha firem i zemí, je dána mírou spolupráce a ochoty ke sdílení. Pokud to tak je, a profit se dělí spravedlivě, většina lidí nemá potřebu závidět. To je první předpoklad sociálního smíru, který pravice svými kroky i filozofií vyjádřenou výrokem premiéra už nyní dost ohrožuje a ohrožuje tím tedy i další úspěchy podnikatelů, pro které jedině pracuje,“ napsala pro ParlamentníListy.cz Alena Gajdůšková, bývala první místopředsedkyně Senátu ČR za ČSSD, v letech 2017 - 2021 poslankyně.  

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

„Osobně si myslím, že pro úspěšné je dostatečným oceněním už to, že jsou úspěšní, důležitější je pomáhat těm méně úspěšným, aby se úspěšnými také stali. Obávám se, že pan premiér mluví z pozice také úspěšného člověka, který má ale díky tomu bohužel asi menší pochopení pro lidi, kteří tak úspěšní nejsou,“ uvedl Jan Korytář, první předseda politického hnutí Změna, bývalý primátor Liberce. 

„Nic pořádného k vážné ekonomické situaci udělat ani říci neumí, nebo nechce,“ domnívá se Vlastimil Tlustý, bývalý ministr financí a předseda poslaneckého klubu ODS. 

„Tady tomuto nerozumím a čemu člověk nerozumí, k tomu by se neměl vyjadřovat,“ prozradil Pavol Lukša, předseda strany Dobrá volba 2016, starosta Čeladné. 

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí
„Na první pohled by se mohlo zdát, že jde jen o další naprosto prázdné vyjádření pana premiéra Fialy. Ale ve skutečnosti skrývá důležitý obsah: důkaz o jeho kolektivistickém smýšlení. Zdá se, že jako by úspěch firmy, podnikatele či třeba vědce měl smysl především tehdy, mají-li z něj zároveň užitek všichni. Jako by ten užitek ostatních lidí byl daleko důležitější než užitek jednotlivce. Jako by existovalo něco jako prospěch společnosti. A jako by prospěch společnosti byl jediný důvod, proč dovolit jednotlivcům uspět. Ostatně pokud by pana premiéra skutečně zajímal prospěch tvůrců a produktivních lidí, pracoval by pro to, aby jim stát neházel tolik klacků pod nohy. Aby jim nekladl do cesty bezpočet nesmyslných regulací, příkazů a zákazů. Zkrátka, nechal by je konečně na pokoji. A k závisti? Závist je zdrojem každé takové politiky, která dusí produktivní lidi. A i politika pana Fialy spočívá na závisti - vzpomeňme si, jak se nedávno snažila jeho vláda svalit vinu za růst cen pohonných hmot na majitele benzínových pump. Jak je obviňovala z jakýchsi nepřiměřených zisků a neoprávněných marží. Tehdy vláda vyslala lidem signál, že zisk pumpařů jde na úkor občanů této země. Zkrátka, zabrnkala na obvyklou socialistickou strunu závisti,“ okomentoval Luboš Zálom, místopředseda Svobodných.

„Když pan premiér říká, že bychom měli oceňovat úspěšné a zbavit se nenávisti, je to podobné, jako kdyby majitel fast foodu říkal, že by bylo fajn, kdyby lidé jedli zdravě. A je celkem jedno, jestli to říká současný, nebo ten minulý premiér, a dokonce je jedno, premiér kterého státu to říká. Stát sám o sobě nedělá nic jiného, než úspěšné trestá formou daní a jiných překážek v dobrovolné směně mezi svobodnými jedinci a závist způsobuje už jen tím, že ty minimálně dvě třetiny peněz z platu, co mu každý občan odevzdá, rozdá jiným. Minulý premiér to rozdával sobě, nyní se jen dostalo více na ostatní (možná). To je vpodstatě definice státu. Sebrat úspěšným a rozdat neúspěšným, jen hlasitějším. I kdybychom se zeptali našich pradědů, zda by šli na radnici nebo státní úřad pro peníze, dívali by se na nás jako na blázny. Za posledních několik desetiletí jsme ze státu udělali přerozdělovny peněz. Z toho zcela zákonitě, jako že každé ráno vyjde slunce, plyne závist a nepřejícnost. Je jen otázkou, jak tyto emoce právě vládnoucí parta zvládne. Říkají tomu buď kampááň nebo nesolidarita. Přitom sama solidarita je definována dobrovolností a vlastním omezením. Strašně mě štve, když nějaké město, kraj, stát řeknou, že darují X korun na bohulibé Y, a jedním dechem nedodají, že tedy právě proto neutratí X na projekt, který byl v plánu, než vyvstala potřeba pomoci. Přesně tak, jak by to učinil každý, kdo by pomáhal ze svého. Takovéto - nepojedu na dovolenou, ale místo toho pošlu X korun tam a tam -. Politici udělali ze solidarity vpodstatě loupež tím, že z ní odebrali právě onu dobrovolnost. Podobně jako se z lásky stane znásilnění, pokud z toho aktu vymizí dobrovolnost. Proto je celkem lhostejné, co premiér říká. Jeho rádobypravicová vláda nedělá pravicovou politiku ani verbálně, čehož zářným příkladem je toto prohlášení. Ostatně pravicový politik by řekl něco ve smyslu, že odstraní co nejvíce překážek z cesty úspěšným, aby ti mohli pomáhat těm, kteří tolik štěstí neměli. Místo toho slyšíme řeči o kontrolách marží a zřizování nových úřadů,“ ohodnotil David Forbelský, předseda Svobodných v Libereckém kraji. 

„Závidí kdokoli Karlu Gottovi, Magdaléně Kožené nebo Jaromíru Jágrovi? Jiným osobnostem s unikátním talentem a výsledky? Stojí i v čele některých firem. Nejeden umí solidně odměnit i své zaměstnance. Takové štěstí má však jen nevelká menšina. Ostatním teď hrozí velké zchudnutí, ne-li prekérní dramata. Ty lidi nežene slepá závist, ale vztek na kastu zazobanců bez zásluh, ba mnohdy z tunelářského podsvětí. Kázání proti závisti je naštve ještě víc. Dvojnásob od šéfa vlády, která vše, co se na nás valí, hrotí ještě víc. V cizím zájmu a proti své zemi,“ sdělil Josef Skála, kandidát KSČM na prezidenta.  

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„U nás je především hodně nespravedlnosti a jestli tady je závist, tak se podívejme, kdo ji vzbuzuje. Vše má nějaké kořeny a pokud se k těm kořenům problému nevrátíme, tak nemůžeme ten problém nikdy odstranit. Tu závist něco způsobilo, lidé se se závistí nenarodili stejně jako s nenávistí, ke které jsou dnes lidé učeni,“  uvedla Karla Maříková, poslankyně SPD za Karlovarský kraj.  
 
 
„Zní to moc hezky. Pěkný populismus. Nedá se mu věřit, jak se u nás říká, ani nos mezi očima. Do dnešního dne „Fialkova“ vláda prokázala, že jí nejde o zájmy českých občanů, ale o zájmy cizí. Je neúspěšná a nedokáže se ani těmi ve svých oborech schopnými, znalými a úspěšnými obklopit. Ohánět se krásnými slovy, to premiérovi jde. Z těch se však český národ nenají,“  upozornila Pavlína Nytrová, bývalá poslankyně ČSSD.

„To je krásná teorie, ale pan profesor by měl vědět, že bohužel mnohokrát vyvrácená. Naposled za koronavirové krize - zatímco nejbohatší 1 % během pandemie svůj majetek znásobilo, zbytek světa zchudnul! Zkuste se jít zeptat zaměstnanců Amazonu, co z toho mají, že jejich majitel patří mezi nejbohatší muže planety. Myslím, že by si nad touto teorií pana Fialy s chutí odplivli. Jestli za závist považuje pan Fiala to, že se lidé bouří proti minimální mzdě, která je pátá nejnižší v EU, tak je to bohužel i jeho smutná vizitka. Vždyť i Rumuni mají minimální mzdu vyšší. Nebo jestli závidí český pracující svému německému kolegovi, že bere za stejnou práci v průměru 3x tolik, a přesto mu vláda reálně pomáhá s brutálním růstem cen místo toho, aby mu vládní poradci říkali, že si má najít další práci, pak má pan předseda jedinečnou příležitost tyto neospravedlnitelné rozdíly odstranit a nemusí se pak pozastavovat nad tím, že někdo někomu závidí!“ zareagovala Kateřina Konečná, europoslankyně a předsedkyně KSČM.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…