„Kvůli autům umírají zvířátka!“ Česká televize dětem ukázala, proč jsou auta „špatná“

08.12.2020 20:57

Nový pořad pro děti „Rejpavá žížala“ od České televize si klade za cíl upozornit „malé diváky na ekologické nešvary naší doby“. Děti tak například v jednom z dílů zjišťují, že jsou osobní automobily v mnoha případech špatné a „kvůli autům umírají zvířátka“. „Další pořad veřejnoprávní České televize, který dětem vštěpuje zelenou zášť,“ komentuje právník a předseda krajské organizace Trikolóry v Jihomoravském kraji Robert Kotzian.

„Kvůli autům umírají zvířátka!“ Česká televize dětem ukázala, proč jsou auta „špatná“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Anketa

Souhlasíte se zavřením všech hospod ve 20:00?

68%
32%
hlasovalo: 20002 lidí
Kotzian šestnáctidílnou sérii vnímá jakožto „další pořad veřejnoprávní České televize, který dětem vštěpuje zelenou zášť jako něco normálního a samozřejmého“. „Jmenuje se ‚Rejpavá žížala‘. Rejpavá je asi proto, aby naznačili, že ochrana planety (čeho také menšího, že!) je vlastně tak trochu rebelství, no a rebelové, to jsou vlastně takoví sympaťáci...,“ komentuje.

Lidem doporučuje, aby například zhlédli díl „Autem nebo pěšky“. „V pořadu jsou děti konfrontovány třeba s tím, kolik miloučkých zvířátek ročně auta usmrtí. Prý statisíce až miliony zvířátek! Děvče vystupující v pořadu sice připouští, že auta jsou někdy potřeba, ale nabádá k ušetření každé cesty, kterou ušetřit lze. Na to žížala vyzve děti-diváky, aby u sebe doma svolaly rodinnou poradu o tom, jak méně jezdit autem. Komická rodina Plastových si libuje ve výfukovém čmoudu...,“ popisuje.

Pořad můžete zhlédnout ZDE.
 
Ve zmiňovaném díle jsou automobily vykreslovány dosti negativně a stejně tak i jejich vlastníci. „Věci se mění pomalu, ale měnit je jediná cesta,“ dozvědí se například děti při sledování a následuje už zmiňovaná část o tom, jak „kvůli autům umírají zvířátka“. Postavy se taktéž podivují i nad tím, kolik je vozů v České republice registrováno.


FOTO: Repro Rejpavá Žížala

Kotzian dodává, že v Brně „podobný vztah k silniční dopravě zažívali v letech 2014–2018, kdyby na radnici byli u moci zelení politici“. Naráží tak období, kdy dopravu v Brně řídil tehdejší náměstek primátora Matěj Hollan a koalicí tehdy bylo seskupení stran Zelení, Žít Brno a Piráti.

„Přístup Zelených k brněnské dopravě jsem kdysi s nadsázkou nazval dopravní totalitou. Mám čím dál větší pocit, že jsem se docela trefil. Bohužel. Auta veřejný prostor nekradou. Veřejný prostor je utvářen svobodnými lidmi pro svobodné lidi přiměřeně jejich potřebám. Hovořit o krádeži veřejného prostoru je zelený ideologický nesmysl. Lidé chtějí a potřebují jezdit auty. Proto si prostřednictvím institucí (stát, kraje, obce) budují silniční infrastrukturu. To není krádež, ale svobodná demokracie. Pochopí to někdy Zelení?“ podivoval se tehdy právník v jednom ze svých textů, na který odkazuje v rámci svého příspěvku.

Pořad režiséra Jakuba Šmída a scenáristů Viléma Dubničky a Jiřího Chalupy má podle České televize dětem radit, „jak se správně chovat k naší planetě a jak jí můžeme pomoci i my“.

„Šestnáctidílný pořad pro děti přináší neotřelý pohled na ekologii prostřednictvím animovaného průvodce, kterým je postava Rejpavé žížaly. Ta se vyzná ve všem, co souvisí s ochranou planety, a ráda si rýpne do lidí, kteří přispívají k tomu, že to jde s naší zeměkoulí z kopce,“ píše se v popisu pořadu, kde hrají Lukáš Souček, Sára Lutovská a Jan Vondráček s Mahulenou Bočanovou. Oba poslední jmenovaní herci pak mají ztělesňovat „absolutní ekologické analfabety“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…