„Lipavského“ sudetští Němci: Kolonie jsme neměli, jdou na nás přes ně?

13.12.2021 8:32 | Komentář

Odsun sudetských Němců. Téma, které se stále vrací. Dnes ve spojitosti s důvodem, proč Miloš Zeman nejmenuje Jana Lipavského ministrem. Proč se toto téma neustále vrací? Je to jeden z mála způsobů, jak v Češích vyvolat pocit viny za svou historii a zvrátit pocit, že Češi jsou s touto kapitolou zcela vyrovnáni. A pokud by tato vina byla vyvolána, řada lidí by měla o práci a hlavně o plat postaráno.

„Lipavského“ sudetští Němci: Kolonie jsme neměli, jdou na nás přes ně?
Foto: Redakce
Popisek: Vlevo poválečný odsun Němců, na pravo Židé v koncentračním táboře

Anketa

Dělá stát dost pro snížení cen energií?

1%
94%
hlasovalo: 19708 lidí
Prezident Miloš Zeman uvedl čtyři body, proč nehodlá Jana Lipavského jmenovat ministrem zahraničí. Že Zeman Lipavského nepovažuje za kompetentního, žádným překvapením nebylo, s tímto názorem není osamocen. Izrael jako kámen úrazu byl také předpokládán. Neočekávaný je však bod poslední, ve kterém Zeman uvádí jako důvod nejmenování Lipavského jeho návrh, aby se příští Sudetoněmecké dny konaly na území České republiky. A to proto, protože tento Lipavského postoj nebyl veřejně známý. Na druhou stranu to, že prezident, který Karla Schwarzenberga ve volbách „utopil na dekretech“, tento bod zmíní, dává smysl.

Téma odsunu sudetských Němců se objevuje periodicky a zastánci dobrých vztahů s Německem u něho často argumentují, že je to proto, protože česká společnost se s odsunem nevyrovnala. Ovšem cíl mediální a společenské diskuze o odsunu sudetských Němců je zcela opačný – veřejně popřít, rozleptat a zničit fakt, že česká společnost je s odsunem zcela vyrovnaná a je to pro ni, pokud budeme citovat Václava Klause, „netéma“.

O příčinách se dá spekulovat. V USA, ve Velké Británii a na Západě obecně se v akademických kruzích sluší zkoumat a připomínat vinu daného státu v utiskování různých menšin a v kolonialismu. Tento přístup by se dal shrnout do tvrzení, že vyspělý stát se pozná podle toho, jak moc praktikuje historické sebemrskačství.

V Česku však tento směr ne a ne zakořenit. Z pochopitelných důvodů. Češi jako poddaní Rakousko-Uherska příliš koloniálně nehřešili a i ve 20. století se ve srovnání s jinými chovali relativně slušně. Odsun sudetských Němců je pak asi nejlepší příležitostí, jak v Češích vyvolat vinu podobnou té západní. Pro některé lidi je prostě myšlenka, že Češi vyhnali 3 miliony Němců a jsou schopní o tom nemluvit, nekát se a dokonce to považovat za spravedlivé, odporná.

Proč je vina nutná? Jak řekl Ježíš, kdo jsi bez viny, hoď první kamenem. Připomínání odsunu může mimo jiné mít za cíl i srážet Čechům hřebínek, aby si nemysleli, že jsou morálně na výši a mohou si vyskakovat, praktikovat nacionalismus nebo si myslet, že si nejlépe umí vládnout sami. Odpůrců těchto zálib je v zemi více než dost.

Cílem připomínání odsunu tak není vyrovnání, ale vyrovnávání. Zatímco rozdíl mezi těmito dvěma slovy jsou pouhá dvě písmenka, ve významu jsou od sebe na kilometry daleko. Vyrovnání je jeden, singulární akt, vyrovnávání dlouhodobý proces. V případě odsunu by zahrnoval zkoumání historických pramenů, z nich by pak vznikaly dokumenty pro ČT, vedly by se sáhodlouhé diskuze, srovnávalo by se se Západem, řešilo by se, čí utrpení je možné porovnávat, atd. atd. Jak by řekl sir Humphrey ze satirického seriálu Jistě, pane ministře, „hodiny a hodiny produktivní práce“ placené převážně z peněz daňových poplatníků a koncesionářů. A jediné, co této produktivní práci brání, jsou oni zaostalí Češi, kteří nechtějí otvírat uzavřenou kapitolu historie a nechtějí mít ten hřejivý pocit, jak se krásně vyrovnávají s minulostí.

Autor je redaktor ParlamentniListy.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…