„Lži a brek“, smál se Výborný Babišovi a nabízel kapesník

08.03.2024 21:29

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš při pátečním jednání Poslanecké sněmovny osočil ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL), že o svém resortu nic neví. „Pan Babiš nám tu předvedl tradiční hodinové okénko plné lží, dezinformací a breku. Pane poslanče, kdybyste potřeboval kapesník, tak vám ho rád půjčím,“ reagoval Výborný.

„Lži a brek“, smál se Výborný Babišovi a nabízel kapesník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Při projevu Andreje Babiše o ukrajinském obilí a kohoutovi Silverovi dostali zřejmě někteří jedinci ve sněmovně hlad

Babiš v pátek na jednání Poslanecké sněmovny tradičně kritizoval kabinet Petra Fialy a ve světle několika zemědělských protestů, které proběhly v posledních týdnech, se opřel zejména do ministra zemědělství Výborného.

„Nevíte o zemědělství vůbec nic. Já prodával hnojiva zemědělcům už v roce 1991. Buďte rád, že tu firma jako Agrofert je a že tady platí odvody,“ prohlásil Babiš.

Výborný na tyto výpady reagoval také ostře. „Pan Babiš nám tu předvedl tradiční hodinové okénko plné lží, dezinformací a breku. Pane poslanče, kdybyste potřeboval kapesník, tak vám ho rád půjčím. Je neuvěřitelné, co tady předvádíte. Jste král dezinformátorů a lhářů. Myslíte si, že stokrát opakovaná lež se stane pravdou? Mícháte tu koktejl nenávisti a ubohých útoků na Ukrajinu, styďte se,“ vzkázal Výborný.

„Nevím, co pan ministr chtěl těmi kapesníky říct. Pane ministře, vy jste o něco málo starší než moje starší dcera. Vy jste si hrál na pískovišti, když jsem prodával hnojiva. Víte vůbec, z čeho se vyrábí hnojiva?“ pokračoval Babiš v nevybíravé kritice ministra zemědělství.

Když ale přišla řeč na hnojiva, Výborný Babišovi vyčetl, že právě Agrofert v jeho svěřeneckém fondu zemědělcům nijak nepomohl, ba naopak. „Hnojiva? Že vás hanba nefackuje. Kdo tady je dominantní v segmentu hnojiv? Nejenom v České republice, ale i v Evropě. Chcete poradit? Já myslím, že to moc dobře víte. A vy jste tady využili situace v roce 2022 a 2023. A zneužili jste české zemědělce, české farmáře právě proto, abyste je odrbali - odrbali - na hnojivech. Podívejte se na zisky! Podívejte se na ty zisky právě v těch krizových letech. Fakt. Že vás hanba nefackuje," uvedl Výborný. 

Babiš ve svém kritickém projevu znovu zopakoval, že české zemědělce ničí kontaminované ukrajinské obilí. Už před týdnem Babiš na sociálních sítích pózoval s kohoutem, kterého nazval Silver a který prý nemá rád ukrajinské obilí.

„Andrej Babiš se neštítí zneužít cokoliv. Pro pořádek – dovozy ukrajinského obilí do České republiky jsou velmi malé. To, co se doveze, kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (nula závadných vzorků obilovin). Krmné obilí kontroluje Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, limit mírně překročily tři vzorky. Ani jeden nepředstavoval riziko,“ poučil Babiše ministr Výborný.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ano, je to tak., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusezepo , 09.03.2024 8:42:30
Přiznejme si, že Babiš není žádný hvězdný rétor. Ovšem - kdyby se mu proto vysmíval Cicero, Churchill nebo alespoň Zeman, nebylo by to od nich korektní, ale oprávněné. Když to ale dělají mektalové jako je tlučhuba Fiala nebo nedomrlý blekota Výborný, či dokonce plašmuška Válek, je to jen a jen k smíchu. Konečně tak jako oni všichni.

|  8 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …