„Ken“ Jurečka. Armáda před zábavnou aplikací varuje, ministr neodolal

04.08.2023 22:16 | Monitoring

MONITORING SÍTÍ Velitelství informačních a kybernetických sil Armády ČR vydalo varování před používáním mobilní aplikace BaiRBIE.me, která fotografie lidí převádí do podoby panenek Barbie. O aplikaci informoval také ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). A zatímco před aplikací armáda varuje, Jurečka se chlubí, že ji užívá. Dle varování armády tak ministrovi nyní hrozí, že kvůli „hnusnému obrázku“ zneužijí jeho citlivé údaje.

„Ken“ Jurečka. Armáda před zábavnou aplikací varuje, ministr neodolal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6153 lidí
Velitelství informačních a kybernetických sil Armády ČR před aplikací BaiRBIE.me, která využívá současné popularity světa panenek Barbie, vydalo upozornění, že poté, co lidé nahrají fotografii a poskytnou své citlivé údaje, získají mimo „hnusného obrázku“ také riziko, že provozovatelé aplikace budou moci jejich údaje a fotografie přeprodávat. 
 
„Chcete profilovku, kde vypadáte jako Barbie nebo Ken?! Žádný problém! Pošlete vaši fotku, e-mail, informace o vašich rysech, a odsouhlaste podmínky, dle kterých nad informacemi ztrácíte veškerou kontrolu!“ upozornilo Velitelství informačních a kybernetických sil Armády ČR. 
 
Podle armády uživatelé mohou získat díky této aplikaci „hnusný obrázek,“ na němž vypadají jako Barbie nebo Ken, ale provozovatelé aplikace oproti tomu dostanou jejich údaje jako fotografii, fyzické rysy a e-mail. Nad těmito údaji dle podmínek aplikace uživatelé ztrácejí kontrolu. „Databáze milionů dalších lidí bude mít na trhu velkou cenu. A to se vyplatí!“ upozornila armáda s tím, že provozovatelé na údajích od milionů lidí nyní mohou značně vydělat. 
Server gearrice.com uvádí, že v podmínkách aplikace je napsáno, že může být s údaji uživatelů volně nakládáno bez práva na nějakou náhradu a případné spory se budou řídit dle izraelských zákonů.
 
Zatímco však armáda před používáním aplikace varuje, propagují ji ministři české vlády. Aplikaci tak využil například šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, který se chlubil, jak by vypadal jako Ken. „Prý to teď musí zkusit každý,“ připsal navíc k fotografii, kvůli níž tak mohl ohrozit své citlivé údaje. 
 
 
Nebyl však jediným z politiků. Aplikaci propagoval i ministr pro místní rozvoj a místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti), který také i přes varování šířil fotografie sebe i svých spolustraníků v podobách Kena a Barbie na svém Facebooku. Po upozornění některými sledujícími, že může aplikace dané údaje zneužít, pouze odkázal na to, že fotografie získal přeposlané a nevytvořil je sám. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…