Kdy půjdete do důchodu, zeptali se Karla Schwarzenberga. A ten odpověděl

13.07.2015 11:40

Tvrdíte, že na Ukrajině došlo k invazi ruských vojsk. Máte pro to ale důkazy? Kdy plánujete svůj odchod do důchodu? I na tyto otázky, které mu pokládali čtenáři serveru ParlamentníListy.cz na jeho profilu, odpověděl v posledních dnech předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

 Kdy půjdete do důchodu, zeptali se Karla Schwarzenberga. A ten odpověděl
Foto: Petr Kupka
Popisek: Karel Schwarzenberg na diskusi se studenty v Olomouci

Například Eleonora poukázala na to, že Schwarzenberg tvrdí, že na Ukrajině došlo k invazi ruských vojsk. „Máte na to nějaké důkazy, nebo jen tak plácáte?“ zeptala se. Šéf TOP 09, který byl ministrem zahraničních věcí naposledy v Nečasově vládě, na to reagoval těmito slovy: „O invazi ruských vojsk jsou záznamy, satelity zaznamenaly vojska, o tom není pochyb.“

Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

U nás není nálada k tomu, abychom s romským problémem něco podnikli

Jiný čtenář tvrdil, že Česká republika stále diskriminuje romskou menšinu v řadě oblastí, k čemuž prý v poslední době zvýšenou měrou přispívají političtí představitelé země. Prý to vyplývá ze zveřejněné zprávy amerického ministerstva zahraničí hodnotící jednotlivé země za přístup k lidským právům v roce 2014.

Schwarzenberg k tomu řekl, že se dlouhá léta pokouší o probuzení české veřejnosti, co se týká romského problému. „Bohužel zde není nálada k tomu, abychom něco podnikli. Nejdůležitější je inkluzivní vzdělávání a ubytování Romů tak, aby nevznikala ghetta,“ uvedl předseda TOP 09.

Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Kdy půjdu do důchodu? To je moje věc

Odpověděl i na poněkud impertinentní otázku „Kdy plánujete odejít do důchodu? Ve svém věku máte právo na odpočinek“. Schwarzenberg reagoval, že do důchodu odejde, až bude mít pocit, že je na to čas. „Je to moje záležitost,“ ohradil se.

Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Další dotazy směřovaly k tomu, kdy budou známi kandidáti TOP 09 na hejtmany a zda se TOP 09 hodlá po rozchodu se STAN spojit v některých regionech s jinými politickými subjekty. Podle Schwarzenberga je to na rozhodnutí stranických orgánů v jednotlivých krajích. Dodal k tomu, že TOP 09 v současné době nemá plány se spojovat s dalšími politickými subjekty, nicméně spolupráci s nimi nevylučuje.

Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Uprchlíci se mohou řemesla naučit

Čtenáře, který se podepsal jen jako „Knirac21“ zaujal Schwarzenbergův názor, že přijmout jen několik set uprchlíků nestačí. „Řekněte mi, co tady s nimi? Potřebujeme vysoce kvalifikované řemeslníky, kteří by mohli ihned nastoupit a spoustu dalších profesí o kterých ti lidé nikdy neslyšeli. ... Pomáhat lidem je správné a myslím, že český národ to dokazuje na mnoha příkladech. Nemyslím si ale, že bychom měli lidem, kteří sotva budou u nás přínosem, bezhlavě otevírat vrátka. Mohla by se z nich po čase stát vrata. A na to náš stát nemá,“ uvedl čtenář.

Schwarzenberg upřesnil, že „nikdy nemluvil o tom, co stačí nebo nestačí, nýbrž vycházel z pravděpodobného vývoje“. To kvůli tomu, že k našim sousedům přichází mnohem větší počet uprchlíků, „stane se to u nás také“, varoval. Prý to souvisí s tím, jak stoupá blahobyt. Naznačil, že i uprchlíci se mohou řemeslům naučit. „To jsme viděli u jiných také. Bezhlavě vrátka otvírat nemáme, ale neudržíme je zavřená,“ dodal.

Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…