„Le Penová nechce z EU. Pro Brusel zlé.“ Až Marine vyhraje: Plán otřesu

26.08.2021 14:07

Do francouzských prezidentských voleb ještě dobrých pár měsíců zbývá. Nicméně, síly jsou dle průzkumů vyrovnanější než při těch minulých. Profesor Keiger se už zamyslel nad tím, co by to znamenalo, kdyby Marine Le Penová nad Macronem zvítězila. Shledává, že největší rána by to byla pro Brusel, který by litoval, že Le Penová už opustila myšlenku frexitu. „Perspektiva nepřátelské Francie neustále ve křížku s Bruselem by byla pro EU zničující rána, proti které by byl brexit jen nevýznamnou epizodkou,“ říká.

„Le Penová nechce z EU. Pro Brusel zlé.“ Až Marine vyhraje: Plán otřesu
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Marine Le Penová

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš premiérem až do roku 2025?

79%
18%
hlasovalo: 17640 lidí
Narozdíl od Německa a Česka má Francie ještě chvíli čas, než se bude rozhodovat o jejím dalším politickém směřování. Prezidentské volby proběhnou až v dubnu roku 2022. Nicméně, podle „průzkumu všech průzkumů“ serveru Politico zatím není ani zdaleka jasné, jak se situace vyvine. Favority jsou již dlouho současný prezident Emmanuel Macron a jeho vyzyvatelka Marine Le Penová.

Podle posledních průzkumů jsou na tom oba prezidentští kandidáti stejně, alespoň v prvním kole, oba by získali po 24 procentech. Až za nimi je s šestnácti procenty Xavier Bertrand od republikánů. Situace se podstatně liší od roku 2017, kdy první kolo bylo velice vyrovnané a hned čtyři kandidáti získali okolo dvaceti procent.

Průzkum serveru Politico – předpověď pro 2022 vs. výsledky roku 2017

Druhé kolo už pro Le Penovou není tak příznivé, na Macrona dle serveru stále ztrácí deset procentních bodů (45–55). Nicméně, i to je podstatně lepší výsledek než v roce 2017, kdy na každého jejího voliče připadali dva Macronovi. Macron totiž v mezičase čelil protestům žlutých vest, nespokojenost vyvolalo zdražení pohonných hmot, nemluvě o epidemii covidu, při které francouzské státní síly postupovaly velice tvrdě a i teď vyvíjejí značný tlak na očkování.

Jak pro server The Spectator napsal John Keiger, bývalý profesor francouzské historie z Cambridge, nelze vyloučit, že Le Penová bude nakonec obývat Elysejský palác. Píše, že republikánská fronta proti krajní pravici se hroutí, stigma z volby Le Penové mizí a řada lidí se začíná hlásit k jejím postojům ohledně národní suverenity, migrace, kriminality a bezpečnosti. A také na EU, vzhledem k tomu, jak unie podle Keigera nezvládla pandemii.

Je to právě EU, která by při výhře Le Penové prý nejvíce tratila, říká akademik, protože i když strana Le Penové již opustila požadavky na frexit, zůstává hluboce euroskeptickou. Keiger dodává, že Le Penová by ovšem musela získat i podstatnou část voličů v parlamentních volbách, aby mohla provést zásadní reformy. Navíc, někteří pak mohou z odporu vůči její osobě rezignovat.

„Vztahy mezi Francií Marine Le Penové a Bruselem budou silně otřeseny, pokud jde o politiku a způsoby, jak se věci řeší. Tradiční vřelý vztah mezi Francií a Bruselem, který pochází z eurofilního sdíleného vzdělanostního základu francouzských byrokratů, tedy studia politologie a administrativy, bude narušen. RN (strana Le Penové – pozn. red.) bude mít problém získat pro práci na ministerstvech kompetentní názorově spřízněné úředníky, kteří by dokázali čelit bruselským byrokratickým procesům, už vůbec nemluvě o změně směřování,“ předpovídá profesor.

A dodává, že to si vláda Le Penové nedá líbit a obviní francouzský eurofilní„deep state“. Ale problémy prý přijdou také ze strany Bruselu a eurokrati prý budou mít dostatek příležitostí jakékoliv změny směřování zastavit nebo drasticky zpomalit, než dojde na soudy u Evropského soudního dvora. „Brexit bude čajíček oproti studené válce mezi Francií a Berlaymontem (sídlo Evropské komise – pozn. red.),“ říká odborník na francouzskou historii.

A otevírá i otázku, jak novou Francii bude vnímat zbytek Evropy. Očekává, že podpory se jí dostane ze strany Polska, Maďarska, Rakouska, ale naopak liberální státy a Německo budou proti. „Frankogermánský motor hlubší integrace se zasekne,“ předpovídá.

„Ale nejtěžší boj by byl o směřování. Sedmdesátišestistránkový manifest „Pro evropskou alianci národů“ její strany požaduje radikální změnu evropských institucí včetně trháku – zrušení evropské komise. A pak je tu požadavek na povýšení národního práva nad evropskou legislativu, reforma ohledně imigrace, schengenského systému otevřených hranic a rozpuštění jednotného evropského systému společné zemědělské politiky na úroveň národních států. A i když už Marine Le Penová nepovažuje opuštění eura za prioritu, její strana požaduje silnější roli národních centrálních bank, zvláště pokud jde o dluhy vlády, místo evropského pravidla 60 % k HDP,“ uvádí profesor, s čím vším by vláda Le Penové byla s Bruselem na kordy.

A na závěr dodává: „V případě vítězství Marine Le Penové může Brusel litovat, že RN opustila ideu frexitu. Perspektiva nepřátelské Francie neustále ve křížku s Bruselem by byla pro EU zničující rána, proti které by byl brexit jen nevýznamnou epizodkou.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…