„Klid nebude.“ Aktivisté si připomenuli Vrbětice, na sochu dali plakát. Nevydržel dlouho

17.10.2023 13:11 | Monitoring

Aktivistka na sociální síti X sdílela příběh z pokojného protestu v Litoměřicích při připomenutí 9. výročí údajného atentátu na muniční sklady ve Vrběticích. Mimo jiné šlo protestujícím i o odstranění sochy sovětského vojáka, která podle názoru aktivistky sdílející příběh má v lidech vzbuzovat strach a respekt k sovětské armádě. Dokud tam socha bude stát, tak „klid nebude“, tvrdí.

„Klid nebude.“ Aktivisté si připomenuli Vrbětice, na sochu dali plakát. Nevydržel dlouho
Foto: Repro: X
Popisek: Protest v Litoměřicích

Aktivistka a uživatelka sociální sítě X, na které vystupuje pod přezdívkou Medojedka, sdílela svou zkušenost z „pokojného protestu“ na připomenutí výročí útoku ve Vrběticích. Protest měl narušit jeden z kolemjdoucích lidí. „Dneska jsem měla tu čest bejt u dalšího pokojného protestu. Tentokrát se jednalo o připomenutí výročí útoku ve Vrběticích. Dostaly se mi dokonce fotky do novin. Protest narušil kolemjdoucí agresivní chčimír se sovětskou čepicí,“ sdílela v příspěvku na síti.

V průběhu protestu v Litoměřicích byl potravinářskou fólií na sochu sovětského vojáka přilepen velký plakát k upomenutí výročí atentátu na muniční sklady ve Vrběticích. Na plakátu byl kromě názvu obce i portrét ruského prezidenta Vladimira Putina s červeným otiskem dlaně na jeho obličeji. K protestu dorazila policie a pokoušela se zabránit protestujícím v činnosti.

Uživatelka sociální sítě se s policisty pustila do slovní potyčky, kdy jim vysvětlila, že se nemusí legitimovat, jde jen o pokojný protest a plakát jde navíc díky použití potravinové fólie lehce sundat. „Městská policie dorazila během pár minut zasáhnout proti přichycení plakátu k soše potravinářskou fólií se slovy: Zanechte svého jednání. Legitimujte se. A vy taky! Já –  No prosím, to proto, že ten pokojný protest fotím? Ono se sem teď nesmí chodit, natož to už fotit?“ informovala aktivistka na síti.

Litoměřický deník informoval, že kolemjdoucí muž, o kterém uživatelka sociální sítě Medojedka též mluvila, měl na sobě čepici s logem CCCP, v azbuce SSSR, a pokusil se plakát strhnout. „Tomáš omotával fólií dál a mezitím přiběhne chlap v rudý čepici s nápisem CCCP – asi nějakej Čepiga – a začne to rvát. (To všechno se děje během prvních pěti minut protestu.) Napadne mě, že to je tak blbý, že to nemůže bejt ani náhoda. Chlap o hůlce, kterou měl najednou ve vzduchu,“ napsala aktivistka a vše doplnila o fotografie. Jeho tvář cenzurovala.

Policisté se následně jali muže s čepicí s logem CCCP ztotožnit. Aktivistka se jich proto zeptala, co s ním hodlají dělat vzhledem k tomu, že propaguje totalitní režimy. Policie jí odvětila, ať to nechá na nich.

Mezitím další účastníci protestu zapálili svíčky. Instalace vydržela podle informací aktivistky dvacet minut, plakát s tváří Putina přibližně dvě minuty: „Chlapi teda během toho, co MP ztotožňovala chlápka v čepici, kterej hodlal zdrhnout, přidělali alespoň fragment tý vzpomínky na naše dva zesnulý spoluobčany z vrbětickýho útoku. A zapálili svíčky. Vydrželo to tam asi 20 minut. Když byl plakát celej, vydržel tam asi dvě minuty.“

Předmětem konverzace aktivistky s policisty byla následně i socha vojáka, která byla v Litoměřicích vztyčena v 70. letech. Podle mnohých, kteří se snaží o její odstranění, socha sloužila k upevnění normalizační moci Sovětského svazu po roce 1968. Jiní naopak argumentují, že se jedná o poctu příslušníkům Rudé armády za osvobození Československa.

O tom, že pomník slouží jako pocta rudoarmějcům, byli přesvědčeni i příslušní strážníci, se kterými byla aktivistka v konfliktu. „Pomník se jmenuje Čest a sláva sovětské armádě a ta existuje od roku 1946. Rudá armáda zanikla před tou sovětskou,“ údajně jim sdělila aktivistka.

Policisté ji následně upozornili, že u sochy se zkrátka nic umísťovat nesmí.

„A ty lidi, co sem nosej karafiáty a svíčky, chytáte taky? Nebo to je ještě v hranici ‚to se smí‘? Tak už jenom pochytat ty holuby, co na to kakaj. Tady stačí zdržet se večer se psem a už jsou tu kolegové,“ pokračovala v popisu své reakce na vyjádření policistů aktivistka.

Policisté jí doporučili, ať si příště vezme do rukou transparent, a zeptali se, proč stále protestující eskalují situaci.

„Neeskalujeme. Je to čistý. Nikdo to teď nepomaloval. Prostě přinesli něco, co jde sundat. To je přece lepší varianta, ne?“ odpověděla aktivistka, čímž její interakce se strážníky skončila.

Z celé situace i z momentu, kdy kolemjdoucí v čepici CCCP odstranil nalepený plakát, vyvodila, že ruští sympatizanti nemají nic proti pošlapávání „zmařených životů svých spoluobčanů“. „Z čehož mi vyplývá, že milovníci Ruska jsou ochotní zpochybnit a pošlapat zmařené životy i svých spoluobčanů. Že jim nejde o náš národ. O naši hrdost a identitu. Poškodit vzpomínku na oběti Vrbětic v týhle čepici? To je trochu moc i na mě,“ uvedla a dodala, že i přesto, že ona sama je velkým cynikem.

Dále informovala, že kolem sochy nacházející se blízko škol a parku, projde každý den tisíce lidí. „Kolem projde denně několik tisíc dětí tam a zpět. A první, co vidí, když jdou ze školy domů, na oběd nebo na hřiště, je obluda s kvérem.“ Socha podle jejího názoru má vzbuzovat strach a hrůzu ze sovětské armády. „Tak jo, ať to tu klidně nechaj. Ale klid nebude,“ ukončila příběh na sociální síti.

Nakonec ještě sdílela odkaz, na kterém lze podepsat petici za odstranění sochy vojáka.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co PL nutilo k tomu, aby z takové hovadiny sesmolily "článek"?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSilentPysk , 17.10.2023 14:10:17

|  7 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…