Lidé se musí najíst, pane Bursíku. Do Číny jezdí kšeftovat i Merkelová. A vy jste politicky zkrachoval, vypráskal exministra Jiří Rusnok

30.10.2014 14:35

Především o tom, do jaké míry se má zohledňovat dodržování lidských práv země, s níž chceme obchodovat, se diskutovalo v internetové televizi DVtv, v níž s moderátorem Martinem Veselovským diskutoval expremiér Jiří Rusnok a bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík.

 Lidé se musí najíst, pane Bursíku. Do Číny jezdí kšeftovat i Merkelová. A vy jste politicky zkrachoval, vypráskal exministra Jiří Rusnok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

V úvodu pořadu Veselovský připomněl, že prezident Miloš Zeman na návštěvě Číny prohlásil, že ČR nepochybuje o územní celistvosti Číny, že neuznává exilovou tibetskou vládu a doufá v brzké sloučení ostrova Tchaj-wan s pevninskou Čínou. „Jeho slova vyvolala vlnu kritiky. Jejím jádrem je výhrada, že Česko rezignovalo na téma lidských práv a dalo přednost obchodu,“ připomněl moderátor. Rusnok reagoval, že na Zemanově místě by prohlásil to samé, protože jde o kontinuální postoj české diplomacie a protože podobně mluví i ostatní země EU.

Bursík: V Tibetu v důsledku čínské okupace zemřelo 1,2 milionu lidí

Bursík uvedl, že by v Číně takto nemluvil. Podle něj i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a premiér Bohuslav Sobotka zacházejí velmi daleko a ignorují to, že Tibet je od roku 1950 okupován. Zmíněným politikům vyčetl, že rezignují na koncept lidských práv, když česká diplomacie se vždy zastávala disidentů.

Anketa

Jste pro znovuzavedení povinné vojenské služby?

72%
28%
hlasovalo: 8129 lidí

Na to moderátor Martin Veselovský zareagoval tím, že obdobná vyjádření o tom, že ČR respektuje územní celistvost Číny, vydalo Ministerstvo zahraničních věcí již v letech 2003 a 2006. Na to Bursík uvedl, že tématem není samostatný Tibet. „Oni chtějí autonomii v rámci Čínské lidové republiky, oni chtějí v podstatě to, aby Čína naplňovala svoji ústavu. Ale to se neděje,“ uvedl Bursík s tím, že „tam jsou porušována lidská práva, tam jsou lidé vražděni, zavíráni“. Tvrdil, že od roku 1950 v Tibetu v důsledku čínské okupace zemřelo 1,2 milionu obyvatel. A v posledních letech si 133 lidí vzalo život. „Upálili se podobně jako Jan Palach nebo Jan Zajíc v reakci na zoufalou situaci nesvobody v Tibetu,“ poznamenal Bursík.

Rusnok: V Evropě nad lidskými právy převažuje pragmatismus

Veselovský se pak Rusnoka zeptal, co by převážilo, kdyby měl dát na jednu misku vah dodržování lidských práv a na druhou mít dobré nebo ještě lepší obchodní vztahy s danou zemí. „Myslím, že převažuje praxe, ten pragmatismus, ten v Evropě převažuje,“ odpověděl Rusnok s tím, že v zásadě platí, že obchod a ekonomická, sociální práva mají evidentně navrch. „Protože nejprve se lidé musejí najíst, musejí mít nějakou práci, musí někde bydlet, aby mohli vůbec uvažovat o nějakých dalších právech. To je jednoduchá rovnice,“ konstatoval expremiér s tím, že podobně postupují i další evropské země, včetně těch, které jsou považovány za velmoci, jež mají mnohem větší schopnost působit politicky na čínskou vládu než my. Na otázku Veselovského, jestli tedy je to tak, že obchod je víc než lidská práva, Rusnok odpověděl: „No, pokud to tak chcete měřit, tak v tomto kontextu asi ano.“

Bursík na to reagoval, že schovávání politiků za Německo a Francii dokládá jejich slabost, protože německá kancléřka Angela Merkelová se sešla s dalajlamou, stejně jako Nicolas Sarkozy. Bursík si pak posteskl, že u nás dochází k naprosto zlomové situaci, kterou přirovnal k roku 1938. Nastupuje cynismus a pragmatismus. „Vy jste zmínil, že nejprve se lidé musí najíst. Ale to základní je přece svoboda a obhajoba lidských práv,“ argumentoval Bursík.

Bursík naznačil, že kvůli lidským právům má smysl vzdát se některých obchodů

Veselovský se v další části pořadu Bursíka zeptal, zda má vůbec smysl si zavřít „některé obchodní dveře“ jenom proto, že se bude zdvihat téma lidských práv a bude se říkat, my bychom chtěli, aby vy jste je více dodržovali? „Určitě, protože jde o nějaké principy. My jsme tady žili 40 let v totalitě, bojovali jsme za svobodu, za lidská práva. A teď jsou tady další země, kde by lidé také chtěli žít svobodně, také by chtěli svobodně rozvíjet své náboženství, mít právo se svobodně vyjadřovat, a to se neděje,“ uvedl exministr a zavzpomínal, že zažil solidaritu, kdy Západ solidarizoval s našimi disidenty.

Rusnok neudržel nervy na uzdě a „rozjel se“

Moderátor se pak Rusnoka ptal, zda máme obchodovat se zeměmi, v nichž jsou potvrzeny případy dětské nucené práce. Podle Rusnoka jsou od toho příslušné instituce, které se tím mají zabývat, jmenoval konkrétně Mezinárodní organizaci práce. Rusnok argumentoval, že není v silách české firmy, která chce s Čínou obchodovat, v řetězci firem objevit nějakou, která využívá dětskou práci.

Na adresu moderátora pak poznamenal: „Vy tady pořád říkáte, moralizujme, a já vám říkám, že ostatní, jako Siemens, normálně v Číně obchodujou, jezdí tam s nimi Merkelová, všude jim otevírá dveře, všude jedná s nejvyššími čínskými představiteli. Jedná nejvyšší reprezentace EU a Číny a nikdo tady ty věci nevytahuje.“ Proč by potom ČR měla hrát roli nějakého speciálního případu? Na to Veselovský reagoval: „Myslíte si, že je nelegitimní si položit otázku...“ Rusnok jej nenechal domluvit a řekl, že pokládat si můžeme otázky, jaké chceme, ale je to „mlácení prázdné slámy“.

„Realita je, jestli lidé v této zemi budou mít práci a budou si moci koupit to, co potřebují a poslat děti do školy atd. To je klíčové.“ Na to Bursík pronesl: „To je kompletní materializace...“ Jenže Rusnok jej nenechal domluvit a na adresu Bursíka opáčil: „No, tohle je zase kompletní ideologizace všeho. Váš přístup zkrachoval, i politicky v Česku. Absolutně. Nakonec vy jste toho příkladem v posledních senátních volbách.“ Bursík na to jen řekl „Děkuji pěkně," když mu Rusnok opět skočil do řeči. „Vy jste začal tímhle, takže na hrubý pytel hrubá záplata. Já se musím bránit. Tady ze mě děláte nějakého, já, který v životě nic takového neudělal. Nikde jsem žádnou firmu nikde neprosazoval, nikde jsem se nezašpinil s něčím takovým.“

Bursík poprvé po čtvrtstoletí zažívá zrátu identifikace s vlastní zemí

Bursík na to pak reagoval, že poprvé od roku 1989 zažívá něco, co označil jako ztrátu identifikace s vlastní zemí. „Zase se cítím v této zemi nedobře. Jako jsem se cítil před listopadem 1989.“ Prý má pocit, že se sem vrací nějaký typ jiné normalizace. Vadí mu, že se mění hodnoty, že převládá apatie nad politickými tématy a velká povrchnost.

Rusnok: ČR se opět začíná chovat standardně, jako ostatní evropské země

Podle Rusnoka ale to, co se teď děje, je návrat ČR ke standardnímu chování evropských zemí, a proto prý nemůžeme přehánět kritiku do vlastních řad. „Souhlasím s vámi, že svět se vyvíjí možná divným směrem, ale proč máme být papežštější než papež, když tahle do jisté míry falešnost je úplně standardním přístupem tradičních západních demokracií,“ argumentoval Rusnok s tím, že západní země poučují „kde koho“, a nakonec byznys stejně zrealizují. „Takže my se začínáme chovat jen tak, jak se chovají oni. A to považuji za správné, protože máme hájit zájmy ČR a jejích daňových poplatníků,“ dodal Rusnok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…